Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

Rusland heeft mogelijk twee marineschepen verloren na aanval op haven

Bij een nachtelijke aanval heeft Oekraïne gisteren mogelijk twee Russische marineschepen weten uit te schakelen in de haven van Sevastopol. Gisteren maakte het Oekraïense Ministerie van Defensie bekend dat het een mijnenveger heeft vernietigd. Ondertussen zijn er berichten over de uitschakeling van een korvet. De aanval op Sevastopol maakte deel uit van een veel grotere aanval op meerdere doelen op het geannexeerde schiereiland Krim. Er is nog veel onduidelijk of beide schepen daadwerkelijk zijn beschadigd.

Behalve explosies in Sevastopol, werden in de nacht van zaterdag op zondag ook explosies en aanvallen gemeld op vier andere locaties op de Krim. Beelden van nachtelijke aanvallen en branden werden gedeeld via sociale media. Een militair vliegveld en olieraffinaderijen zouden zijn getroffen.

Kovrovets en Tsiklon

In de loop van de dag berichtte het Oekraïense Ministerie van Defensie via X dat de mijnenveger Kovrovets was vernietigd. De Oekraïense Defensie voegde daar verder geen informatie aan toe, maar inmiddels was uit satellietfoto's van de dag ervoor gebleken dat de mijnenveger van de Natya I-klasse in de haven van Sebastopol lag. Het verlies van deze mijnenveger zou voor Rusland betekenen dat weer een schip getroffen is op grote afstand van Oekraïne. Een beslissend verlies kan het niet genoemd worden.

De Kovrovets uit 1974 was een oud schip. De Tsiklon is een splinternieuw korvet van de Karakurtklasse. Het laatstgenoemde schip is nog geen jaar oud en dat schip zou volgens Russische militaire bloggers zijn getroffen. Er zouden zes doden en meerdere gewonden zijn gevallen. De Tsiklon was op de foto van afgelopen vrijdag op zo'n tweehonderd meter van de Kovrovets in de haven te zien.

Lanceerplatform

De Tsiklon was het eerste korvet van de Karakurtklasse in de Zwarte Zee. Het schip werd er gebouwd en in juli 2023 in dienst gesteld. De Askold zou het tweede schip zijn, maar dat werd eind november met Storm Shadow-kruisvluchtwapens beschadigd. Als de Tsiklon daadwerkelijk is vernietigd, betekent dat dat de Russische marine een schip minder heeft dat kruisvluchtwapens kan lanceren. Rusland heeft nog meerdere Buyan-M-klasse korvetten en twee fregatten van de Admiral Grigorovichklasse die kruisvluchtwapens kunnen lanceren. Schepen van beide klassen hebbben verticale lanceerinrichtingen van het type UKSK; deze kunnen Kalibr, Oniks lanceren en de Zirkon hypersone kruisvluchtwapens in geval van de fregatten.

Aanval met ballistische raketten

Het is nog onduidelijk welke schepen precies zijn getroffen en hoe groot de schade is. Ook staat nog niet vast hoe de aanval van 19 mei werd uitgevoerd. Waarschijnlijk zijn drones, maar ook ATACMS-raketten ingezet. Het Russische Ministerie van Defensie liet al snel weten drones en ATACMS te hebben neergehaald, Oekraïne wil er niets over zeggen.

Een aanval met ATACMS op Sevastopol is opvallend. De ATACMS is een ballistische raket die sinds oktober door de VS wordt geleverd. Het wapen werd in de jaren tachtig ontwikkeld voor de Amerikaanse landmacht met het oog op een eventuele oorlog met de Sovjet-Unie. Oekraïne heeft een formeel raketten ontvangen met een bereik van 165 km, maar Sevastopol ligt op een veel grotere afstand. De aanval zou dan met ATACMS die een bereik van 300 km hebben, zijn uitgevoerd. Deze zouden in het geheim zijn geleverd

Bron: https://marineschepen.nl/nieuws/Rusland-mogelijk-twee-marineschepen-verloren-na-aanval-op-haven-200524.html

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 14:18Las het, geweldig nieuws. Ik denk dat we onze plannen grondig moeten aanpassen op de ontwikkelingen die in de blackbox 'zwarte zee' afspelen meer moeten meenemen.

Grote oppervlakte schepen lijken gedaan.

