Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

India arresteert ronselaars na misleiding voor Russisch leger

In India zijn vier mensen opgepakt voor het misleiden van Indiase mannen die in het Russische leger terechtkwamen. Ze werden gelokt met het aanbod dat ze hulp zouden bieden in het leger, maar ze kwamen uiteindelijk terecht aan het front als kanonnenvoer.

De opgepakte personen zouden betrokken zijn bij het rekruteren van de nietsvermoedende mannen. Onder meer een tolk en een persoon die visa en vliegtickets voor de Indiase mannen kocht zijn gearresteerd. Daarnaast zijn er twee 'hoofdrecruiters' opgepakt. Zij zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het rekruteren van de Indiase mannen in de Zuid-Indiase regio's Kerala en Tamil Nadu, meldt het centrale onderzoeksbureau van India.

Het onderzoek 'wordt voortgezet tegen andere verdachten die deel uitmaken van dit internationale netwerk van mensenhandelaren', aldus het onderzoeksbureau. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat elke zaak 'krachtig is opgenomen' met Rusland.

Hoog loon en Russisch paspoort
In totaal zouden ongeveer 35 Indiase mannen op deze manier het Russische leger zijn ingelokt. Eerder dit jaar bleek daarbij dat hen 1.800 dollar maandloon wordt geboden en een Russisch paspoort als men klaar was in het leger. In eerste instantie zouden ze alleen voor klusjes het leger in hoeven, maar eenmaal in Rusland werden de mannen naar het front gestuurd, vaak in de voorste linies van het gevechtsgebied.

Vlogger lokt
Uit onderzoek van Al Jazeera bleek eerder dat het ronselen van de Indiase mannen gebeurt via Dubai. Een vlogger uit Dubai vertelt in een video welke kansen het werken voor het Russische leger kan bieden. In één van de video's vertelt de man, die rondloopt in de straten in Sint-Petersburg, dat men na zes maanden dienst een Russisch paspoort kan krijgen. Daarna heeft men de vrijheid om te verhuizen naar andere Europese landen. De sancties die het vrijwel onmogelijk maken om vanuit Rusland naar EU-landen te komen, worden niet benoemd.

Overigens worden er niet alleen mannen uit India gerekruteerd voor het Russische leger. Ook uit Nepal zouden honderden mannen zijn gelokt om als kanonnenvoer te dienen in Oekraïne. Ook zij zouden volgens een eerder onderzoek van Al Jazeera onder valse voorwendselen zijn gelukt.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546694/india-arresteert-ronselaars-na-misleiden-indiers-voor-russisch-leger?itm_source=https%3A%2F%2Fwww.bnr.nl%2Fnieuws%2Finternationaal%2F10546682%2Fliveblog-rusland-lanceert-luchtaanval-op-kyiv&itm_campaign=artikel&itm_medium=meest_gelezen

Ace1

'Rusland gaat gewelddadige sabotageacties uitvoeren'

Rusland is plannen aan het smeden om 'gewelddadige sabotageacties' uit te voeren in het Westen. Daarvoor hebben drie Europese inlichtingendiensten regeringen gewaarschuwd, meldt de Britse krant Financial Times. Ook zouden enkele sabotageacties al zijn uitgevoerd. 'Dit is wel iets om ons zorgen over te maken', vindt voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

Rusland zou zich met name focussen op de defensie-industrie in het Westen, denkt De Kruif. 'Met aanvallen op de wapenindustrie. Denk aan de productie van tanks, reserveonderdelen voor pantservoertuigen, munitie en artilleriegranaten.' In Duitsland werden vorige maand nog twee mannen opgepakt die worden verdacht van mogelijke aanslagen op zulke doelen.

Ook elders zijn er al verdenkingen van sabotageacties waar Rusland verantwoordelijk voor zou zijn. Zo vonden er in Zweden in het afgelopen jaar twee ontsporingen plaats op hetzelfde traject, waardoor het goederenvervoer tussen een mijndorp in Zweden en een havenstad in Noorwegen niet kon doorgaan. 'De Russen doen alles om deze oorlog te winnen', ziet De Kruif. 'Dat betekent ook dat ze het Westen zullen raken, omdat wij natuurlijk de wapens produceren waarmee Oekraïne deze strijd kan blijven voeren.'

Van cyberacties naar fysieke aanvallen
De voormalig commandant der Landstrijdkrachten merkt daarbij op dat er in de eerste plaats vooral cyberacties werden uitgevoerd tegen het Westen. 'Elke dag worden we ook in dit land honderden keren aangevallen.' Inmiddels is Rusland ook fysiek aan het saboteren in het Westen.

