Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

Hooggeplaatste Oekraïense generaal: "Ik zie geen manier waarop we de oorlog alleen op het slagveld kunnen winnen"

Een nieuw Russisch offensief zou het Oekraïense leger wel eens tot het uiterste kunnen testen. Dat zegt generaal Vadym Skibitsky, adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, in een interview met The Economist. Volgens Skibitsky zijn onderhandelingen met Rusland op lange termijn dan ook onafwendbaar.

Het Oekraïense leger kreunt al maandenlang onder een gebrek aan munitie en wapens, daarbij niet geholpen door vertragingen bij westerse bondgenoten. Skibitsky is volgens The Economist dan ook "verontrust" als hij het heeft over de Oekraïense vooruitzichten op het slagveld. "De omstandigheden zijn op dit moment even moeilijk als in de eerste dagen van de Russische invasie, en het gaat nog erger worden. Ons probleem is heel eenvoudig: we hebben geen wapens. De Russen hebben altijd geweten dat april en mei een moeilijke periode zouden worden voor ons."

Volgens Skibitsky zal Rusland eerst doorduwen in het oosten van het land, waar Russische troepen al langer proberen om de regio's Donetsk en Loegansk te "bevrijden". "Het Kremlin heeft het bevel gegeven om 'iets' te veroveren voor de fanfare van de Dag van de Overwinning in Moskou (op 9 mei, red.), of als dat niet lukt voor het bezoek van Vladimir Poetin aan Peking een week later. De snelheid en het succes van die opmars zal bepalen wanneer en waar de Russen daarna zullen toeslaan."

Van Chasiv Yar naar Soemy
Experts wijzen al langer op het gevaar dat Rusland het strategisch belangrijke stadje Chasiv Yar verovert, het laatste bolwerk van het Oekraïense leger in de oblast Donetsk. "Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voor die stad hetzelfde lot ondergaat als Avdiivka in februari: naar de vergetelheid gebombardeerd door de Russen. Dat zal natuurlijk niet vandaag of morgen gebeuren, maar het hangt slechts af van onze voorraden en reserves."

De Oekraïense weerstand daar zal volgens Skibitsky bepalen waar Rusland daarna aanvalt. "Ze hebben nu al een oogje op Soemy en Charkov (twee steden die nog een stuk noordelijker liggen, red.), maar voorlopig hebben ze nog niet genoeg personeel voor een groot offensief."

President Volodymyr Zelenskiy sloot gesprekken met het Kremlin in het verleden meermaals uit, en vaardigde zelfs een presidentieel decreet uit dat onderhandelingen verbood. Maar gelet op zijn pessimistische inschatting van de oorlog, is Skibitsky van mening dat Oekraïne op een bepaald moment wel zal moéten onderhandelen met Rusland over het einde van de oorlog.

"Ik zie geen manier waarop Oekraïne de oorlog alleen op het slagveld kan winnen", klinkt het. "Zelfs als we de Russische troepen kunnen terugduwen tot aan de grens – wat steeds meer onwaarschijnlijk lijkt – zou het de oorlog niet beëindigen. Zulke oorlogen kunnen alleen eindigen met een verdrag. Beide partijen strijden nu om de meest gunstige positie bij het begin van potentiële gesprekken." Volgens Skibitsky kunnen die onderhandelingen bovendien pas "ten vroegste in de tweede helft van 2025" beginnen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba sprak zich eerder deze week in een interview met het tijdschrift Foreign Policy al uit in dezelfde zin. "Uiteindelijk kan je een oorlog niet beëindigen zonder instemming van beide partijen", klonk het.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240504_96217814?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=oekraine&utm_content=wide_1&utm_term=0-1&M_BT=4233484026835

Lex

FT: inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

LONDEN-
Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties aan het voorbereiden is. Dit bericht zakenkrant The Financial Times, dat inzage kreeg in analyses uit drie Europese landen.
Uit die gegevens komt naar voren dat Rusland lijkt te werken aan een agressievere aanpak. Er kunnen bijvoorbeeld bom- en brandaanslagen worden uitgevoerd en infrastructuur kan worden gesaboteerd.

