AFMP/FNV en MARVER/FNV verheugd over vrijpleiten Nederlandse militairen

Gestart door -Peter-, 21/06/2007 | 11:32 uur

-Peter-

Geschreven door Marlies Verhoef     

Voorzitter Van den BergDe FNV bonden voor militairen hebben kennis genomen van het Rapport van de Commissie van onderzoek naar de betrokkenheid van Nederlandse militairen bij mogelijke misstanden bij gesprekken met gedetineerden in Irak onder leiding van de heer Van den Berg.

De commissie heeft het afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Het gerucht dat Nederlandse militairen zich schuldig zouden hebben gemaakt aan martelingen wordt door de commissie niet bevestigd. De AFMP/FNV en de MARVER/FNV zijn hier verheugd over. Wel concludeert de commissie Van den Berg dat er toch het nodige mis is gegaan.

De belangrijkste conclusies zijn;

onduidelijk mandaat
onmogelijke opdracht
onvoldoende voorbereiding
onduidelijke bevelsverhouding
onduidelijke positie gedetineerden
gebrek aan toezicht bij verhoren
ambtelijke leiding heeft minister niet volledig geïnformeerd
onvoldoende samenwerking bij het inwinnen van informatie
 
Zo wordt er gesteld dat er sprake is van een onduidelijk mandaat. Dit mandaat zorgde er voor dat de militairen met een onmogelijke opdracht werden opgezadeld. Ook bestond er ten tijde van SFIR 1 een onduidelijke bevelsstructuur. Daarnaast was de voorbereidingstijd veel te kort. Ook een gebrek aan toezicht bij de verhoren wordt door deze commissie geconstateerd. Daarnaast heeft de ambtelijke leiding de Minister niet volledig geïnformeerd.

De AFMP/FNV en de MARVER/FNV zijn van mening dat de Commissie Van den Berg een goed inzicht geeft in de omstandigheden waaronder SFIR 1 moest opereren. De beide bonden herkennen de constateringen en onderschrijven de conclusies.

Vooral het onduidelijke mandaat en de te korte en op onderdelen gebrekkige voorbereiding baart zorgen. De AFMP/FNV en de MARVER/FNV zijn dan ook van mening dat met het verschijnen van de beide rapporten de zaak niet is afgedaan maar dat er zowel voor de politiek maar zeker ook voor het Ministerie van Defensie een hoop werk aan de winkel is.

De AFMP/FNV en de MARVER/FNV  hebben voorafgaand aan de missie naar Irak veelvuldig aandacht gevraagd voor de onduidelijke positie waarin onze leden terecht zouden komen. Het is spijtig dat we achteraf moeten constateren dat er met onze vragen onvoldoende is gedaan. Dat hierdoor onze leden in de verdachtenbank zijn terechtgekomen is onacceptabel.

Naar het oordeel van de beide bonden start een missie met een gedegen politiek debat dat gevolgd wordt door stevige besluitvorming. Alle vragen over rechtspositie en mandaat dienen op voorhand te worden beantwoord. Dat is in het geval van de missie naar Irak niet zo geweest.

Wij zijn van mening dat de politiek hier lessen uit moet leren om te voorkomen dat dit in de toekomst weer kan gebeuren.

Wij roepen hen dan ook op de procedure die leidt tot besluitvorming over deelname aan missies nog eens grondig tegen het licht te houden.

[bron: www.afmp.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...