De sabotageacties zijn onder meer gericht op logistieke doelen, 'om ervoor te zorgen dat er geen ononderbroken stroom van goederen naar de Oekraïeners kan gaan'. Maar volgens De Kruif zit er nog een gedachte achter de Russische acties in het Westen. 'Dieper proberen ze ook de wil van het Westen om te blijven steunen te breken, door heel veel angst en onzekerheid te zaaien bij ons. Door eigenlijk te zorgen dat wij ons niet meer veilig voelen, dat kan leiden dat de steun voor Oekraïne wegvalt.'

Bescherming
De Kruif ziet echter dat het Westen 'achterloopt' in de bestrijding van de Russische sabotageacties. 'We lopen achter op het gebied van informatieveiligheid, cyberveiligheid, maar ook fysieke veiligheid. We hebben bijvoorbeeld geen middelen om de haven van Rotterdam te kunnen beveiligen, mocht dat nodig zijn. De middelen die we hadden, staan nu elders, bijvoorbeeld in Oekraïne, zoals de Patriot-systemen.'

Een podcast is op onderstaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546339/rusland-gaat-gewelddadige-sabotageacties-uitvoeren

Ace1

'Noord-Koreaanse raketten falen en masse in Oekraïne'

Een groot deel van de Noord-Koreaanse raketten die Rusland heeft ingezet tegen Oekraïne, bereikte nooit het beoogde doel. 'Ongeveer de helft van de Noord-Koreaanse raketten verloor zijn geprogrammeerde traject en explodeerde in de lucht', blijkt uit Oekraïens onderzoek waarover persbureau Reuters bericht.

In dat onderzoek hebben de openbaar aanklagers van Oekraïne 21 van de vijftig Noord-Koreaanse ballistische raketten onderzocht die tussen december en februari zijn gelanceerd door Rusland. De rest van de raketten kon nooit worden onderzocht, omdat die al in de lucht ontploften of van koers afweken.

Tot nog toe maken de Noord-Koreaanse raketten nog geen groot onderdeel uit van het wapenarsenaal van Rusland. Wel maakt het Westen, maar ook Zuid-Korea, zich zorgen om de steeds nauwere banden tussen Noord-Korea en Rusland. Door de steun die de twee landen elkaar bieden, lijkt er een einde te komen aan de militaire boycot van Noord-Korea, waardoor het land zich op militair gebied verder kan ontwikkelen.

Tientallen doden
Bij de Noord-Koreaanse raketten gaat het om het type Hwasong-11, in het Westen bekend als KN-23. Die zijn vergelijkbaar met de Russische Iskander-M-raketten. De raketten zouden een afstand kunnen overbruggen van maximaal 450 kilometer bij een maximale explosieve lading van 500 kilo. Volgens de laatste Oekraïense data werd zo'n raket voor het laatst door Rusland gebruikt op 27 februari van dit jaar.

In totaal heeft Oekraïne van 21 raketten de resten kunnen vinden en onderzoeken. Daarvan kwamen drie raketten terecht in Kyiv, terwijl andere resten waren verzameld in Charkiv, Poltava, Donetsk en Kirovohrad. Bij die aanvallen zouden zeker 24 mensen zijn omgekomen en 115 mensen gewond zijn geraakt.

Onderscheppen
Onduidelijk is of Oekraïne raketten ook heeft kunnen onderscheppen met de luchtafweer. Over het algemeen is het moeilijk om ballistische raketten te traceren, vanwege de baan waarin de raketten vliegen en de snelheid.

Het aantal raketten dat Oekraïne kan traceren komt overeen met de levering van een vijftigtal raketten vanuit Noord-Korea aan Rusland. Los van de ballistische raketten heeft Noord-Korea ook artilleriemunitie geleverd aan Rusland, stelden de Verenigde Staten eerder.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546481/noord-koreaanse-raketten-falen-en-masse-in-oekraine

Ace1

Nieuwe westerse steun voor Oekraïne komt traag op gang, maar volgens defensie-expert is er nog hoop

Inmiddels is de oorlog in Oekraïne met Rusland uitgemond in een langslepend conflict. Na maanden komt er weer mondjesmaat nieuwe hulp vanuit het Westen naar Oekraïne, maar komt het op tijd? "Belangrijk is nu dat die spullen er snel zijn."

De Amerikaanse Congres stemde onlangs nog toe met een nieuw steunpakket voor Oekraïne, maar aanvullende steun van westerse landen komt langzaam op gang. Toch denkt defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) dat dat uiteindelijk het verschil zal maken in de oorlog met Rusland.