De autoriteiten in verschillende landen hebben al actie ondernomen om dat te voorkomen. Zo zijn vorige maand in Duitsland twee mannen opgepakt vanwege vermeende plannen om aanslagen te plegen op militaire en logistieke locaties.

Desinformatie
Veiligheidsdiensten kijken volgens de krant nu ook of ze mogelijke doelwitten hebben gemist. Als voorbeeld wordt een onverklaarde explosie uit april genoemd bij een munitiefabriek in Wales.

Een inlichtingenbron voorspelt in de FT dat de Russische president Vladimir Poetin op allerlei manieren grenzen gaat opzoeken in Europa. Het kan dan naast sabotage ook gaan om de verspreiding van desinformatie of hackaanvallen.

ANP, 05-05-2024, 12:08

Benji87

Britten: Oekraïne heeft recht om doelen in Rusland te bestoken met Britse wapens

De Britse minister Cameron van Buitenlandse Zaken zegt dat er "zo lang als nodig is" jaarlijks 3 miljard pond (ruim 3,5 miljard euro) wordt uitgetrokken voor militaire steun aan Oekraïne. Hij voegt daaraan toe dat Londen er niets op tegen heeft als geleverde wapens ook in Rusland worden gebruikt. Die uitspraak is Moskou in het verkeerde keelgat geschoten.

In gesprek met persbureau Reuters in Kyiv zei Cameron gisteravond dat Oekraïne het recht heeft om doelen in Rusland te bestoken met Britse wapens. "Het is hun recht om te beslissen hoe ze deze wapens inzetten, want ze verdedigen hun land. Ze zijn op illegale wijze binnengevallen door Poetin en moeten die stappen ondernemen."

"Omdat Rusland aanvallen uitvoert in Oekraïne, kun je je goed voorstellen dat Oekraïne de noodzaak voelt om zichzelf te verdedigen, de Russen het land uit te krijgen en terug te slaan", zei Cameron.

Directe escalatie

Het Kremlin noemt Camerons uitspraken een "directe escalatie" van het conflict. Woordvoerder Peskov omschrijft de opmerkingen van de minister als gevaarlijk en zorgwekkend. Hij zegt dat de uitspraken het hele Europese veiligheidsbestel in gevaar kunnen brengen. Er is daarop geen reactie uit Londen gekomen.

Het was het tweede bezoek van Cameron aan Kyiv sinds hij enkele maanden geleden aantrad als minister van Buitenlandse Zaken. Hij presenteerde daar het steunpakket, dat volgens hem de grootste levering van militaire hulp tot nu toe is uit het Verenigd Koninkrijk.

Cameron stond daarnaast stil bij een langverwacht steunpakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro), dat onlangs na maanden gesteggel werd goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. "Dat succes moeten we vieren. Het pakket is absoluut cruciaal, niet alleen omdat er wapens worden geleverd, maar ook omdat het een opkikker betekent voor het moreel van de mensen in Oekraïne."

Bron: nos.nl

Ace1

Oekraïne wil mannen die in buitenland wonen terug, Polen en Litouwen willen handje helpen

Litouwen bekijkt of het tienduizenden Oekraïense dienstplichtigen kan terugsturen naar Oekraïne. Ook buurland Polen is bereid Oekraïne te helpen om mannen van gevechtsleeftijd terug naar huis te sturen. Kan dat zomaar en wat doet Nederland? ,,We zullen zien of deze landen zich aan de afgesproken richtlijnen houden. Anders hebben ze een probleem.''

