Wat is Militair zijn?

Gestart door Mikemans, 24/05/2007 | 21:26 uur

marc66

Tja, echter, helaas, jammer etc. weet de media het altijd zo leuk te brengen. Iemand rijdt met drank op tegen een lantaarnpaal dan zal er, als hij/zij militair is, er met grote koppen in de krant staan dat het om een militair gaat. Rijdt de slager om de hoek met zijn dronken kop tegen een lantaarnpaal dan staat er echt niet dat slager W.P te B dronken was.

Er wordt veel strenger op het doen en laten van een militair gelet dan op het doen en laten van een burger.

Vwb de opmerking van Mikemans.....:  ;D

Ros

Als men zich "normaal" gedraagt, burger of militair, heb je geen last van allerlei betuttelende regelgeving.

KapiteinRob

Citaat van: Calhoun84 op 07/08/2007 | 00:31 uur
Als we alleen maar modelburgers binnen de krijgsmacht willen zullen er alleen wat GV´ers, artsen en overige officieren binnen de krijgsmacht lopen  ;)

Iets klopt er niet aan deze stelling; ik ben geen GV-er, geen arts en ook geen officier. Toch vind ik mezelf eigenlijk best een "modelburger", vermits je dit als militair überhaupt kan zijn. Nou ja, een modelmilitair dan maar.... ;)

Mikemans

Citaat van: marc66 op 06/08/2007 | 23:41 uur
Molens om te bevechten, Mikemans?  ;)

Ambtelijke taal, niet te lezen noch te begrijpen en zo staat heel defensie vol met boekwerken die niet te lezen noch te begrijpen zijn.
NEWS FLASH............., iedere dag komen er honderden boekwerken/dictaten/aanwijzigen/SOP/SOI etc. bij  ???

Toch weer proberen marc? Nu weer op een maanden oud topic? Weer 160000000000000000000 argumenten negeren en dan een taalfout aanwijzen en verklaren dat jij daarom gelijk hebt? Grow up.

Er komen niet iedere dag honderden boekwerken e.d. bij, zlefs al zouden alle 60000 pax volcontinu alleen maar schrijven.

Calhoun84

Is toch wel degelijk te begrijpen, daarbij zijn het ook allemaal dingen die je als millitair gewoon hoort te weten. Maar zoals in het artikel al beschreven staat word dat niet meer bij de nieuwe generatie duidelijk gemaakt en dat is ook heel erg duidelijk te merken als ze bij de eenheid komen.

Citaat van: Mikemans op 24/05/2007 | 21:26 uur
De ene zondag zit je op de tribune bij een voetbalwedstrijd de scheidsrechter en de tegenpartij voor oud vuil uit te maken en de volgende dag kom je een opleidingschool van Defensie binnen. Dan moet je je ineens die volgende zondag rustig houden.

Mwoah, moet ik zeggen dat ik me hier dan wel een beetje schuldig aan maak..... maar dat soort dingen moeten ook kunnen. Bij ons gebruiken we ook geen woorden als k****r maar een beetje op een ludieke manier dat ouwe vuil van de andere kant belachelijk maken is ook wel oke.....

En ook in de kroeg moet een klein opstootje wel kunnen zolang echt handgemeen maar uitblijft.  Als we alleen maar modelburgers binnen de krijgsmacht willen zullen er alleen wat GV´ers, artsen en overige officieren binnen de krijgsmacht lopen  ;)

En het 24 uur militair verhaal moeten we ook niet als een heilige regel gaan hanteren. Als je in bijvoorbeeld Steenwijk aan de drank gaat en iedereen daar weet dan wel dat je van het leger afkomt, dan moet je er inderdaad wel heel goed rekening mee houden, maar als je een schuurfeest met de maten in Schapenkutjesdam hebt en er komt een ruzie dan moet het ook niet zo zijn dat je je maten laat stikken.
2002 AMO, 2003 TFO, 2003 RIJWF, 2004 1 (NLD) PRT, 
2006 DTF Uruzgan, Nov 2007 BG TFU-5

marc66

Molens om te bevechten, Mikemans?  ;)

Ambtelijke taal, niet te lezen noch te begrijpen en zo staat heel defensie vol met boekwerken die niet te lezen noch te begrijpen zijn.
NEWS FLASH............., iedere dag komen er honderden boekwerken/dictaten/aanwijzigen/SOP/SOI etc. bij  ???

Mikemans

Geschreven door Co Kamp     
zondag 06 mei 2007 
Een vraag die vaak opkomt bij situaties waarin vele militairen geen flauw benul hebben van wat de status van militair ambtenaar feitelijk voorstelt.
velen zijn van mening dat als je het uniform uittrekt, dat je dan geen militair meer bent;
velen zijn van mening dat ze voor 38 uur per week worden betaald en dus 38 uur militair zijn;
velen zijn van mening dat hun tas niet open gemaakt hoeft te worden bij de poort, want dat is privacy;
Velen hebben het echter volkomen mis!