Dat was in de tweede wereldoorlog ook het geval met de slagschepen en slagkruisers, daarvoor in de plaats kwamen de vliegdekschepen. Er zal ongetwijfeld iets voor terugkomen.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op Vandaag om 09:47Weer 2 Russische schepen naar de bodem  :dead:

Las het, geweldig nieuws. Ik denk dat we onze plannen grondig moeten aanpassen op de ontwikkelingen die in de blackbox 'zwarte zee' afspelen meer moeten meenemen.

Grote oppervlakte schepen lijken gedaan.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Weer 2 Russische schepen naar de bodem  :dead:

Ace1

Door Zelensky ontslagen bevelhebber Zaloezjny benoemd tot ambassadeur VK

De voormalige bevelhebber van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny, is officieel uit het leger gezet. Hij is per presidentieel decreet benoemd tot ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. De onder militairen populaire Zaloezjny werd in februari vervangen na openlijke kritiek op president Zelensky.

Er is geen reden opgegeven waarom de ex-generaal naar Londen wordt gestuurd. Volgens het decreet is Zaloezjny om gezondheidsredenen afgekeurd voor militaire dienst. Een nadere toelichting ontbreekt. Wel mag de ex-legerleider een uniform blijven dragen. Een maand geleden was het ambassadeurschap van Zaloezjny al aangekondigd.

Nog twee overplaatsingen
De Oekraïense president heeft nog twee commandanten overgeplaatst. Zo krijgen de speciale eenheden die opereren in door Rusland bezet gebied voor de tweede keer in een half jaar tijd een nieuwe bevelhebber. Kolonel Serhi Loepantsjoek wordt vervangen door generaal Oleksandr Trepak.

Ook is Dmytro Hereha opnieuw benoemd tot commandant van de ondersteunde legereenheden. Hij was in maart juist uit die functie ontheven.

Een reden voor deze twee overplaatsingen staat niet in het decreet vermeld, maar president Zelensky zei onlangs dat het tijd is voor nieuwe bevelhebbers die begrijpen wat het leger nodig heeft. Sinds het stukgelopen Oekraïense offensief verovert het Russische leger gestaag grondgebied in Oost-Oekraïne.

Geen presidentsverkiezingen
Het wegsturen van topgeneraal Zaloezjny werd destijds met scepsis ontvangen binnen het leger. "Ik ben bang dat hij zich liever met ja-knikkers wil omringen", zei een officier tegen de NOS over president Zelensky.

Zaloezjny werd gezien als een kansrijke kandidaat in het geval van presidentsverkiezingen in Oekraïne. Maar Zelensky, wiens termijn deze maand afloopt, heeft besloten dat er voorlopig geen gang naar de stembus komt. Hij geeft als reden daarvoor dat Rusland verkiezingen zou gebruiken om verdeeldheid te zaaien en aanvallen uit te voeren.

In november had Zaloezjny in een opiniestuk geschreven dat de oorlog in een patstelling was beland. Dat klopte, maar de president sprak de woorden van de generaal openlijk tegen. Hij riep militaire leiders op "zich niet te bemoeien met politiek".

Begin februari kwam Zaloezjny met een nieuw opinieartikel, ditmaal gepubliceerd door CNN. Daarin uitte hij kritiek op het Oekraïense beleid. Het is hoogst ongebruikelijk dat een bevelhebber zoiets doet.

https://nos.nl/collectie/13965/artikel/2519857-door-zelensky-ontslagen-bevelhebber-zaloezjny-benoemd-tot-ambassadeur-vk

Ace1

Zelensky's termijn loopt af, maar de president blijft noodgedwongen aan

Volodymyr Zelensky was vijf jaar geleden net geïnaugureerd toen hij voor het eerst als president het Oekraïense parlement toesprak. Hij maakte meerdere grapjes - Zelensky was bekend geworden als komiek en acteur - maar de boodschap voor zijn publiek was serieus. "Onze eerste taak is een wapenstilstand in de Donbas", zei de kersverse leider. Daar was de oorlog met Rusland al jaren eerder losgebarsten.

Zelensky kon zich toen nog niet voorstellen dat zijn belangrijkste agendapunt - vrede met Rusland - zou uitlopen op het tegenovergestelde: een grootschalige invasie door het buurland die tienduizenden levens zou eisen. En dat hij vanwege de oorlog de verkiezingen in Oekraïne zou moeten opschorten.

