Gedragscode (voor) Defensie, of hoe Defensie het beter zou kunnen doen ...

Gestart door Lex, 09/03/2007 | 23:20 uur

Lex

Gedragscode (voor) Defensie

of hoe Defensie het beter zou kunnen doen ...

U hebt allemaal de gedragscode persoonlijk op huisadres gehad. En u weet dat Defensie veel van u verwacht. Daar is op zich niets mis mee. Maar: voor wat, hoort wat. Daarom heeft de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV ook een gedragscode opgesteld.

Als tegenhanger van de vijf 'i's van Defensie staan hieronder de vijf 'd's van de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV. Naast de i-code, heb je dus de d-code. Samen een evenwichtig idee!

De code van de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV:

Defensie behandelt mij met respect.
Defensie luistert goed naar de medezeggenschap.
Defensie zorgt voor voldoende sport- en ontspanningsfaciliteiten, voor goede huisvesting en accommodatie.
Defensie zorgt voor goed beargumenteerde personeelsbeoordelingen.
Defensie biedt goede arbeidsvoorwaarden.

Toelichting 1. Defensie is een veeleisende werkgever. Bij Defensie weet je vrijwel zeker dat je vaak lang van huis bent. Dat je in gevaarlijke en levensbedreigende omstandigheden moet werken. Daarom heeft iedereen die bij Defensie werkt recht op erkenning van de bijzondere prestatie die hij of zij, in dienst van het land, verricht. Die erkenning moet Defensie ook vorm geven. Bijvoorbeeld in een gepast onderscheidingsbeleid, in goede nazorg voor veteranen en in goede zorg voor de militairen en burgers en hun naasten als zij lang van huis zijn, als zij worden uitgezonden naar een gevaarlijke missie en als zij een buitenlandplaatsing hebben. Verder moet Defensie er alles aan doen om de veiligheid op de werkvloer, in lijn met de Arbo-wet en Arbeidstijdenwet te bevorderen.

Kritiek Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV: Defensie eist dat het personeel zorgt voor een veilge werkomgeving. Waarom moeten veteranen een civiele procedure aanspannen tegen hun voormalige werkgever omdat die geen aansprakelijkheid accepteert voor geleden schade? Waarom wachten duizenden 'koude oorlog veteranen' nog altijd op een blijk van erkenning? Waarom mogen mannelijke militairen niet afzien van een uitzending als zij jonge kinderen hebben? Waarom heeft Defensie nog niets gedaan met het Jaegerarrest? Het is duidelijk dat Defensie het nog al eens laat afweten als het gaat om respect voor de prestaties van het personeel. Vooral hier geldt: wie respect verwacht, moet ook respect betonen. Ten slotte: Defensie heeft niet gereageerd toen bekend werd dat de Noorse justitie afziet van vervolging wegens de 'vechtpartij' waarbij mariniers betrokken zouden zijn. Waarom erkent de Defensietop niet dat de reactie op deze en andere vermeende 'incidenten' behoorlijk overtrokken was?

Toelichting 2. Een goede werkgever is bereid om gestructureerd naar zijn personeel te luisteren. Het personeel is de belangrijkste bron van informatie. Voor een goede bedrijfsvoering is toegewijd personeel noodzakelijk. Defensie moet die toewijding stimuleren door de medezeggenschap te erkennen, te waarderen en te faciliteren. Bovendien moet Defensie de gemaakte afspraken met de medezeggenschap nakomen

Kritiek Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV: Defensie komt gemaakte afspraken niet na. Waarom is de medezeggenschap op geen enkele wijze betrokken bij de discussie over de gedragscode? En wanneer maakt Defensie nou echt werk van een breed gedragen Besluit Medezeggenschap Defensie? Heeft– zoals op de laatste medezeggenschapsdag gebeurde – een staatssecretaris die even een toespraak komt voorlezen en vervolgens weer snel verdwijnt wel echt respect voor de medezeggenschap?

Toelichting 3. Defensie heeft veel mensen in opleiding. Ook worden militairen veelvuldig overgeplaatst. Plaatsing bij sommige eenheden (zoals bijvoorbeeld op een schip) betekent automatisch dat personeel langdurig van huis is. Veel werknemers moeten daarom gebruik maken van de leefomstandigheden die Defensie aanbiedt. Dat aanbod moet menswaardig en voldoende zijn. Ook en vooral onder langdurige operationele omstandigheden hebben mensen behoefte aan een plek om zich even terug te kunnen trekken. Ook moeten er altijd –ook op de vaste locaties in Nederland en in het buitenland – voldoende sport- en ontspanningsfaciliteiten zijn. Die noodzaak wordt ook in het rapport van de Commissie Staal onderschreven.

Kritiek Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV: Defensie heeft de laatste jaren enorm bezuinigd op sport- en ontspanningsfaciliteiten. Personeel is daarom steeds vaker gedwongen om gebruik te maken van voorzieningen buiten de poort of buiten het schip. De communicatiemogelijkheden tijdens uitzendingen en aan boord van schepen zijn matig. Het is aan boord van schepen bijvoorbeeld niet of nauwelijks mogelijk om op het defensie-intranet te komen. Blijkbaar zijn er nog altijd 3000 KM-militairen die nog nooit hebben ingelogd op het PeopleSoft-systeem. Daardoor maakt Defensie het mensen lastig om gebruik te maken van hun rechten.

Toelichting 4. Door het Flexibele Personeels Systeem wordt Defensie voor het gros van het personeel een tijdelijke werkgever. Maar juist dat verplicht Defensie tot een zeer persoonlijke omgang met haar personeel. Defensie moet er alles aan doen om de medewerkers op de juiste manier te waarderen. Als Defensie dat niet goed doet, zal de meerderheid al snel een betere werkgever vinden.

Kritiek Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV: Defensie moet zich gedragen als een betrouwbare werkgever en dit ook uitvoeren. Niet alleen bij beoordelingen, maar ook als het gaat om het voeren van functioneringsgesprekken is Defensie nalatig. Hiervoor is veel te weinig ruimte in de overladen operationele programma's van de eenheden.

Toelichting 5. Een goede werkgever zorgt ervoor dat het personeel krijgt wat het verdient. Hij zorgt voor marktconforme salarissen en goede pensioenen. Defensie is daarnaast ook verplicht om te zorgen voor een adequate vergoeding van de extra belastende omstandigheden waaronder militairen moeten werken. Bovendien moet Defensie zorgen voor kostendekkende vergoedingen woon-werkverkeer. Verder zorgt Defensie voor een goed alles omvattend personeelsbeleid.

Kritiek Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV: Wat komt er nu terecht van de beloftes rond het Flexibele Personeelssysteem? Wanneer komt er een loopbaansysteem dat medewerkers een houvast geeft? Doet Defensie er echt alles aan om de opleidingen civiel te laten erkennen? Wanneer komen er genoeg middelen voor kinderopvang? Waarom is er geen geld voor een goede buitenlandtoelage voor het personeel in de West? Waarom probeert Defensie de onderhandelingen over de aanpassing van de arbeidsvoorwaarden te vertragen? Waarom is er nog altijd geen bijgestelde Veteranennota die duidelijk omschrijft hoe Defensie zijn bijzondere verplichtingen voor militairen met uitzendervaring gaat invullen?

Kortom: op alle punten kan Defensie volgens de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV zijn gedrag nog verbeteren. Die kans krijgt Defensie elke dag weer. Wanneer pakt Defensie die kans nou eens? Hebt u ook verbetersuggesties?

Reageer via redactie@vbmnov.nl

09-03-2007
Website VBM/NOV