De nood is hoog in Oekraïne. Het land heeft niet alleen een tekort aan militair materieel, maar ook aan soldaten. Het parlement in Kyiv nam onlangs een nieuwe mobilisatiewet aan, waardoor 25- en 26-jarigen ook kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst. Die leeftijdsgrens lag eerst op 27 jaar. President Volodymyr Zelensky gaf eind vorig jaar aan dat er 500.000 rekruten moeten worden gemobiliseerd om de strijd tegen de Russen vol te houden.

Paspoort niet meer verlengen
Kyiv kijkt daarbij steeds nadrukkelijker naar landgenoten die in het buitenland wonen en voert de druk op om ze naar huis te dirigeren. Zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week bekend dat het consulaire diensten opschort voor mannen die onder de dienstplicht vallen en in het buitenland wonen. Dat betekent onder meer dat zij hun paspoort niet kunnen verlengen.

Sinds de oorlog in februari 2022 uitbrak, is het voor mannen tussen 18 en 60 jaar verboden het land te verlaten. Uitzonderingen zijn mantelzorgers of mannen die drie of meer kinderen hebben. Ondanks dit verbod zijn er de afgelopen twee jaar honderdduizenden mannen de grens overgegaan. Exacte cijfers zijn er niet, maar het zou gaan om ongeveer 850.000 mannen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, vindt het onaanvaardbaar dat Oekraïense mannen in het buitenland 'in restaurants gaan zitten', terwijl anderen sterven. Volgens Kuleba is de regering verplicht een 'eerlijker beleid' ten opzichte van de militairen aan het front te voeren. ,,We proberen nu meer mensen bij onze strijd te betrekken.''

Litouwen en Polen willen Kyiv een handje helpen om dat voor elkaar te krijgen. In Litouwen wonen 29.000 mannen die het Oekraïense leger in kunnen. De Litouwse minister van Defensie Laurynas Kasčiūnas zegt dat zijn land inspanningen wil leveren om de Oekraïners naar huis te sturen. ,,Oekraïne heeft een groot tekort aan rekruten, dit is niet eerlijk tegenover de inwoners die voor hun land vechten'', aldus de minister. Ook zijn Poolse collega gaf aan bereid te zijn om het buurland te helpen met het terugbrengen van dienstplichtige mannen. In Polen wonen tussen de 300.000 en 400.000 Oekraïense dienstplichtigen.

Juridisch instrument
De vraag is alleen of de landen op dit moment een juridisch instrument in handen hebben om de Oekraïense vluchtelingen in een bus te stoppen met een enkeltje Kyiv op zak. Carolus Grütters, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en gespecialiseerd in vreemdelingen- en migratierecht, heeft een duidelijk antwoord: Nee.

,,Iedereen die na 26 november 2021 uit Oekraïne is gevlucht heeft binnen de Europese Unie recht op tijdelijke bescherming. Deze vluchtelingen vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming, kortweg RTB en dat geeft ze recht op onder meer opvang, visumvrij reizen tussen EU-landen, onderwijs voor minderjarigen en de mogelijkheid om te werken. Deze richtlijn is opgesteld door de Europese Raad - feitelijk dus door de regeringsleiders van de EU - en is verlengd tot in ieder geval maart 2025. Het betekent in de praktijk dat de Oekraïense vluchtelingen in EU-landen Litouwen en Polen zijn beschermd door deze RTB en niet naar huis kunnen worden gestuurd, juridisch is dat niet houdbaar'', aldus Grütters.

Lastig verhaal
Deze bescherming kan alleen door een gezamenlijk Europees besluit worden gewijzigd, stelt Grütters. ,,En dan nog zal het een lastig verhaal worden om deze mensen terug naar Oekraïne te sturen. Zij zullen dan vermoedelijk asiel aanvragen.'' De Poolse regering liet doorschemeren dat ze van plan is om uitkeringen of werklicenties voor Oekraïense mannen zonder geldig paspoort in te trekken, maar ook die mogelijkheden zijn volgens Grütters beperkt door de huidige (beschermende) regels uit Brussel. ,,Het enige wat een regering kan doen is beknibbelen op bijvoorbeeld een dagvergoeding voor Oekraïners. We zullen zien of deze landen zich aan de afgesproken richtlijnen houden. Anders hebben ze een probleem en zullen ze door een rechter worden teruggefloten.''