In een normale wereld zou Zelensky's eerste termijn als president vandaag aflopen. Maar zolang de oorlog voortduurt weet hij niet wanneer zijn tijd als staatshoofd erop zit. In de tussentijd wordt een discussie over de verkiezingen aangegrepen door Russische propaganda om Zelensky's legitimiteit te betwisten.

Staat van beleg
Hoewel Zelensky in de oorlog eerder nog speelde met het idee om verkiezingen te houden, stelt de Oekraïense grondwet dat dit niet kan zolang de staat van beleg van kracht is. Die kondigde hij op de dag een van de grootschalige invasie af. Internationaal werd er hier en daar druk gezet op Oekraïne om verkiezingen te laten doorgaan, bijvoorbeeld door de Amerikaanse senator Lindsay Graham.

Het idee was dat Oekraïne met vrije verkiezingen kon laten zien dat het een democratie is, in tegenstelling tot Rusland. Maar om mensen te laten stemmen, zou de staat van beleg kort moeten worden opgeschort, wat in tijden van oorlog allerlei uitdagingen met zich mee zou brengen.

Daarnaast levert het praktische problemen op om nu verkiezingen te houden met een legitieme uitslag. Veel Oekraïners zijn gevlucht naar het buitenland, een vijfde van het land is bezet door Rusland en het zou lastig worden om met de huidige dreiging een eerlijk debat te voeren over de koers.

Bovendien zou het organiseren van een stembusgang waarbij duizenden mensen zich in grote groepen moeten verzamelen grote risico's met zich meebrengen, gezien de Russische agressie.

Volgens artikel 108 van de Oekraïense grondwet "oefent een president zijn bevoegdheden uit totdat een nieuwe president het ambt heeft overgenomen". De continuïteit van het bestuur moet altijd worden gewaarborgd, is het idee.

"Zelensky behoudt de macht zolang de staat van beleg van kracht is. Er is absoluut geen sprake van een politieke of juridische crisis", zegt de Oekraïense politicus Roman Bezsmertny, een van de auteurs van de Oekraïense grondwet, tegen The Economist.

Volgens Bezsmertny is er bij het opstellen van die grondwet in 1996 zelfs rekening mee gehouden dat er een oorlog met Rusland kon komen. Veel van degenen die erbij betrokken waren hadden jaren in Russische goelags doorgebracht. "Ze kenden Rusland en wisten hoe dit kon eindigen", zegt Bezsmertny

Toch zijn er critici van Zelensky die stellen dat zijn termijn na vijf jaar eindigt en het presidentschap vanaf morgen overgedragen moet worden aan de voorzitter van het parlement. Dat narratief wordt ook enthousiast overgenomen door Russische propaganda om twijfels te zaaien over de legitimiteit van Zelensky.

Destabiliseren
Dat deed president Poetin afgelopen vrijdag nog tijdens een bezoek aan China, toen de Russische leider gevraagd werd naar de uitgestelde verkiezingen in Oekraïne. "Natuurlijk is dit voor ons van belang. Als we ooit een overeenkomst willen ondertekenen, dan moet dat voor zulke belangrijke documenten gebeuren met de legitieme autoriteiten", zei Poetin.

Bondgenoten van Zelensky hameren erop dat de discussie over verkiezingen vooral Rusland kan helpen om Oekraïne verder te destabiliseren. Dat neemt niet weg dat de stemming in het land vanwege de moeilijke situatie aan het front aan het veranderen is.

In een peiling in september keurde 83 procent van Oekraïners Zelensky's functioneren als president nog goed, in februari was dit 62 procent. Dit is nog altijd een hoog percentage als je kijkt naar hoe presidenten van Oekraïne in het verleden na hun eerste termijn scoorden.

'Grimmige ironie'
Bovendien vindt een overgrote meerderheid van de bevolking verkiezingen nu een slecht plan, waarbij ook opvalt dat media in het land nauwelijks aandacht besteden aan de uitgestelde verkiezingen.

Maar als de situatie in Oekraïne verder verslechtert en de positie van de president daardoor gaat wankelen, zal het lastiger worden om vraagtekens bij Zelensky's legitimiteit af te doen als Russische propaganda.

