NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

Flyguy

Weet iemand welke eenheid nu naar de west gaat?

Lex

Compagnie in de West terug in Nederland

Na een verblijf van vier maanden op Curaçao is de Compagnie in de West rotatie die geleverd is door het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC)uit Vredepeel terug op Hollandse bodem. De eenheid werd op vliegbasis Eindhoven door familie, vrienden en collega's onthaald. Het formeren en gereedstellen van een Compagnie in de West (CidW) vormde de eerste klus voor het DGLC dat op 1 april werd opgericht.

Net als het DGLC bestond de Compagnie uit land- en luchtmachtmilitairen. Een unicum aangezien luchtmachtmilitairen niet eerder aan deze compagnie deelnamen. Na een intensieve opwerkperiode waarin de militairen werden getraind op de specifieke taakstelling in de West vertrok het detachement op 30 juli jongstleden. Eenmaal in het gebied volgde diverse trainingen waarbij men leerde opereren onder tropische omstandigheden. Ook een van de hoofdtaken: het beteugelen van woelingen werd meermaals beoefend. Naast deze operationele taken vond de compagnie tijd om zich in te zetten voor diverse maatschappelijke projecten.

Zo werden lokale scholen gerenoveerd en onderhoud gepleegd aan een natuurgebied. De Compagnie in de West is een vaste bijdrage die CLAS levert aan de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied. De compagnie levert ondersteuning voor territoriale verdediging, militaire en humanitaire bijstand en ceremoniële taken.

Omroep Venray,
di 04-12-2012, 15:45

Lex

Militaire Competitie

CURAÇAO – Voor tientallen militairen en mariniers was het afgelopen maandag een zware dag. Tijdens de jaarlijkse militaire competitie op het oefenterrein Wacawa moesten zij in verschillende onderdelen strijden om de individuele winst. Versgeperst.com nam een kijkje bij de hard werkende mannen.

De afmattende competitie bestond uit een parcours van vier kilometer, waarin de mannen onder meer moesten rotsklimmen, zwemmen, rennen, schieten en peddelen. Maar alleen flinke spierbundels waren niet genoeg om de afmattende competitie te winnen; ook de medische kennis en toepassing, oriëntatie en tactiek werden op de proef gesteld in diverse opdrachten.



Vers geperst,
14-11-2012 16:09

Flyguy

#727
CitaatIn de tweede fase, die loopt van 13 tot 19 november, krijgen de militairen te maken met een scenario waarin ze een vijandelijke militie, gespeeld door de Landmachtcompagnie, moeten overmeesteren.
Typisch.  ;D Nee, flauw van mij, sorry. ;)

Verzoeke bij het citeren ook degene die verantwoordelijk is voor het citaat c.q. de bron te vermelden.

Rob
Forumbeheerder

Lex

Internationale oefening Très Kólos gestart

CURAÇAO – Nederlandse en Amerikaanse strijdkrachten starten vandaag op ons eiland met de internationale oefening 'Très Kólos'. De Très Kólos, die tot 2010 bekend stond onder de naam 'Deux Tricolores' is een amfibische oefening die door de jaren heen is uitgegroeid tot een volwaardige internationale oefening.

Dit jaar is de organisatie in handen van de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB) en vindt plaats nabij ons eiland. Très Kolos heeft een 'kleurrijk' deelnemersveld. Naast de Nederlandse mariniers uit Aruba, nemen ook een peloton van het Riverine Squadron van de Amerikaanse marine, marineduikers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, de Landmachtcompagnie op Curaçao en het Bootpeloton van CZMCARIB deel.

Eerste fase
Zondag nemen de militairen het tegen elkaar op in de eerste fase van de oefening, dat een sterk competitief karakter kent. Twee dagen lang testen de militairen hun militaire en fysieke vaardigheden aan elkaar. Zo krijgen de deelnemers te maken met oriëntatieopdrachten, tactische orders en een schietvaardigheidtest. Daarnaast leggen ze speedmarsen af, een zwemparcours en beklimmen een rots, de zogenoemde 'amfibische cliff assault'. Op elk onderdeel kunnen punten en strafpunten verdiend worden.

Vijandelijke militie
In de tweede fase, die loopt van 13 tot 19 november, krijgen de militairen te maken met een scenario waarin ze een vijandelijke militie, gespeeld door de Landmachtcompagnie, moeten overmeesteren. In deze fase ligt de nadruk op het afstemmen van verschillende procedures, technieken en tactieken. De samenwerking van de deelnemende strategische partners wordt hierdoor vergroot en zijn ze beter voorbereid op een eventuele gezamenlijke inzet.

