Over de ruggen van militairen

Gestart door -Peter-, 18/06/2007 | 16:56 uur

-Peter-

Volgens de commissie Van den Berg en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en VeiligheidsDiensten (CTIVD) is er in Irak tijdens SFIR1 geen sprake geweest van martelingen zoals De Volkskrant eind vorig jaar – 5 dagen voor de parlementsverkiezingen – wist te melden.

Volgens de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is hiermee duidelijk dat het woord 'martelingen' in relatie tot de omstreden verhoormethodes van de MIVD in Al Muthanna volkomen disproportioneel gekozen was.

VBM|NOV-voorzitter Jean Debie: "Ik ben blij dat de zaak rond de verhoren in Al Muthanna weer in juiste proporties is gezet. Ik vind het alleen erg jammer dat er vorig jaar over de rug van militairen politiek is bedreven door met name toenmalig lijsttrekker Bos en huidig kamerlid Heerts. Dat heeft het aanzien van het militaire beroep onnodig geschaad."

Aan de andere kant moet de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV ook vaststellen dat er een en ander is 'misgegaan' om bij de woorden te blijven van mevrouw Michiels van Kessenich, hoofd CTIVD.

En wat mis kon gaan is te wijten aan de te korte voorbereidingstijd. Bij SFIR1 was het niet mogelijk om met alle uitgezonden eenheden een gezamenlijke eindoefening te houden. Er was vooraf te weinig aandacht voor de samenwerking tussen detachementen afkomstig van verschillende krijgsmachtdelen (problematiek van de cultuurverschillen). Ook was er grote onduidelijkheid over het (politieke) mandaat. De militairen konden daarom niet uitgaan van heldere gedragsregels.

Elke missie en elke rotatie vereist een gedegen voorbereiding. De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV zal daarom op dat punt de vinger aan de pols blijven houden.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...