Schot in het arbeidsvoorwaardenoverleg

Gestart door -Peter-, 27/05/2007 | 17:15 uur

Mikemans

Deze week zou er dan eindelijk iets inhoudelijks naar buiten moeten komen aangaande onze ontbrekende cao. Ik ben benieuwd. Ook deze week aan de orde, de MAW en de veranderingen daar in. Donderdag een debat. Ik houd mijn hart vast maar eigenlijk stuit deze slavenwet nergens op verzet omdat hij zonder veel gerucht door de kamer wordt geleid terwijl iedereen zijn oogjes op de cao en de kranten houd. Het mes in de rug zal pas achteraf gevonden worden.

De haagse quickstep heeft nog nooit gefaald.

-Peter-

Een feit of een vraag

Na weken intensief overleg tussen de vakbonden en Defensie lijkt er nu eindelijk voldoende beweging te zitten in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. De afgelopen weken werd intensief overleg gevoerd om te komen tot een nieuwe arbeidsvoorwaardenovereenkomst. De oude overeenkomst liep afgelopen 1 maart af.

In het overleg met Defensie is een tijdsplanning opgesteld op grond waarvan de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV verwacht in week 24 (10 t/m 16 juni) een resultaat aan de leden te kunnen voorleggen.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV en de andere vakbonden maakten enkele maanden geleden door middel van een gezamenlijke inzetbrief hun wensen aan Defensie kenbaar. Deze inzetbrief liet aan duidelijkheid weinig te wensen over. Uw vakbond legde naar aanleiding van de inventarisatie van de wensen van de leden een duidelijk pakket eisen aan de werkgever voor. Daarvan maakten ondermeer een substantiƫle loonsverhoging en een stevige eerste opbouw naar een dertiende maand deel uit.

Defensie heeft - jammergenoeg ruim later - op haar beurt een zeer fors wensenlijstje bij de bonden neergelegd. Defensie wilde tot een inhoudelijk akkoord komen over een aantal zware dossiers. De afspraken in deze dossiers zouden deel moeten uitmaken van een te bereiken arbeidsvoorwaardenakkoord. Deze wens leidde tot een forse vertraging alvorens de afrondende onderhandelingsfase van dit arbeidsvoorwaardentraject kan worden ingezet.

Voor de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV waren de door Defensie aangedragen onderwerpen reden om uitgebreid inhoudelijk overleg met de werkgever aan te gaan. Hoewel de termijn waarbinnen een arbeidsvoorwaardenakkoord moet worden bereikt voor uw bond van groot belang is, ligt prioriteit bij het maken goede afspraken.

Er is ondermeer zeer uitgebreid gesproken over het nieuwe Flexibel Personeels Systeem (FPS). Ook op de toelage buitenland en het leeftijdsfasebewust personeelsbeleid is diep ingezoomd. Uitgangspunten voor de VBM|NOV waren gedurende deze discussies de maximale zekerheid voor elke individuele medewerker en het werk- en leefbaar houden van de organisatie waarin al onze leden werkzaam zijn. Uiteindelijk moet ook in het te sluiten arbeidsvoorwaardenakkoord 'de mens' centraal staan. Voor er een echt resultaat ligt, moeten nog harde noten worden gekraakt.

Naar verwachting zijn de onderhandelingen in week 24 (10 t/m 16 juni) in het stadium waarin duidelijkheid kan worden gegeven. Als die duidelijkheid uit een resultaat bestaat, dan zal de VBM|NOV dit aan haar leden voorleggen. De wijze van ledenraadpleging zal uitgebreid via de Trivizier en op deze website worden bekendgemaakt.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...