Ook al is het juridisch een duidelijk verhaal, de kans bestaat dat Oekraïners die in Polen wonen bang zijn dat ze alsnog de grens worden overgezet. ,,Uit angst dat er toch wat gebeurt, kan het zijn dat er heel wat Oekraïners Polen verlaten richting Duitsland of ons land.''

Voor de Nederlandse regering is het terugsturen van Oekraïense vluchtelingen in ieder geval geen issue. Ons land houdt zich volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de afgesproken EU-richtlijn.

https://www.ad.nl/buitenland/oekraine-wil-mannen-die-in-buitenland-wonen-terug-polen-en-litouwen-willen-handje-helpen~a2a36993/

Enforcer

Citaat van: bergd op 01/05/2024 | 20:51 uurDe Democraten hadden in mijn ogen gewoon een jong fris kandidaat naar voren moeten schuiven i.p.v. Biden.

Exact.

Huzaar1

Citaat van: bergd op 01/05/2024 | 20:51 uurDe Democraten hadden in mijn ogen gewoon een jong fris kandidaat naar voren moeten schuiven i.p.v. Biden.

Er moet inderdaad wel wat beters te vinden zijn. Het draait allemaal om geld. Er is geen andere democratische capabele biljonair te vinden met ambitie die deze shitshow in wil gaan, en kan volhouden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Russen tonen buitgemaakte tanks en wapentuig als signaal naar Westen

In Moskou hebben duizenden mensen, velen met kinderen, hun vrije Dag van de Arbeid gebruikt om zich te vergapen aan Russische oorlogstrofeeën. Die zijn buitgemaakt op het slagveld in Oekraïne en nu in Moskou opgesteld. Tientallen westerse tanks, pantservoertuigen en ander wapentuig zijn een maand lang te zien in het Overwinningspark, een groot tentoonstellingscomplex dat gewijd is aan de Tweede Wereldoorlog.

Veel van het materieel is al eerder elders tentoongesteld, onder meer in Patriot Park, een tentoonstellingscomplex van het Russische leger buiten Moskou. De getoonde oorlogstrofeeën zijn sinds 2022 bijeengebracht met als doel ze aan een breder thuispubliek te tonen.

Deze nieuwe tentoonstelling sluit naadloos aan op wat de Russen al jaren dag in dag uit te zien krijgen op televisie. Het Russische nieuws bevat geen enkele wanklank, maar toont uitsluitend hoe de Russische troepen in hun 'speciale militaire operatie' in Oekraïne stelselmatig terrein winnen op hun tegenstander, die steevast wordt aangeduid als 'Oekraïense nationalisten'.

Officiële verliescijfers zijn al heel lang niet meer verstrekt. Evenmin wordt vermeld dat, op basis van verifieerbare bronnen, ook de materiële verliezen aan Russische zijde aanzienlijk zijn.

Signaal aan Westen
Het getoonde materieel is zeker ook bedoeld als signaal aan westerse landen die Oekraïne militaire steun verlenen of van zins zijn dat te doen. Niet voor niets is een Duitse Leopard-tank - naast een Amerikaanse Abrams - een van de pronkstukken van de expositie in Moskou.

Speciaal voor de gelegenheid is de avond ervoor de loop van de tank met behulp van een zwaar gewicht aan een hijskraan naar beneden gedrukt, om de machine een minder 'triomfantelijk' voorkomen te geven. Dat moet laten zien dat zelfs de duurste en beste westerse machines niet onschendbaar zijn en Rusland niet kunnen weerhouden van de overwinning.

Er is ook wapentuig te zien dat aan Oekraïne is geleverd door andere NAVO-lidstaten, zoals Turkije, Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden en Nederland.

