NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

Lex

Marineschip doet grootste drugsvangst 2015

Nieuwsbericht | 04-12-2015 | 16:48

Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland heeft in het Caribisch gebied een drugsvangst gedaan van 1.350 kilo cocaïne. Het is de grootste onderschepping van het jaar door een Nederlands marineschip. De vluchtende smokkelaars werden gestopt door de motor van hun boot kapot te schieten.

Vermoedelijk houdt de onderschepping zelfs 2.000 kilo van de markt. Nadat de smokkelaars waren ontdekt, gooiden zij de coke overboord. Het lukte de bemanning van de Friesland om 1.350 kilo van een geschatte lading van 2.000 kilo uit het water te vissen. De rest is gezonken.

Vluchtpoging

Een maritiem patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Customs and Border Patrol ontdekte de zogenoemde go fast zo'n 100 mijl ten noorden van Colombia. Toen die probeerde te vluchten kwam de boordhelikopter van de Friesland in actie. Omdat de smokkelaars niet reageerden op waarschuwingsschoten, werden de buitenboordmotoren kapot geschoten.

Een Amerikaans drugsbestrijdingsteam dat aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd, arresteerde de bemanning en nam de drugs in beslag. Beide zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Onderscheppingen

Het is de vierde onderschepping voor Zr. Ms. Friesland. In november onderschepte het marineschip al 2 drugstransporten in de Caribische Zee, in totaal 830 kilo cocaïne. Ook eind oktober was het raak; toen werd een transport van 440 kilo onderschept.

Mindef

Lex


StrataNL

Zr.Ms. Friesland is lekker bezig....

CitaatRob Verkerk ‏@GeneraalVerkerk
Friesland weer bingo! 4e drugsvangst op rij. Net zoveel als de vorige 3 keer samen!
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Zeewier

Citaat van: Lex op 25/11/2015 | 18:18 uur
Kustwachters Curaçao verdacht van drugshandel

Op Curaçao zijn woensdag drie medewerkers van de Kustwacht en een voormalig Kustwachtmedewerker opgepakt. Ze maken deel uit van een groep van zeven personen die worden verdacht van onder meer corruptie, witwassen en betrokkenheid bij het invoeren van drugs.

Op veertien adressen verspreid over het eiland zijn huiszoekingen verricht. Daarbij zijn een vuurwapen, contant geld, documenten, laptops en telefoons in beslag genomen.

ANP, 25-11-2015 16:49
Man man man... Nog erger: er werd gelekt naar criminelen! En hoelang is deze misstand al gaande? Het was natuurlijk al verdacht dat de Nederlandse maritieme deelname niet alleen groter maar ook frequenter vangsten had. Dit is wéér een zware bladzijde in onze betrekkingen met de Antillen. Weer het onderlinge vertrouwen vernaggelt. Ok, dit is wat anders dan de institutionele corruptie die op Sint Maarten gaande is maar de probleemdossiers stapelen weer lekker op voor Ronald Plasterk.

http://antilliaansdagblad.com/index.php/nieuws-menu/12498-mollen-bij-kustwacht

Lex

Kustwachters Curaçao verdacht van drugshandel

Op Curaçao zijn woensdag drie medewerkers van de Kustwacht en een voormalig Kustwachtmedewerker opgepakt. Ze maken deel uit van een groep van zeven personen die worden verdacht van onder meer corruptie, witwassen en betrokkenheid bij het invoeren van drugs.

Op veertien adressen verspreid over het eiland zijn huiszoekingen verricht. Daarbij zijn een vuurwapen, contant geld, documenten, laptops en telefoons in beslag genomen.

ANP, 25-11-2015 16:49

JdL


Marineduiker komt om op Curaçao

Nieuwsbericht | 24-11-2015 | 10:35

Een 23-jarige matroos is gisteren door een tragisch duikongeval op Curaçao om het leven gekomen. Dat gebeurde tijdens een oefening van de Defensie Duikgroep in de Caracasbaai. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de toedracht van het ongeluk.
Logo Koninklijke Marine.

Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk: "Het verlies van deze gewaardeerde collega is een zware klap voor de Koninklijke Marine. Onze gedachten gaan uit naar familie, vrienden en collega's. Wij hopen dat zij de kracht vinden om dit zware verlies te verwerken."

bron: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2015/11/24/militaire-duiker-komt-om-op-curacao
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Oorlogsvis

Goed werk...maar voor die gasten is 1200 kilo niets ...er gaan gewoon andere ladingen wel door die niet gepakt worden.


JdL

#1127
Marineschip onderschept 1.250 kilo cocaïne in een maand

Nieuwsbericht | 18-11-2015 | 12:00

Zr. Ms. Friesland heeft afgelopen weekend, 35 mijl zuid van de Dominicaanse Republiek, een snelle smokkelboot met 515 kilo cocaïne onderschept. Het was voor het patrouilleschip de derde drugsvangst keer in een maand tijd. Daardoor staat de teller nu op 1.250 kilo in beslag genomen cocaïne.

De onderschepping gebeurde in nauwe samenwerking met een maritiem patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Customs and Border Patrol. Nadat de zogenoemde go fast was ontdekt, probeerde de bemanning met de motorboot te vluchten.

Daarop lanceerde de Friesland de snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC en wisten die het bootje in zijn vlucht te stoppen. Het US Law Enforcement and Detachment aan boord van het Nederlandse marineschip arresteerde de bemanning en nam de drugs in beslag. De verdachten zijn overgedragen aan Amerikaanse autoriteiten.

Onderscheppingen

Begin november onderschepte het marineschip Friesland al een drugstransport, 60 mijl zuid van de Dominicaanse Republiek. Toen werd een lading van 440 kilo cocaïne tegen gehouden. Twee weken daarvoor was het ook raak, toen 90 mijl ten noorden van Colombia een transport van 315 kilo werd onderschept.

bron: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2015/11/18/marineschip-onderschept-1250-kg-cocaine-in-een-maand
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Lex

Tweede drugsvangst marineschip in 10 dagen

Nieuwsbericht | 04-11-2015 | 12:20

Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland heeft afgelopen week een snelle motorboot met 315 kilo cocaïne onderschept. Dit gebeurde op 60 mijl ten zuiden van de Dominicaanse Republiek. Het was de tweede drugsvangst van de marine in 10 dagen.

De onderschepping gebeurde met hulp van een Amerikaanse kustwachthelikopter, op het marineschip gestationeerd. De helikopter ontdekte de zogenoemde go-fast tijdens een routinepatrouille. De drugssmokkelaars sloegen op de vlucht en stopten zelfs niet na het lossen van waarschuwingsschoten. Uiteindelijk bracht een voltreffer in een van de buitenboordmotoren uitkomst.

9 pakketten

Het Law Enforcement and Detachment Team van de Amerikaanse Kustwacht ontdekte in de smokkelboot 9 pakketten coke met een totaalgewicht van 315 kilo. Dit team is ook op de Friesland gestationeerd. De 2 verdachten en de drugs zijn aan boord genomen en overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

Stationsschip

De vorige drugsvangst van Zr. Ms. Friesland was slechts 10 dagen geleden. Toen werd een go-fast gepakt met een lading van 440 kilo cocaïne, ten noorden van Colombia. Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland is sinds eind september als stationsschip gestationeerd in het Caribisch gebied. Het voert daar 4 maanden onder meer antidrugsoperaties en kustwachttaken uit.

Mindef

Lex

Marine onderschept drugs

Nieuwsbericht | 21-10-2015 | 12:59

Patrouillevaartuig Zr. Ms. Friesland onderschepte afgelopen week in de Caribische Zee een go-fast met 440 kilo cocaïne. Dat gebeurde op 90 mijl ten noorden van Colombia. Aan boord van deze snelle smokkelboot vervoerden 4 verdachten de drugs.

De boot werd door het marineschip ontdekt in nauwe samenwerking met een maritiem patrouillevliegtuig van de United States Customs and Border Protection. Het smokkelbootje probeerde te ontkomen, maar werd ingehaald door het snelle onderscheppingsvaartuig van de Friesland, de zogenoemde Fast Raiding Interception Special Forces Craft.

