Eerste onderhandelingsresultaat

Gestart door Mikemans, 15/06/2007 | 12:18 uur

Mikemans

Nee, dat zie je verkeerd. En één post hierover in één van de topics over dit onderwerp zou volstaan.

marc66

Deze maand in ieder geval geen verhoging van het salaris! Meer een verlaging van salaris  :'(

Ap

Defensiepersoneel krijgt 7,65 procent meer loon
Uitgegeven: 15 juni 2007 12:18

DEN HAAG - Al het defensiepersoneel krijgt de komende twee jaar 7,65 procent meer loon. Het burgerpersoneel bij Defensie krijgt daar nog eens 0,8 procent extra salaris bovenop, omdat zij achter liepen.
Ministerie van Defensie

Daarnaast loopt de eindejaarsuitkering op naar 3,5 procent. De cao krijgt een looptijd van twee jaar en gaat met terugwerkende kracht in op 1 maart 2007.

Dat hebben de militaire vakbonden in de nacht van donderdag op vrijdag afgesproken met Defensie, zo hebben ze vrijdagochtend gezamenlijk bekendgemaakt. De vakbonden zullen het onderhandelingsresultaat voorleggen aan hun achterban. Het cao-overleg begon in februari en verliep moeizaam.

Nullijn

Volgens voorzitter Jean Debie van de vakbond VBM/NOV is vooral hard gevochten om de salarisverhoging. Defensie had daarover vooraf niks aangegeven, zodat de onderhandelaars op de nullijn zijn begonnen.

Hij vindt het resultaat over de hele linie te verdedigen, zo zegt hij in een reactie, maar laat de beoordeling over aan de leden.

Onzekerheid

Er zijn afspraken gemaakt over het flexibel personeelssysteem. Door dit nieuwe systeem neemt de onzekerheid voor militairen toe, zeggen de vakbonden, omdat ze niet meer worden aangenomen voor een bepaalde tijd.

Tijdens hun dienst bij Defensie wordt gekeken naar hun kwaliteiten. Daarom is onder meer afgesproken dat de loopbaanbegeleiding verbeterd wordt.

Bindingspremie

Ook de bindingspremie, bedoeld om bepaalde mensen voor de organisatie te behouden, gaat bij Defensie omhoog. Volgens Debie verlaten veel mensen tussen de dertig en veertig jaar Defensie. Vooral voor moeilijk op te vullen functies is dat slecht voor de organisatie.

De premie om deze mensen te behouden wordt afhankelijk van het aantal dienstjaren en zal stijgen van maximaal 20 naar 30 procent van het jaarsalaris. Debie vindt dat een goed resultaat.

Loopbaan

Hij wijst erop dat ook voor technisch en medisch personeel het perspectief op loopbaan wordt verbeterd. Deze functies zijn belangrijk voor Defensie, maar de mensen stromen niet door naar hogere rangen zodat ze ook niet in een hogere salarisschaal terechtkomen. Deze doorstroming gaat ook verbeteren, aldus Debie.

Kinderen

Verder moeten ingezette militairen straks arbeid en zorg beter kunnen combineren. In deze cao is alvast afgesproken dat militairen die worden uitgezonden en kleine kinderen hebben, per maand 150 euro extra krijgen. Daarmee kunnen ze de kinderopvang regelen.

Gevaar

Ook is er een nieuw toelagestelsel voor het buitenland. Personeel dat in landen wordt gestationeerd, krijgt een hogere toelage als er sprake is van meer gevaar. Het gaat dan vooral om de criminaliteit in zo'n gebied, zoals bijvoorbeeld op Curaçao. Het stelsel wordt ook transparanter.
(c) ANP
www.nu.nl
Luctor et Emergo

Mikemans

http://www.referendumvbmnov.nl/joomla12/images/stories/arbvrw_concept_14_juni_2007.pdf

In vergelijk met onze collega's de RIJKsambtenaren is onze loonparagraaf behoorlijk mager te noemen. Het steekt des te meer dat onze eigen burgerambtenaren schijnbaar beter werk afleveren en dus een extra verhoging van 0,8% verdienen. De bijzondere status van de militair en de aard van die bijzonderheid wordt weer eens goed duidelijk gemaakt. Niet 3e maar 4e rangs werknemer.

Verder staat het verhaal vol met geneuzel over voornemens om een en ander mischien ergens halverwege 2008 eens aan te pakken.

Ook de paragraaf harmonisatie bezorgt mij nog steeds.