Een Amerikaans M113-pantservoertuig, dat in januari van dit jaar werd buitgemaakt in de omgeving van Bachmoet, maakt deel uit van een partij gemodificeerde M113's die vorig jaar door Nederland, België en Luxemburg zijn geschonken aan de Oekraïense strijdkrachten.

'De geschiedenis herhaalt zich', lijkt het motto van deze tentoonstelling. De tekst prijkt op een afdak waaronder een Duits pantservoertuig uit 1942 staat. De link met het heden is snel gelegd, blijkt al snel uit gesprekken met bezoekers van de tentoonstelling. Net als toen staan er weer Duitse tanks in Moskou.

In 1945 werden vaandels en wapentuig van de op de knieën gedwongen Duitse Wehrmacht naar Moskou gebracht, na een uitputtende oorlog waarin naar schatting 27 miljoen Sovjetburgers het leven verloren. De impact van die oorlog is tot op de dag van vandaag voelbaar in Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken, waaronder Oekraïne. Er zijn vrijwel geen families die in die oorlog geen grootvaders, overgrootvaders of andere familieleden hebben verloren.

Symbolische plek én symbolisch moment
Juist daarom valt de expositie in Moskou samen met de Dag van de Overwinning op 9 mei, veruit Ruslands belangrijkste feestdag. De suggestie is dat Ruslands huidige 'speciale militaire operatie' een vervolg is op de Grote Vaderlandse Oorlog, zoals de Tweede Wereldoorlog hier wordt genoemd. Net als toen wordt het land vanuit het westen bedreigd. Iets dat eerder, in 1812, ook al gebeurde door Napoleon. Het Overwinningspark ligt ook niet toevallig vlak bij de plek vanwaar Napoleon in dat jaar neerkeek op de Russische hoofdstad.

Deze tentoonstelling van oorlogstrofeeën en de militaire parade die Vladimir Poetin op 9 mei zal afnemen op het Rode Plein hebben beiden als doel het land en de wereld te demonstreren dat Rusland militair gezien zijn mannetje staat en de strijd in Oekraïne niet kan verliezen.

Intussen wordt aan beide zijden van het front met enige zorg uitgekeken naar die 9 mei. Waar Oekraïne vreest voor een poging van het Russische leger nog voor die datum een significant militair succes te boeken, houdt Moskou serieus rekening met Oekraïense pogingen die feestdag - of de inauguratie van Poetin twee dagen eerder - ruw te verstoren, bijvoorbeeld met een aanval op de Krimbrug.

Rusland hoopt meer terreinwinst te kunnen boeken zolang de aan Oekraïne beloofde westerse hulp nog niet aan het front is gearriveerd. Minister van Defensie Sjojgoe zei deze week bij zijn bezoek aan een commandocentrum in het zuiden van Rusland dat de Russische troepen snel meer en beter materieel moeten krijgen om het "noodzakelijke tempo" van het Russische offensief te kunnen handhaven.

https://nos.nl/collectie/13965/artikel/2518908-russen-tonen-buitgemaakte-tanks-en-wapentuig-als-signaal-naar-westen

Benji87

Er wordt gevreesd voor een doorbraak van significante proporties bij Chasiv Yar. Het zwaartepunt van het Russische offensief lijkt daar te gaan liggen. De komende weken worden zeer spannend voor Oekraïne.

Ace1

Oekraïne negeert Amerika, gaat door met drone-aanvallen in Rusland

Oekraïne negeert Amerikaanse verzoeken om te stoppen met drone-aanvallen diep in Rusland. Washington vreest niet alleen hogere olieprijzen nu Kyiv de ene na de andere Russische olieraffinaderij in brand schiet met drones, de Amerikanen zijn ook bang voor een oncontroleerbare escalatie. Intussen krijgt de eigen Oekraïense industrie voor langeafstandsdrones steeds meer tractie. 