Locaties
Het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan fungeert tijdens de oefening als amfibisch platform en vervult een rol tijdens de uitwisselingstraining van het bootpeloton en hun Amerikaanse collega's van het Riverine Squadron. De Kustwacht Caribisch gebied neemt deel met de cutter. De diverse deeloefeningen vinden plaats op verschillende locaties: Wacawa, Boca Patrick, Ascencion, San Pedro, Hato vlakte, St. Cruz, Paradera, San Nikolas, Santa Barbara, Nieuwpoort, Fort Nassau, Baai van Versali, Fuikbaai, Boca Grandi (San Juan) en Boca Santa Martha.

Vers geperst,
09-11-2012 13:06

Lex

Schot voor de boeg door Hr.Ms. Van Amstel

CURAÇAO – Hr.Ms. Van Amstel, het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, heeft op woensdag het 'vuur geopend' op het Britse ondersteuningsschip RFA Argus. Tijdens een rendez-vous in de Caribische Zee is voor oefening met het kanon van de Van Amstel geschoten.

Het feit dat de commandant van het Nederlandse marineschip ten tijde van de oefening aan boord van de Argus was, gaf de Britse bemanning voldoende vertrouwen een 'schot voor de boeg' te ontvangen. Naast de commandant, heeft een aantal bemanningsleden van beide schepen de kans gekregen een kijkje in elkaars 'keuken' te nemen.

Indruk
De uitgebreide medische capaciteit van onder andere honderd ziekenhuisbedden aan boord van de Argus maakte indruk op bemanningsleden van de Van Amstel. Gecombineerd met het 113 meter lange vliegdek is de Argus uitstekend uitgerust om hulp te verlenen bij humanitaire rampen.

Counterdrugsoperaties
Gedurende de dag zijn er bevoorrading op zee- en manoeuvreeroefeningen uitgevoerd waarbij de bemanningen de hiervoor benodigde vaardigheden beoefenden en de samenwerkingsmogelijkheden zijn benadrukt. Beide schepen voeren op dit moment counterdrugsoperaties uit in de Caribische Zee.

Vers geperst,
09-11-2012 12:12

Lex

Citaat van: Vers geperst op 06/11/2012 | 21:40 uur
Militair verdacht van stelen kinderfiets
Voordat allerlei opmerkingen geplaatst worden, wil ik u wel meegeven dat MKSUF belast is met de uitvoering van de dienstplicht op Curacao.

Lex

Militair verdacht van stelen kinderfiets

CURAÇAO – De Koninklijke Marechaussee heeft vanochtend rond 10.00 uur een 19-jarige militair aangehouden. De man, die werkzaam is op de marinekazerne Suffisant op Curaçao, wordt verdacht van diefstal van de fiets van een twaalfjarige jongen. Hij zou daarbij geweld hebben gebruikt.

De jongen deed aangifte, waarna de Officier van Justitie bevel gaf om de militair aan te houden. Mogelijk heeft hij de jongen samen met een mededader met geweld van zijn fiets beroofd. De Marechaussee zet het onderzoek in samenwerking met het roofovervallenteam van het Korps Politie Curaçao voort.

Vers geperst,
06-11-2012 16:31

Lex

Duikers brengen Lagune op St. Maarten in kaart

CURAÇAO – Duikers van de Koninklijke Marine, die sinds eind oktober op Sint Maarten zijn voor een duikoefening, hebben zich onder water behoorlijk verdienstelijk gemaakt. Met hun geavanceerde sonarapparatuur hebben ze onlangs grote delen van de Simpson Bay Lagune in kaart gebracht.

"Een nulmeting", noemt adjudant Klaas van der Heide de resultaten van de duikwerkzaamheden. "We hebben nu volledig zicht op wat er zich op dit moment allemaal onderwater in de Lagune bevindt. Dat zou ons uitstekend kunnen helpen bij het eventueel vinden en bergen van slachtoffers, bijvoorbeeld na een orkaanpassage." Van der Heide doelt op het speciale oefenscenario van de marineduikers, dat zich dit jaar richt op orkaannoodhulpverlening.

Nauwkeurig
De duikers kunnen een gebied van 10.000m2 per minuut afzoeken met geavanceerde zoekapparatuur, die een heel duidelijk beeld geeft van wat zich er onderwater bevindt. Daarnaast zijn de duikers in staat om ook ondiepe delen nauwkeurig afzoeken. Dat is de afgelopen week ook gebeurd. Met een 'akoestische handcamera' hebben duikers troebele, ondiepe delen afgezocht. Tot slot is een wrak in de aanloop naar de Lagune door de duikers verkend.

Duikers
De marineduikers behoren tot de Defensie Duikgroep en vormen het centrum van beroepsduiken in Nederland. De groep duikers is gespecialiseerd in veiligheid, beveiliging en werkzaamheden onderwater zowel nationaal als in expeditionair optreden. In totaal nemen elf militairen deel aan de duikoefening. De oefening vindt plaats onder aansturing van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied en wordt ondersteund door de Kustwacht Caribisch gebied.