Overdracht

Na de onderschepping stapte het Amerikaanse Law Enforcement and Detachment Team dat aan boord van het Nederlandse marineschip meevaart, over op de verdachte go-fast. Er werden drugs aangetroffen. De Friesland en de go-fast zijn daarna richting het Amerikaanse kustwachtschip Charles David Junior gevaren voor de overdracht van de verdachten en de smokkelwaar. Door de hoge zeegang liep de go-fast echter vol en zonk half. De opvarenden en de drugs zijn door de Friesland uit het water gehaald.

Mindef

Lex

Drugssmokkel bestrijden met Colombia

ORANJESTAD — Commandeur Lodder, directeur Kustwacht en Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied, heeft onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend met Admiraal en Commandant van de Colombiaanse Marine Ramirez. De overeenkomst die getekend werd aan boord van de Zr. Ms. Van Amstel in Colombia, betreft een Memorandum of Understanding (MoU) om onder andere samen te strijden tegen drugssmokkel en technieken en informatie over operaties en noodhulp uit te wisselen. Ook gaan de mariniers in de toekomst samenwerken door oefeningen en deelnemen aan opleidingen. De MoU moet bijdragen aan het aanpakken van grensoverschrijdende criminaliteit en de samenwerking tussen beide landen optimaliseren.

Amigoe, woensdag, 09 september 2015 13:28 

Lex

Update Defensie verleent noodhulp aan bovenwindse eiland Dominica.

Het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan verwacht vannacht af te meren in Dominica. Ondertussen is er op het eiland een plan gemaakt voor waar de hulpgoederen en de handen van de militairen het meest nodig zijn. Het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk naar deze gebieden gaan. Dat wordt dat een uitdaging omdat de wegen in de getroffen gebieden heel slecht zijn. Gelukkig is de Pelikaan een schip en heeft ze rubberboten en het snelle landingsvaartuig FRISC mee.

De militairen gaan ook naar het noordelijke vliegveld op het eiland, om dat vrij te maken zodat er snel weer vliegtuigen met hulpgoederen kunnen landen.

Zodra er weer foto's vanaf de Pelikaan komen, worden die op deze pagina gezet.

Facebook Defensie Carib

Lex

Ter aanvulling op het bericht dat Zr.Ms. Pelikaan opstoomt naar Dominica.
RFA Lyme Bay is ook reeds ter plekke:  https://www.gov.uk/government/news/rfa-lyme-bay-arrives-in-dominica-to-provide-humanitarian-relief

Lex

Defensie verleent noodhulp aan bovenwinds eiland Dominica

Het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied vertrekt vandaag naar Dominica om daar noodhulp te verlenen. Dat maakten minister Hennis-Plasschaert van Defensie en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vandaag bekend. De tropische storm Erika heeft met zware regenval veel schade toegebracht aan het eiland. Enorme aardverschuivingen en steenlawines hebben honderden huizen geruïneerd, doden en gewonden veroorzaakt en infrastructuur vernietigd. Hierop heeft de regering van Dominica noodhulp van Nederland aangevraagd.

Aan boord van de Pelikaan zitten, naast de vaste bemanning, 40 mariniers van het 32e raiding squadron op Aruba. Ook is er een delegatie van de Arubaanse Militie en zeven genisten van de landmachtcompagnie in de West aan boord gestapt. Het schip is vol geladen met voertuigen, een militaire ambulance, een bulldozer en hulpgoederen. De snelle landgingsvaartvaartuigen 'FRISC' zijn ook aan boord, om op plekken aan de kust te komen waar geen vervoer over land mogelijk is. Er is vooral behoefte aan water en medicijnen op het eiland. Daarnaast zijn er 'handen' nodig om onder meer de infrastructuur te herstellen. De militairen kunnen helpen bij het opruimen van het eiland en opvangen van slachtoffers. Ook de helikopter van de Kustwacht Caribisch Gebied gaat ondersteuning bieden op het eiland.

Zr.Ms. Pelikaan wordt op dit moment beladen op Curaçao. Zodra alle mensen en spullen aan boord zijn, vertrekt het schip naar Dominica, waar het op zaterdag aan het einde van de middag zal aankomen. De helikopter komt op vrijdagavond aan. De kosten voor deze hulpoperatie worden betaald uit de begroting van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Facebook Defensie Carib