Kyiv heeft inmiddels honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in het opzetten van een eigen industrie voor de productie van langeafstandsdrones, een reactie op de westerse aarzeling om het land van langeafstandswapens te voorzien. Intussen produceren zo'n zes Oekraïense bedrijven drones die diep in Rusland doelen kunnen aanvallen. Een van de nieuwste modellen heeft zelfs een bereik van 3.000 kilometer en is daarmee in staat om doelen in zelfs Siberië aan te vallen.

Washington niet blij
Maar de Verenigde Staten zijn niet blij met deze ontwikkelingen dringen er bij de Oekraïners op aan om terughoudend te zijn met diepte-aanvallen met drones. De Amerikanen doen dat omdat ze bang zijn voor een verdere stijging van de olieprijs wanneer de Russische olie-industrie verder ontwricht raakt. Maar ook vreest Washington een lik-op-stuk-escalatie vanuit Rusland.

Eind maart beschadigde Rusland voor miljoenen dollars de Oekraïense energie-infrastructuur door massale aanvallen waarmee het pijnlijk aantoonde hoe poreus en kwetsbaar de Oekraïense luchtverdediging is. Zo vernietigden Russische kh-69-raketten op 11 april de Trypilska-elektriciteitscentrale in Oekraïne, op 40 kilometer van de hoofdstad – een doelwit dat desondanks binnen het bereik ligt van de Patriot-luchtverdedigingssystemen van de hoofdstad.

Kyiv negeert Washington
Tot nu toe negeert Oekraïne het Amerikaanse advies om de aanvallen af te blazen. Tegenover The Economist verklaart een Oekraïense inlichtingenofficier, deels verantwoordelijk voor het programma, dat hij 'geen instructies heeft ontvangen om de operaties af te bouwen. Volgens één van de droneproducenten is de Amerikaanse houding dubbelzinnig; een van zijn Amerikaanse contacten 'knipoogde' terwijl hij tegelijkertijd een waarschuwing af gaf. 'Ze vertellen ons privé dat we door moeten gaan', zei de producent die erop wees dat het Oekraïense droneprogramma de komende maanden sterk zal worden uitgebreid. 'Rusland verschroeit de Oekraïense aarde. Het wordt tijd dat wij hetzelfde doen met Europees Rusland.'

Begin april waarschuwde de bezorgde Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin tijdens een hoorzitting van een Senaatscommissie Oekraïne tegen aanvallen op Russische olieraffinaderijen. Austin benadrukte toen dat het van strategisch belang is dat Oekraïne zijn militaire inspanningen richt op tactische en operationele doelen die rechtstreeks van invloed zijn op het huidige conflict.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10545751/oekraine-negeert-amerikaans-verzoek-gaat-door-met-drone-aanvallen-op-rusland

Ace1

Zorgen Oekraïense mannen in Nederland over gevolgen mobilisatiewet

Oekraïense mannen in Nederland maken zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe mobilisatiewet in Oekraïne. Mannen tussen de 18 en de 60 jaar kunnen vanaf 18 mei geen paspoort of identiteitsbewijs meer aanvragen bij het Oekraïense consulaat.

Alleen als ze willen terugkeren naar Oekraïne worden ze geholpen. Dat heeft de regering in Kyiv vorige week bepaald, in de hoop gevluchte landgenoten te motiveren om terug te komen en in het leger te vechten. Het land kampt met een tekort aan soldaten om tegen Rusland te vechten.

De afgelopen week stonden lange rijen voor het Oekraïense consulaat in Berlijn, Warschau en Praag. Honderden mannen hoopten nog een paspoort of ID te kunnen krijgen.

Meestal was dat tevergeefs en werden ze niet geholpen. Een aantal Oekraïners werd boos of emotioneel. "Ze laten me niet binnen, omdat ze bang zijn dat ik niet wegga tot ik mijn paspoort heb", zei een man in de rij in Warschau tegen persbureau AFP.