Dat is de "grimmige ironie" van de situatie waar het land zich nu in bevindt, concludeert de denktenk Carnegie Endowment for International Peace in een commentaar. Want Oekraïne vocht de afgelopen decennia juist om een democratische, eigen koers te varen vrij van Rusland. De vraag is hoe lang Zelensky genoeg steun behoudt om zonder verkiezingen president te blijven van zijn land in oorlog.

https://nos.nl/artikel/2521211-zelensky-s-termijn-loopt-af-maar-de-president-blijft-noodgedwongen-aan

Ace1

Pantservoertuigen met op afstand bestuurbare wapens voor Oekraïne

Nederland levert op korte termijn YPR-pantservoertuigen aan de Oekraïense strijdkrachten. De aankondiging volgt op verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Dat maakte minister van Defensie Kajsa Ollongren vandaag bekend tijdens een online bijeenkomst van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Dit is een verband van meer dan 50 landen dat Oekraïne helpt met materieel en ondersteuning in hun verdediging tegen de Russische aanvalsoorlog.

De YPR's zijn voorzien van Remote Control Weapon Stations (RCWS) waardoor de bemanning de wapens van binnenuit kan besturen. Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld.

"Het is essentieel dat we Oekraïne blijven steunen", aldus minister Ollongren. "Hun strijd is ook de onze. Voor Oekraïne zijn dit soort pantservoertuigen heel belangrijk. Ze zijn wendbaar, kunnen snel troepen verplaatsen en zijn inzetbaar voor zowel verkennende, offensieve als defensieve rollen. De op afstand bestuurde bewapening biedt de schutter extra veiligheid."

De YPR's komen op korte termijn in Oekraïne aan. Over de precieze aantallen en soort bewapening worden geen mededelingen gedaan.

President Zelensky had eerder specifiek om de Nederlandse pantservoertuigen gevraagd. Tot nu toe leverde Nederland in totaal 207 YPR's van verschillende types.

De komende maanden ontvangt Oekraïne meer materieel en steun, dat eerder is aangekondigd.

Ollongren: "De inzet van de afgelopen tijd werpt de komende maanden zijn vruchten af. Het is essentieel dat alle landen blijven bijdragen aan de collectieve inspanningen. Zo steunen we Oekraïne effectief en dragen we eraan bij dat het land de overhand krijgt in zijn strijd voor vrijheid. Ook de behoefte aan luchtverdediging blijft onverminderd groot. Daarom onderzoeken we hoe we daar samen met andere landen meer aan kunnen bijdragen."

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/05/20/pantservoertuigen-met-op-afstand-bestuurbare-wapens-voor-oekraine

Ace1

Oekraïne machteloos tegen Russische bommen en drones

De luchtafweer van Oekraïne is totaal niet opgewassen tegen de barrage van drones en raketten die uit Rusland komen, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. De Deense premier Mette Frederiksen sprak zich deze week uit over de mogelijkheid de Oekraïners daarom binnen een maand F-16's te gaan leveren.

BNR zet het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van deze week voor jou op een rij zodat je volledig op de hoogte bent.

'Het is zoveel dat de Oekraïense luchtafweer onvoldoende in staat is om daar iets aan te doen', zegt Hammelburg. Zelfs als de Oekraïners F-16's krijgen, is de vraag hoeveel ze daarmee kunnen. Een groot struikelblok is volgens Hammelburg de beheersing van de Engelse taal. 'Het is niet heel moeilijk om een F-16 te vliegen, maar de vraag is wel in hoeverre de piloten al in staat zijn om er gevechten mee te voeren. Daarnaast is het onderhoud zeer ingewikkeld en belangrijk, dus alle mechanici op de grond moeten Engels kunnen.'

In hoeverre de Oekraïners op dit moment het initiatief ontberen, wordt benadrukt door Oekraïne-correspondent Chris Colijn: 'Het is opvallend hoe makkelijk de Russen door de Oekraïense linies kunnen stoten'. Waar de Oekraïners nog zelf in de aanval zijn, gaat het zeer moeizaam. 'Maar hier boeken de Russen ineens honderd vierkante kilometer terreinwinst in een weekend tijd. Dat is heel zorgelijk voor de Oekraïners.'

Nieuwe Russische raketten
De Russen hebben niet alleen veel materiaal, ze hebben ook een nieuwe raket. Deze week werd de intercontinentale ballistische raket Bulava in gebruik genomen, meldde het staatspersbureau TASS. Deze raket is in tests vanuit een onderzeeër gelanceerd, en zou tot wel zes kernkoppen kunnen dragen.

Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei tijdens een zitting over zijn herbenoeming dat Rusland er klaar voor is als het westen voor Oekraïne wil vechten op het slagveld. Lavrov, die inmiddels alweer zo'n twee decennia minister van Buitenlandse Zaken is, sprak tijdens een parlementaire hoorzitting over zijn herbenoeming in de nieuwe regering die wordt gevormd nadat Poetin deze maand aan een nieuwe termijn van zes jaar is begonnen.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10547265/oekraine-machteloos-tegen-russische-bommen-en-drones

Ace1

Oekraïne schakelt weer Russische olieraffinaderij uit met drone-aanval

Opnieuw heeft Oekraïne een Russische olieraffinaderij uitgeschakeld. Met de massale drone-aanval van vannacht, waarbij meer dan honderd Oekraïense drones zijn ingezet, ontstond er ook een brand bij de olieraffinaderij Tuapse, aan de kust van de Zwarte Zee. Daardoor moest de olieraffinaderij van oliebedrijf Rosneft buiten werking worden gezet, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Russische luchtverdediging en de Zwarte Zeevloot hebben gedurende de nacht 102 Oekraïense drones en zes onbemande boten vernietigd, aldus het Russische ministerie van Defensie. Volgens een bron raakten de drones de productie-eenheid voor vloeibaar petroleumgas (lpg) in Tuapse, terwijl de ruwe destillatie-eenheid onbeschadigd bleef. 'Er was geen zwarte rook tijdens de brand. Dat betekent dat alleen het gas (lpg) brandde', aldus een bron aan Reuters. Hij voegde eraan toe dat er vanuit technisch oogpunt een optie is om de LPG-eenheid te omzeilen en de raffinaderij relatief snel weer op te starten.

Voor Rusland is het een flinke domper. De raffinaderij was sinds april namelijk weer in werking gezet nadat het al drie maanden stilstond vanwege een drone-aanval in januari vanuit Oekraïne. De jaarlijkse capaciteit van de Tuapse-raffinaderij is 12 miljoen ton (240.000 vaten per dag). Daarbij wordt er nafta, stookolie, vacuümgasolie en hoogzwavelige diesel geproduceerd. Ook levert het voornamelijk brandstof aan Turkije, China, Maleisië en Singapore.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10547268/oekraine-schakelt-weer-russische-olieraffinaderij-uit-met-drone-aanval

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 17/05/2024 | 15:25 uurBen zo blij dat die man in ieder geval niet meer bij ons werkt  :dead: , godsakker wat een over het paard getilde flapturd is dat zeg.


Zijn collega had wel wat geruststellende woorden. In ieder geval vanuit de NAVO wordt gedacht dat Rusland het vermogen niet heeft om tot een succesvol offensief bij Kharkiv te behalen. Dat vond ik wel een belangrijke strekking om te horen

Huzaar1

Ben zo blij dat die man in ieder geval niet meer bij ons werkt  :dead: , godsakker wat een over het paard getilde flapturd is dat zeg.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

bergd


Ace1

'Rusland blijkt goede leerling, nergens in Oekraïne is het veilig'

Rusland blijft energievoorzieningen in Oekraïne bombarderen. Grote delen van het land zitten inmiddels zonder stroom zitten. Reparaties worden steeds moeilijker omdat centrales in sommige gevallen meerdere keren worden geraakt, zegt Patrick Bolder, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'De infrastructuur ligt er slecht bij, nergens in Oekraïne is het veilig.'

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft Rusland meerdere luchtaanvallen uitgevoerd in verschillende Oekraïense regio's. Hierbij zijn energiefaciliteiten in onder meer Kyiv, Poltava en Lviv geraakt. Volgens de luchtmacht vuurde Rusland 55 raketten af waarvan er 39 zouden zijn neergehaald. Ook 20 van de 21 drones zouden uit de lucht zijn geschoten.

Uitgeput
Desondanks is Oekraïne onvoldoende in staat om zichzelf te beschermen. 'De luchtverdediging schieten tekort', zegt Bolder. 'Het Westen heeft wel middelen geleverd, maar met name de munitie is uitgeput. Daar is te weinig van.'

