NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

StrataNL

Citaat van: johandeleeuw2002 op 04/09/2015 | 17:09 uur
ik bedoel welk type heli

Eurocopter HH-65 Dolphin van de USCG Hitron, net als de andere OPV's/huidige m-fregat.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

JdL

'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

JdL

welk type nemen de amerikanen mee?
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Lex

Zr.Ms. Friesland op drugsjacht in Caribisch gebied

Den Helder – Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland vertrekt maandag 7 september vanuit Den Helder voor ruim vier maanden naar het Caribisch Gebied. Daar voert het schip onder meer counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Aan boord zitten 70 bemanningsleden die worden uitgezwaaid door familie en vrienden. Het schip lost multipurpose fregat Zr.Ms. Van Amstel af.

De Friesland wordt ingezet voor het bestrijden van illegale praktijken. De belangrijkste taak van het stationsschip is het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Daarnaast zorgt de 'Oceangoing Patrol Vessel' (OPV) voor maritieme presentie in nauwe samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied en kan het schip ingezet worden voor het verlenen van noodhulp na een orkaanpassage. De bemanning heeft daarvoor tijdens de voorbereidingsfase een intensieve 'disaster exercise' training doorstaan.

Op 21 september komt de Friesland met ceremonieel binnen in Curaçao. Gedurende de vier maanden durende missie krijgt het schip onder andere een boardingteam van de kustwacht aan boord welke nauw samenwerkt met het 'guard team' van de mariniers. Daarnaast werkt het schip ook samen met Amerikaanse inlichtingendiensten en krijgt de Friesland een Amerikaanse helikopter inclusief helikopter bemanning aan boord.

Den Helder Actueel, 4 sep 15 - 11:44

Lex

Generaal Middendorp op bezoek     

WILLEMSTAD — De hoogste militair van het ministerie van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, brengt tot 12 augustus een bezoek aan Defensie in het Caribisch gebied. Er zijn in dit gebied, dus op Curaçao, Aruba, Bonaire en St. Maarten ongeveer 800 militairen en burgermedewerkers van Defensie gestationeerd. Hij zal in gesprek gaan met een doorsnee van het personeel. Daarnaast heeft hij ook een onderhoud met de premier Ivar Asjes (PS) en de gouverneurs van Curaçao, Aruba en St. Maarten. Middendorp werd vanochtend tijdens een ceremonie ontvangen door militairen bij de marinebasis Parera, gevolgd door een inspectie van de generaal.

Amigoe, maandag, 10 augustus 2015 14:50 

Lex

Drugssmokkel van Venezuela naar het Caribisch deel van het Koninkrijk

Kamervragen aan Mindef door de leden ten Broeke & Bosman (VVD).

Kamerstukken, 28-07-2015

Lex

In het blad ACOM-journaal (nummer 7-8 2015) is een interview te lezen met CZMCARIB/DKWCARIB/CTG 4.4.
In het interview wordt o.a. gemeld dat er voortaan weer een 12-maandelijkse dekking is van een stationsschip.
Zie: http://maandblad.deacom.nl/ (vanaf pagina 16)

Lex

Samenwerking met Franse kustwacht in Cariben 

DEN HAAG -
De Nederlandse en Franse kustwacht gaan in het Caribische gebied samenwerken. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie met haar Franse collega Jean-Yves Le Drian afgesproken, meldde Hennis donderdag aan de Kamer.

Het Bovenwindse eiland Sint-Maarten kent een Nederlands en Frans deel. De Fransen gaan hier een walradarsysteem bouwen dat in 2017 moet worden geplaatst. Volgens Hennis heeft Le Drian gezegd dat de kustwacht kan aanhaken bij het project om informatie te delen.

Verder willen beide kustwachtorganisaties spoedig een samenwerkingsovereenkomst tekenen en de mogelijkheden voor oefeningen verbeteren. Hennis noemde het eerder opvallend dat er de afgelopen jaren zo weinig werk is gemaakt van samenwerking met de Franse kustwacht in de Cariben.

Telegraaf, do 09 jul 2015, 12:22

Lex

Met het uit dienst stellen van het laatste fregat van de US Navy, onstaat er tot eind 2016 of 2017 een gat in de strijd tegen drugs.
Zie: http://www.navytimes.com/story/military/2015/06/13/loss-of-frigates-threatens-war-on-drugs/71086006/

Lex

Beantwoording Kamervragen over het jaarverslag 2014 Kustwacht Caribisch Gebied

Antwoorden van minister Hennis-Plasschaert (Def), mede namens minister Plasterk (BZ), op de feitelijke vragen over het jaarverslag 2014 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied.