Vers geperst,
06-11-2012 7:23

Lex

Mariniers trainen op Bonaire

CURAÇAO – Bonaire zal vanaf morgen 'groen' kleuren. Ongeveer honderd mariniers uit Aruba zullen het eiland bezoeken om een militaire oefening bij te wonen. Rond 19.00 uur meert het marineschip Hr.Ms. Pelikaan in Kralendijk aan om de compagnie af te zetten voor hun training.

De mariniers zullen een standaard oefening afwerken op het eiland, waarbij onder andere hun amfibische vaardigheden getraind worden. Bij een amfibische operatie verplaatst een gevechtseenheid zich vanuit zee naar het land, of andersom. De mariniers zullen tot en met volgende week vrijdag aanwezig zijn op het eiland.

Trainingslocaties
Op verschillende plekken zullen de trainingen zichtbaar zijn voor de bevolking: duiklocaties 1000 steps, Colombia, Boca Olivia, Noordkust, omgeving Boca Kanoa en Boca Lagun. Daarnaast trainen de mariniers op afgeschermde en afgelegen locaties, zoals de schietbaan van de politie en de vuurtoren van Boca Kanoa. Hier zullen zij trainen met losse flodders.

Vers geperst,
02-11-2012 17:55

Lex

Hr.Ms. Van Amstel redt opvarende vrachtschip

Het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied Hr.Ms. Van Amstel heeft op donderdag 1 november in samenwerking met de Kustwacht Caribisch gebied medische hulp verleend aan een bemanningslid van een vrachtschip. Deze hulpverleningsactie vond plaats nabij Aruba.

Het Rescue and Coordination Centre van de Kustwacht kreeg op donderdag 1 november aan het einde van de middag een melding binnen. Aan boord van het vrachtschip Green Honduras, varend onder de vlag van de Bahamas, bevond zich een opvarende met hartproblemen. De boordhelikopter van Hr.Ms. Van Amstel, de Belgische Alouette, werd direct ingezet om medische assistentie te verlenen. Daar bleek dat de toestand van de patiënt te instabiel was om hem in een helikopter naar het ziekenhuis te vervoeren. Het vrachtschip is daarna onder begeleiding van de Van Amstel naar Oranjestad in Aruba gevaren, waar de patiënt naar het ziekenhuis is gebracht. Het medisch team van Hr.Ms. Van Amstel heeft de gehele periode aan boord van het schip tot aan het ziekenhuis medische assistentie verleend.

Facebook KM,
02 november 2012

IPA NG

Citaat van: Hyperion op 02/11/2012 | 11:08 uur
Citaat van: IPA NG op 30/10/2012 | 23:19 uur
EDIT2:

Ik lees nu dat de Fransen veel van hun overzeese vliegbasisen aan het sluiten zijn. De aanwezige eenheden op Nieuw-Caledonië zijn in 2011 hervormd. Ik vermoed dat toen de Mirages daar weg gehaald zijn.

Wikipedia is dus geen betrouwbare bron, laten we het daar op houden...

Naar mijn weten zijn er nooit Mirages daar gestationeerd.

Nee, ik vond het al zo vreemd.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Ace1

Citaat van: Hyperion op 02/11/2012 | 11:08 uur
Naar mijn weten zijn er nooit Mirages daar gestationeerd.

Toen Frankrijk nog atoomproeven deed in de omgeving van  Nieuw-Caledonië gebruikte men Mirages om monsters te verzamelen in het hest testgebied van de atoomproeven.

Hyperion

Citaat van: IPA NG op 30/10/2012 | 23:19 uur
EDIT2:

Ik lees nu dat de Fransen veel van hun overzeese vliegbasisen aan het sluiten zijn. De aanwezige eenheden op Nieuw-Caledonië zijn in 2011 hervormd. Ik vermoed dat toen de Mirages daar weg gehaald zijn.

Wikipedia is dus geen betrouwbare bron, laten we het daar op houden...

Naar mijn weten zijn er nooit Mirages daar gestationeerd.

Elzenga

Citaat van: Tanker op 02/11/2012 | 09:48 uur
Antillen moet je z.s.m. lozen, hebben geen toegevoegde waarde voor ons land, kost ons alleen maar dik geld en het word toch niet gewaardeerd, kijk naar Curacao bijvoorbeeld.
Krijg je weer verwijten van kolonisten dit en dat bla. bla.

Lekker allemaal hun eigen boontjes doppen !
Dat zou een optie zijn ja. En ook dan zal blijken dat de "dreiging" vanuit Venezuela niet ernstig zal zijn of worden. Al was het maar omdat ook dan de VS dit niet zal tolereren. Ik vraag me alleen af of Nederland zijn strategische posities daar wil los laten. o.a. t.a.v. enige controle over de drugshandel. Naast dan de persoonlijke belangen van verschillende politici in het gebied.