Rusland goede leerling
Wat dat betreft lijkt Rusland steeds succesvoller te worden, 'dat kan je wel zeggen', zegt Bolder. 'De Russen hebben de zwakke plek gevonden. Door eerst een golf van drones te sturen weten ze waar het luchtafweergeschut staat. Daar vliegen ze dan vervolgens omheen.'

Een strategie die duidelijk werkt, geeft Bolder aan. 'De Russen zijn goede leerlingen geweest en weten steeds vaker Oekraïne te treffen.' Daarmee wil Rusland een signaal van overmacht geven, met nadelige gevolgen voor onder meer het moreel onder de Oekraïense bevolking.'

Poetin 'nazi'
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky merkt in een post op X op dat het 8 mei is, de dag waarop in Oekraïne wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij noemt de Russische president Vladimir Poetin een 'nazi' en de aanvallen 'Russische terreur'. 'De wereld mag het nieuwe nazisme geen kans geven.'

Een podcast is op onderstaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546813/rusland-blijkt-goede-leerling-nergens-in-oekraine-is-het-veilig

Benji87

Alarm in Oekraïne: "Amper 10 procent van Russische ballistische raketten neergehaald"

Het Oekraïense leger heeft steeds meer moeite om Russische raketten en drones neer te halen: vorige maand ging het slechts om 30 procent, terwijl het een jaar geleden nog om 73 procent ging. De succesratio tegen Russische ballistische raketten oogt nog veel dramatischer. Het is een vaststelling die Oekraïne en zijn bondgenoten erg veel zorgen baart.

Volgens 'The Wall Street Journal' heeft de Oekraïense luchtverdediging vorige maand 30 procent van de Russische raketten neergehaald. Dat is een aanzienlijke daling vergeleken met de afgelopen zes maanden, toen nog 46 procent van de Russische raketten uit de lucht geschoten kon worden. In de zes maanden daarvoor bedroeg het succespercentage zelfs nog 73 procent.

Nu de westerse wapenvoorraden de frontlinies nog niet in groten getale hebben bereikt, maakt Rusland volop gebruik van de gaten in de Oekraïense luchtverdediging om meedogenloos toe te slaan. Door een kritiek tekort aan luchtverdedigingssystemen en munitie slaagt Oekraïne er steeds slechter in om Russische raketten en drones te onderscheppen.

Volgens cijfers die 'The Wall Street Journal' aanhaalt, heeft Oekraïne slechts 10 procent van de Russische ballistische raketten neergeschoten en is het er dit jaar zelfs nog niet in geslaagd om S-300 en S-400 raketten te onderscheppen die door Rusland zijn afgevuurd.

Tegelijkertijd heeft Rusland zijn aanvallen met drones en raketten de afgelopen zes maanden met ongeveer 45 procent opgedreven.

Het aantal ingezette Shahed-drones is bijna verdubbeld, het aantal ballistische raketten is verdrievoudigd en het aantal afgevuurde hypersonische Kinzhal- en Zircon-raketten is verdubbeld tegenover de voorgaande zes maanden.

Een niet nader genoemde Europese militaire inlichtingenofficier vertelde aan 'The Wall Street Journal' dat de komende twee maanden cruciaal zullen zijn om te bepalen of de Russische troepen nog kunnen worden tegengehouden voordat de westerse luchtverdedigingssystemen de frontlinies bereiken.

Bron: https://www.hln.be/buitenland/alarm-in-oekraine-amper-10-procent-van-russische-ballistische-raketten-neergehaald~a9b9d338/

Lex

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

ANP, 14-05-2024, 15:45

DEN HAAG-
Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Het televisieprogramma Pointer meldde eerder deze maand dat een koelschip van het Russische bedrijf Norebo iedere twee weken aanlegt in de Eemshaven vlak bij een militair terrein. Er zouden volgens het programma sterke aanwijzingen zijn dat het schip betrokken is bij spionageactiviteiten.

Isa Kahraman van Nieuw Sociaal Contract wilde opheldering van het kabinet. Ollongren wees erop dat de Eemshaven geen militaire haven is en dat er maatregelen zijn getroffen om spionage te voorkomen. Zij kon daar uit veiligheidsoverwegingen niet verder op ingaan.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft volgens de minister inmiddels besloten dat het Russische schip geen ontheffing meer krijgt om aan te leggen in de Eemshaven.