Kamerbrief, 08-06-2015

Lex

Marine vindt 6.000 kilo marihuana in Caribische Zee

Nieuwsbericht | 21-05-2015 | 14:15

De marine heeft in het Caribische Gebied 6.000 kilo marihuana onderschept, de grootste vangst ooit. De contrabande werd vanmorgen gevonden aan boord van de vissersboot Caribbean Soul. Dit vaartuig was met 12 personen onderweg van Jamaica naar Guyana.

Een patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Kustwacht ontdekte de boot en stuurde Zr. Ms. Zeeland erheen voor een inspectie. Nadat de Caribbean Soul was gedetecteerd, net voor zonsopkomst, ging het Law Enforcement Detachement van de Amerikaanse Kustwacht er met snelle onderscheppingsboten op af voor een boarding. Een helikopter ondersteunde de actie. Vrijwel direct werd de enorme hoeveelheid marihuana gevonden.

De opvarenden van de vissersboot zijn aangehouden. De Caribbean Soul is vervolgens geëscorteerd naar Ponce in Puerto Rico waar het samen met de verdachten is overgedragen aan de Drugs Enforcement Agency.

Werk genoeg

Volgens de commandant van de Amerikaanse Kustwacht in de sector San Juan blijft de samenwerking met de Nederlandse Marine en onze overige partners vruchten afwerpen. Commandant Zeemacht in het Caribische Gebied commandeur Hans Lodder: "Dit soort grote onderscheppingen geven aan dat er voor ons werk genoeg is. Om dit voor elkaar te krijgen, is goede samenwerking en informatie-uitwisseling met alle partners in dit gebied cruciaal."

Mindef

StrataNL

Citaat van: Elzenga op 20/05/2015 | 17:04 uur
Lichte vaartuigen (Super-RHIB's en Justice 20)
Van de tien beschikbare Super-RHIB's zijn er gemiddeld zes gelijktijdig operationeel geweest in 2014. Minimaal waren er twee per steunpunt beschikbaar. De kwetsbaarheid van deze eenheden blijft een grote onderhoudsinspanning vergen.

Uit het jaarverslag pagina 14.

Ik ben benieuwd waar het hier feitelijk om gaat...problemen met FRISCs nog steeds niet opgelost? (ander model)

FRISC's zijn ter vervanging van de Boston Whalers en worden gebruikt door de compagnie in de West en mariniers. Ook ter ondersteuning van de kustwacht, maar staan volgens mij los van de Delta Superrhibs. Problemen met de Delta's worden veroorzaakt door het verloren gaan van twee boten en omdat ze eerst in NL werden onderhouden (dit nam veel tijd in beslag). Maar als ik het goed begrepen heb gaat dat nu bij een lokale partij gebeuren.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Elzenga

#1108
Lichte vaartuigen (Super-RHIB's en Justice 20)
Van de tien beschikbare Super-RHIB's zijn er gemiddeld zes gelijktijdig operationeel geweest in 2014. Minimaal waren er twee per steunpunt beschikbaar. De kwetsbaarheid van deze eenheden blijft een grote onderhoudsinspanning vergen.

Uit het jaarverslag pagina 14.

Ik ben benieuwd waar het hier feitelijk om gaat...problemen met FRISCs nog steeds niet opgelost? (ander model)

Lex

Jaarverslag 2014 Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied

Het jaarverslag

Kamerbrief MINDEF 20 mei 2015

Lex

Fregat Van Amstel op drugsjacht

Nieuwsbericht | 17-05-2015 | 17:00

Het fregat Zr. Ms. Van Amstel is vanmiddag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied vertrokken. Het schip gaat onder meer antidrugsoperaties en kustwachttaken uitvoeren. De 160 bemanningsleden werden uitgezwaaid door vrienden en familie.

In deze regio vormt met name de drugsbestrijding een belangrijk deel van het werk. Speciaal voor deze taak komt aan boord van de Van Amstel een Amerikaans 'Law Enforcement Detachement'. Dit boarding team beschikt over een helikopter om drugscriminelen in snelle boten te onderscheppen.

Stationsschip

Als stationsschip zorgt Zr. Ms. van Amstel ook voor maritieme aanwezigheid in dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De marine werkt er nauw samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de lokale overheid. Laatstgenoemde kan het schip bijvoorbeeld vragen noodhulp te verlenen na een orkaanpassage. Om dit goed te doen, doorloopt de bemanning op Aruba een intensieve rampenoefening.

Het multipurpose-fregat Van Amstel loopt naar verwachting 1 juni de Curaçaose haven van Willemstad binnen. Het schip neemt de taak over van patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland.

Mindef