'Ik voel me staatloos'
In de rijen stonden ook Oekraïners die in Nederland verblijven, omdat het consulaat in Nederland sinds een jaar geen paspoorten meer vernieuwt. De 28-jarige Vladimir reisde naar Berlijn om een paspoort aan te vragen.

Vorige week werden zijn papieren gestolen in de metro. "Ik heb niks meer", zegt hij. Hij moest uren in een lange rij staan, maar niemand werd geholpen. "Ik kan niet meer aantonen dat ik in Nederland verblijf, maar ook geen nieuw paspoort aanvragen."

Voor zijn werk moet hij veel naar het buitenland reizen. Dat durft hij nu niet meer, uit angst dat de politie hem staande houdt. Ook in Nederland vermijdt hij het liefst de politie. "Ik voel me stateloos."

Voor een nieuw paspoort zou hij, sinds de maatregel is ingegaan, naar Oekraïne moeten. "Daar laten ze me nooit meer gaan". zegt hij. In het leger wil hij absoluut niet. "Ik heb al genoeg mensen zien sterven voor een oorlog waar ze nooit voor hebben gekozen."

De 21-jarige Herman vertelt dat zijn paspoort nog enkele jaren geldig is. "Maar ik maak me zorgen. Ik ben gevlucht om niet te sterven, maar nu kan ik geen nieuw rijbewijs en paspoort krijgen."

Verblijfsvergunning
Oekraïners in Nederland krijgen zolang de oorlog duurt geen verblijfsvergunning, maar een sticker, die ze samen met hun paspoort moeten laten zien wanneer de politie daarom vraagt. Dan hebben ze een zogenoemde beschermde status. Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt nu wat het voor Oekraïners betekent als ze geen geldig paspoort meer hebben.

Niet alleen mensen die tijdens de oorlog naar het buitenland zijn vertrokken, worden geraakt door de wetgeving. "Sommige Oekraïners verlieten het land al in 1990, of 2000," vertelt de Poolse politicoloog en historicus Łukasz Adamski aan Radio Free Europe. "Deze wet zou alleen moeten gelden voor de Oekraïners die het land illegaal hebben verlaten."

Eerlijke behandeling
De maatregel kwam een week nadat president Zelensky een nieuwe wet had ondertekend die meer mankracht voor het leger moet opleveren. Deze mobilisatiewet bepaalt dat ook 25- en 26-jarigen nu kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst. Voorheen gold de dienstplicht vanaf 27 jaar.

In Oekraïne zelf zijn de meningen over de mobilisatiewet verdeeld. Een deel van de bevolking begrijpt dat de mannen die in het buitenland wonen niet in het leger willen. Maar een ander deel vindt het oneerlijk dat mannen in Oekraïne geen keuze hebben en de mannen in het buitenland wel.

In een post op X omschrijft minister Koeleba van Buitenlandse Zaken de nieuwe maatregel als "eerlijke behandeling". "Een verblijf in het buitenland ontslaat een burger niet van zijn of haar verplichtingen aan het thuisland."

https://nos.nl/artikel/2518785-zorgen-oekraiense-mannen-in-nederland-over-gevolgen-mobilisatiewet

bergd

De Democraten hadden in mijn ogen gewoon een jong fris kandidaat naar voren moeten schuiven i.p.v. Biden.

Zander

Daar ben ik ook al enige tijd van overtuigd. Ondanks de troep die we sturen, kan Oekraïne dit niet winnen zonder fysieke steun.
People are sheep

Huzaar1

Dit gaat ergens naartoe, dat mag duidelijk zijn. Het gevaarlijke is dat we de stabiliteit en cohesie missen die nodig is om een oorlog te kunnen voeren en volhouden. Eentje die er wel aan zit te komen.

Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat we zelf Oekraïne in moeten om Europa te beschermen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

ARM-WAP

Citaat van: Huzaar1 op 01/05/2024 | 07:39 uurJep, hun blik naar buiten klopt niet. Maar  dat komt omdat ze in de war zijn. Massaal. Ze willen ook de problemen niet oplossen. Ze willen hun vent aan de macht. Het land kan de tering krijgen en het is een wij tegen zij geworden waarbij ze zijn gaan denken dat het daarmee allemaal beter wordt.

Ondertussen polariseert alles verder en heeft iedereen zich ingegraven. Ik hou mijn hart vast voor de verkiezingen.
Zo'n scenario gaat, in mindere mate, ook op voor de volgende Parlementsverkiezingen in het VK.
Almaar meer mensen zijn gaan inzien dat Brexit een slecht idee was en dat het Brexit-kamp veel "onwaarheden" gebruikte.
Velen worden nu met de neus op de harde feiten gedrukt:
- handel drijven met de EU is duurder geworden én vraagt ook meer tijd (grenscontroles, douane, ex-/importkosten)
- gisteren zijn er weer nieuwe procedures in voeg getreden waardoor de import van voedsel uit de EU duurder wordt... benieuwd wie daarvoor zal mogen opdraaien.
- gaan wonen, werken en op pensioen gaan ergens in de EU is meestal enkel nog mogelijk voor diegenen die over een flinke spaarpot beschikken. Terwijl je voor Brexit wel een flatje kon kopen in Spanje en er van je pensioentje kon leven.
- seizoensarbeid voor Britten in bv de skigebieden is zeer moeilijk geworden en enkele Britse reisbureaus zijn ermee gestopt. Eentje bij mij in de buurt houdt het momenteel nog vol maar het weer heeft dit jaar serieuze parten gespeeld.
- vooral artiesten (zangers, bands,...) lijden ook en velen van hen komen nu niet meer aan de bak voor tournées op het vasteland. Enkel de "gevestigde waarden" kunnen zich de extra kosten (o.a. een ATA carnet voor hun muziekinstrumenten) veroorloven.
...
De Conservatieven hebben het de laatste jaren (vooral vanaf het premierschap van Johnson) echt bont gemaakt.
Leugens, fraude, zelfverrijking (en voor de familie en vriendjes...). Het is allemaal redelijk onbeschaamd en openlijk. Hun volksvertegenwoordigers beseffen dat voor velen onder hen een volgende termijn er niet inzit en kondigen zelf al aan zich niet meer verkiesbaar te stellen.
Polls verkondigen zware verliezen en grote winst voor Labour onder Keir Starmer. Maar ook hij zal geen heil brengen voor veel problemen (o.a. Brexit).  De staatskas is ondertussen geplunderd door het huidige bewind.

Morgen zijn het dal wel lokale verkiezingen en in verschillende regio's wordt ook een "regionale burgemeester" en mogelijkse een "police commissioner" verkozen.
Men voorspelt dat ook tijdens deze verkiezingen de Conservatieven zwaar zullen verliezen.
Vrijdag zullen we weten of de kiezer al dan niet gaan stemmen is en, indien wel, hoe hij gestemd heeft.
De opkomst voor deze verkiezingen is meestal niet bijster hoog.

Ook hier proberen groepen als de 'Hamas-sympatisanten' en pro-Palestijnen van wat duizenden kilometers ver gebeurt een thema te maken...

Huzaar1

Citaat van: Master Mack op 01/05/2024 | 07:20 uurEnorm land met een beperkte blik naar buiten.

Jep, hun blik naar buiten klopt niet. Maar  dat komt omdat ze in de war zijn. Massaal. Ze willen ook de problemen niet oplossen. Ze willen hun vent aan de macht. Het land kan de tering krijgen en het is een wij tegen zij geworden waarbij ze zijn gaan denken dat het daarmee allemaal beter wordt.

Ondertussen polariseert alles verder en heeft iedereen zich ingegraven. Ik hou mijn hart vast voor de verkiezingen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"