Technisch Vooroverleg BCKLu 9 mei 2007 - Terugkoppelingsverslag

Gestart door -Peter-, 27/05/2007 | 17:16 uur

-Peter-

Louis Schipper

Presentatie Militaire Luchtvaart Eisen (MLE) Naar aanleiding van de invoering MLE heeft de Luchtmacht een presentatie gegeven over de Luchtvaarteisen. In deze presentatie zijn een aantal zaken aan de orde gesteld zoals de consequenties voor de bedrijfsvoering door de MLE 145 en niet in de laatste plaats de mogelijke personele consequenties. Daarnaast is er inzicht gegeven in de oude en bestaande opleidingen versus nieuwe op MLE-66 gerelateerde opleidingen. Ook is gesproken over de benodigde ervaring versus de huidige ervaringsgraat VO/AVT en hieraan gerelateerde overgangsbepalingen voor het zittend personeel. Uiteraard is aan de hele invoering van de MLE opleiding van het personeel verbonden waarover de voortgang is gegeven. Op zich zal het niet concreet leiden tot mogelijke personele consequenties maar geheel uitsluiten deed de KLu dit ook weer niet. Er is afgesproken met elkaar van gedachten te wisselen hoe e.e.a. tegen da achtergrond van de overlegprocedures het beste kan worden opgepakt.

Presentatie "Middelbare Onderofficiersopleiding KLu (MOOK)" Door de Majoor R. van Vugt is een korte presentatie gegeven over de herziening van de loopbaanopleiding NoHo. De NoHo gaat uit van het didactische principe: Directe instructie en duurde vier weken. Dus vier weken in de "schoolbanken" en luisteren. Voor de nieuwe opleiding spelen het militair zijn, het vakmanschap en vooral leiderschap een belangrijke rol binnen een meer competentiegerichte opleiding. De opbouw van de nieuwe opleiding bestaat uit een fundamentele fase van vijf weken en een integratiefase van theorie en praktijk in de laatste twee weken op de werkplek en begeleid door de "010" functionaris. Dus in totaal 7 weken. Vanuit een nul meting wordt een "portfolio" bijgehouden waarin alle vorderingen en leermomenten aandachtspunten kunnen worden ingebracht. Uiteindelijk zal er een proeve van bekwaamheid moeten worden afgelegd. Het betreft tot op heden een "pilot"! Hierbij merkte de KLu ook nog een op dat de opleiding vanuit een positieve grondhouding wordt gegeven wat impliceert dat betrokkene er voor zijn of haar gevoel ook er ook iets aan heeft. Dit is het belangrijkste! De VBM|NOV heeft wel gerefereerd aan de afspraken die zijn gemaakt m.b.t. bevordering in relatie met een niveauopleiding. In hoeverre lopen deze afspraken gelijk met de doelstelling van de MOOK. Hier is de KLu nog niet echt uit maar respecteert wel de afspraken die eerdere zijn gemaakt.

Studiefaciliteiten BBT/BOT Wederom is hebben de bonden de wens uitgesproken dat de KLu eens uitvoeringsrichtlijnen geeft betreffende employability voor BBT'ers bij de KLu. Tot op heden verschuilt de KLu zich achter het feit dat het meest betrokken personeel bij de KLu voldoende opgeleid is en daarom makkelijk op de arbeidsmarkt kan worden geplaatst bij afloop van het contract. De VBM|NOV heeft hier de nodige vraagtekens bij gezet. Er zijn dienstvakken binnen de KLu die wel degelijk op basis van employability dienen te worden voorbereid op de arbeidsmarkt, denk maar eens aan bv. de OGRV. Zo zijn er nog meer dienstvakken te benoemen. Voorts heeft de VBM|NOV aangegeven dat er op onderdelen allerminst duidelijkheid is over de juiste toekenning van studiefaciliteiten en het hieraan gerelateerde studieverlof. Alle andere commando's hebben al uitvoeringsrichtlijnen employability voor BBT'ers. Waarom de KLu niet. Uiteindelijk heeft de KLu toegezegd e.e.a. toch in overweging te willen nemen. Voor de goede gang van zaken heeft de VBM|NOV een voorbeeld van uitvoeringsrichtlijnen aan de KLu verstrekt ter informatie. Wordt vervolgd.

Toepassing waarneming functies KLu De VBM|NOV heeft de KLu aangesproken over de wijze van toepassing van waarnemingtoelage bij waarneming van hogere functies, of eigenlijk het niet toepassen van de regeling. Doordat er veel collega's op uitzending zijn wordt hun functie veelal langer dan 30 dagen volledig waargenomen door collega's, vaak met een lagere rang. Dit geeft onverkort recht op een waarnemingstoelage. Uit berichten vanuit de achterban blijkt dat de regeling gewoon niet door de KLu wordt toegepast. Hiervoor in de plaats wordt het betrokken personeel wel eens beloond vanuit de regeling "differentiatie in beloning" die bestaat uit arbeidsvoorwaardelijke gelden. Deze regeling is hier niet voor bedoeld. De regeling waarnemingstoelage is er niet voor niets en moet naar de mening van de VBM|NOV onverkort worden toegepast! De KLu heeft toegezegd e.e.a. na te gaan en zal hier op korte termijn op terugkomen.

Voortgang P&O fase II "Stage en loopbaan" De VBM|NOV heeft naar de voortgang van fase II betreffende "stage en loopbaan" gevraagd. De KLu heeft aangegeven dat er een vertraging is ontstaan doordat er meerdere elementen in de bedrijfsvoering moesten worden ingebracht. Hier wordt intensief over gesproken. Dit leidt helaas tot enige vertraging. Indien hier duidelijkheid over is zal het voortvarend worden opgepakt m.i.v. de URORKLu procedure.

Temporisering in de implementatie van de Tactische Helicoptergroep KLu (THG) en de rechtspositionele aspecten Als gevolg van de temporisering van het DRP THGKLu/GZR hebben de bonden aanvullende afspraken gemaakt. Deze afspraken zouden onderdeel worden van het DRP THGKLu/GZR. De vraag was of dit inmiddels is gerealiseerd. De KLu meldde dat de bonden ervan kunnen uitgaan dat dit zo is. De KLu zou kijken in hoeverre e.e.a. al is gerealiseerd en zal de bonden op de hoogte brengen. Voorts heeft de VBM|NOV nog aandacht gevraagd voor de huidige stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het DRP. Vanuit de achterban komen verontrustende berichten dat e.e.a. niet goed verloopt. Daarom is het volgens de VBM|NOV noodzakelijk z.s.m., conform de afspraken, een BCO vergadering te beleggen waar de rechtspositionele afspraken per individu "tegen het licht" kunnen worden gehouden. De KLu onderschreef de noodzaak van een BCO op korte termijn. Inmiddels is er al een datum gepland voor een BCO THGKLu/GZR.

Voorlopig reorganisatie plan "Facilitair Squadron Staf CLSK" De VBM|NOV heeft "gepiept" op het VRP Staf CLSK. In genoemd VRP (eerder ook in het VRP "Staf CLSK") was niet aangegeven dat het Sociaalbeleidskader Defensie van toepassing is op deze reorganisatie. De KLu heeft toegezegd dit z.s.m. recht te trekken.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...