In de afgelopen jaren heb ik geconstateerd dat de jongelui die Defensie binnen komen in een draf worden opgeleid om direct de werkvloer op te gaan. Een duidelijke informatie wat hun militaire status feitelijk inhoudt wordt niet erg benadrukt.
Dat je in de disco op zaterdagavond geen pilletje van een onbekende moet aannemen omdat je dan als militair wel eens ontslagen kan worden, of dat je geen grote bek moet open trekken als een politie ambtenaar je op de bon slingert, dat wordt nu niet zo direct voor het voetlicht gebracht.Het zijn natuurlijk ook rare zaken. De ene zondag zit je op de tribune bij een voetbalwedstrijd de scheidsrechter en de tegenpartij voor oud vuil uit te maken en de volgende dag kom je een opleidingschool van Defensie binnen. Dan moet je je ineens die volgende zondag rustig houden.
 
Wat is een militair? Zie hier de tekst van de Militaire Ambtenarenwet.
Militaire ambtenaren zijn zij, die zijn aangesteld in militaire openbare dienst om bij de zeemacht, de landmacht of de luchtmacht werkzaam te zijn.


De aanduiding van de krijgsmachtdelen zal, als alles doorgaat bij de voorgestelde wijziging van deze wet, verdwijnen.De aanstelling gebeurt eenzijdig vanuit die wet. Iemand geeft aan militair ambtenaar te willen worden, krijgt dan een aanstellingsbeschikking, legt de eed of belofte af en heeft dan min of meer huid en haar verkocht aan Defensie.
Op de militair zijn verschillende wetten van toepassing die totaal anders zijn dan welke burger ook. Uitsluitend de militair valt onder de militaire straf- en tuchtwetgeving.Diverse wetten zijn op de militair niet altijd van toepassing. Bij een oefening of uitzending zijn de beschermende wetten, zoals de arbeidsomstandighedenwet en de arbeidstijdenwet uitgezonderd. De militair valt niet onder de zorgverzekeringswet.Ook de wet op de aanpassing van de arbeidsduur geeft een uitzondering voor de militair.
De diverse bepalingen met betrekking tot ontslag zijn totaal anders. Zo is in artikel 39 van het Algemeen Militair Ambtenarenregelement dit punt opgenomen als ontslaggrond: wegens wangedrag in de dienst, dan wel buiten de dienst voor zover dit gedrag schadelijk is of kan zijn voor zijn dienstvervulling of niet in overeenstemming is met het aanzien van zijn ambt;
Met name dat laatste, het aanzien van het ambt, gaat erg ver. Openbare dronkenschap, ook in de vrije tijd en niet in uniform, wordt daaraan getoetst.
 
En hoe er naar de militair gekeken wordt, komt in de regeling beoordelingen tot uiting. Daarin staat onder andere het volgende.
De militair of ambtenaar wordt beoordeeld omtrent de wijze waarop hij zijn functie heeft vervuld en omtrent zijn gedrag in relatie tot die functie, gedurende het beoordelingstijdvak. De wijze van functievervulling wordt afgeleid uit concrete handelingen, resultaten en het gedrag van de te beoordelen militair of ambtenaar. Daarbij kunnen ook omstandigheden worden meegewogen buiten de dienst die van invloed zijn geweest op het vervullen van de functie.Dus omstandigheden in de zogenaamde privé tijd kunnen echt wel bekeken worden.
Als laatste het openen van een tas bij een inspectie aan de poort. Want dat is toch privacy? Ook hier citeer ik uit de Militaire
Ambtenarenwet.
 
De militaire ambtenaar is verplicht zich tijdens het verblijf in een gebouw, luchtvaartuig of voertuig, alsmede op een vaartuig of terrei, dat in gebruik is bij of ten behoeve van de krijgsmacht of dat de militaire ambtenaar tot verblijf of gebruik dient bij de vervulling van zijn taak in internationaal verband, te onderwerpen aan een in belang van de dienst door het bevoegd gezag gelast onderzoek aan zijn lichaam of zijn kleding of van zijn daar aanwezige goederen. Het bevoegd gezag, op wiens last het in het vorige lid bedoelde onderzoek plaats heeft, neemt de nodige maatregelen ten einde daarbij een onredelijke of onbehoorlijke bejegening te voorkomen.
Dit zijn slechts enkele gegevens die ik in de praktijk met enige regelmaat tegenkom. In gesprekken met militairen zie ik dan de wenkbrauwen omhoog gaan. Nooit geweten. Is mij ook nooit verteld, wordt er dan gezegd. Welnu, dat hoeft allemaal ook niet. Het is een dooddoener, maar in de juridische wereld werkt het wel degelijk; u behoort het te weten. 
Laatst bijgewerkt op ( donderdag 17 mei 2007 )