Overleg met KM opgeschort!

Gestart door -Peter-, 03/07/2007 | 11:46 uur

-Peter-

De bonden hebben donderdag 28 juni 2007 met onmiddellijke ingang het overleg met de marine opgeschort. Reden hiervoor is de al langer durende discussie over de voortgang van de reorganisatie HATO/Kustwacht Nederlandse Antillen & Aruba (KWNA&A).

Eerder is besloten dat Defensie het gebruik van vliegkamp Hato-militair op 1 januari 2007 afgeeft aan de KWNA&A. Defensie blijft echter eigenaar van de infrastructuur en zal - in beperkte mate - medegebruik blijven maken van de faciliteiten. Door het overnemen van de luchtverkenningstaak van de kustwacht door civiele vliegtuigen is het merendeel van het takenpakket van Hato direct aan de kustwacht gerelateerd. Hierdoor is het noodzakelijk voor het betrokken personeel goede afspraken te maken.

De VBM|NOV heeft vaak aandacht gevraagd voor het personeel dat betrokken was en nog steeds is bij de kustwacht. De VBM|NOV en collega bonden hebben zich vanaf het begin op het standpunt gesteld dat het betrokken personeel op een verantwoorde wijze moet worden ondergebracht binnen de kustwachtorganisatie met uiteraard behoud van de defensie-rechtspositie.

Van begin af aan heeft de VBM|NOV een reorganisatieplan gevraagd, dat de mogelijkheid biedt om over de rechtspositie van het betrokken personeel te spreken. Steeds kwam de KM met een verhaal, maar niet met een reorganisatieplan. De KM zegt dat het niet de mogelijkheid heeft invloed uit te oefenen op de organisatie KWNA&A omdat de Rijksministerraad op de Antillen de bevoegde autoriteit zou zijn.

Ondertussen is het personeel, wat eerder op het vliegkamp HATO-militair zijn werkzaamheden verrichtte, in een soort van werkorganisatie geplaatst in afwachting van onderbrenging binnen de Kustwacht. Althans, zo is dit altijd aan de bonden gecommuniceerd.

In de overlegvergadering op 28 juni bleek echter dat de kustwacht tijdelijk Nederlands defensiepersoneel nodig heeft en zonder overleg dit personeel kan afstoten indien dit nodig mocht zijn. Voor de VBM|NOV onacceptabel! Op deze wijze wordt het personeel 'vogelvrij'. Het personeel voor de kustwacht wordt binnenkort ingezet in civiele vliegtuigen met burgervliegers. Daarom heeft de VBM|NOV in ieder geval zekerheid geƫist omtrent de aanspraken als lid van de vliegende bemanning. Hier heeft de KM wel haar verantwoordelijkheid genomen door de bestaande garanties te bevestigen.

Tegelijkertijd heeft steeds een discussie plaatsgevonden met betrekking tot de beleggingsstructuur medezeggenschap voor KM-personeel geplaatst in de organisatie van de KWNA&A. De VBM|NOV is van mening dat er een MC KWNA&A moet worden ingesteld omdat ook dit personeel recht heeft op medezeggenschap. De KM stelde zich echter op het standpunt dat er geen medezeggenschap bij de kustwacht kan worden ingericht.

Op grond van bovenstaande discussie hebben de bonden besloten het overleg op te schorten. Eerst zal er ultieme duidelijkheid moeten komen over de positie van het betrokken personeel!

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...