Nieuwe bevoorrading
Volgens de defensie-expert is er momenteel een tekort aan wapens en munitie in Oekraïne. Wijninga ziet daarvoor twee verklaringen. "Dat is deels doordat de bevoorrading heel lang stil heeft gelegen, of heel traag is gelopen. Men kon geen besluit nemen over nieuwe bevoorrading, met name in Amerika niet", legt hij uit.

Daarnaast hebben de Oekraïners geprobeerd zelfvoorzienend te zijn in munitie. "Die rantsoenering hebben ze inmiddels wel losgelaten, omdat ze weten dat er spul in de pijplijn zit. Voordat je daar de effecten van ziet, dan ben je wel een paar weken verder", vertelt Wijninga.

Nog niet te laat
En die paar weken zijn voor de Russen genoeg om terrein te winnen, ziet Wijninga. "Het steunpakket komt dus niet op tijd om de vooruitgang, de terreinwinst die de Russen nu boeken, tegen te houden." Maar ondanks dat de steun traag op gang komt, denkt hij dat het nog niet te laat is.

"Uiteindelijk zal het wel op tijd zijn: Oekraïne zou in staat moeten zijn om de Russen uiteindelijk toch weer te stoppen en dan mogelijk op termijn ook zelfs weer terug te dringen", voorspelt de defensie-deskundige."Maar", voegt hij er snel aan toe, "dat is ver in de toekomst."

Zoden aan de dijk
Voorlopig moet Oekraïne het dus doen met de steun die ze krijgen. Ze zijn daarvan niet alleen afhankelijk van overheden, maar ook van burgerinitiatieven. In Nederland zette Jaap Scholten stichting Protect Ukraine op en hij reist regelmatig naar het land af om goederen te leveren aan het leger. Volgens Wijninga hebben dit soort projecten wel degelijk zin.

"Alleen al in Nederland zijn er tientallen van dit soort organisaties hiermee bezig. En in Europa en de rest van de wereld nog veel meer. Dan zet het wel zoden aan de dijk. Belangrijk is nu dat die spullen snel ter plekke aan het front gebruikt kunnen worden." Toch zullen uiteindelijk wapens het verschil maken en ook blijven ze afhankelijk van andere landen. Die levert Protect Ukraine niet. "Die wapens moeten echt van overheden komen en dat gaat dan echt bijdragen aan meer effectiviteit aan de Oekraïense kant van het front."

Situatie blijft zorgwekkend
Door het uitblijven van westerse steun, hebben de Oekraïners veel terreinverlies geleden. Volgens Wijninga is dit deels strategisch. "Ze trekken zich terug omdat ze denken: 'we hebben munitietekort, laten we verstandig zijn, we geven dit stuk terrein op en gaan naar een beter verdedigbare positie'." De defensie-deskundige ziet dat dat steeds vaker gebeurt.

"Maar Oekraïners worden ook wel degelijk teruggedrongen." Hij spreekt dan ook van een 'zorgelijke situatie'. "Van dat tekort aan materiaal hebben de Russen gebruik kunnen maken. Voor elke Oekraïense granaat konden de Russen er tien afvuren." Toch verwacht Wijninga niet dat er op korte termijn een Russische doorbaak is. "Daar zijn de Russen gewoon niet sterk genoeg voor, niet goed genoeg getraind voor. Maar ze blijven gevaarlijk", aldus Wijninga.

Een video is op onderstaande link te bekijken.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nieuwe-westerse-steun-voor-oekraine-komt-traag-op-gang-maar-volgens-defensie-expert-is-er-nog-hoop/

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 08/05/2024 | 19:44 uurJe kunt met een dergelijke landverbinding voor afdoende problemen zorgen zodat de lijn onbruikbaar wordt. Oorlog is wiskunde, en je verstoort dit al snel.

Dat kan maar dat is Oekraïne eigenlijk sinds het begin van de oorlog nog niet gelukt. Ze hebben wel enkele malen geprobeerd enkele knooppunten uit te schakelen maar het effect was vaak beperkt. De aanvallen op de spoorbruggen nabij Chonhar, Armjansk en dzankoy hebben bijvoorbeeld niet geleid tot het gewenste effect. De schade was in de meeste gevallen al binnen een week hersteld. Ook kwam Tokmak afgelopen jaar nagenoeg ongeschonden uit de oorlog en dat terwijl dat cruciale knooppunt binnen bereik van Oekraïense lange afstand artillerie lag. Russen zijn nu eenmaal zeer bedreven in repareren en aanleggen van spoorlijnen. Ik weet niet hoever ze nu met deze nieuwe verbinding zijn maar enkele maanden terug was die nog in aanbouw. Het zou goed kunnen dat die lijn nu al actief is.

Citaat van: Huzaar1 op 08/05/2024 | 19:44 uurOverigens geloof ik er niks van dat de krimbrug niet meer wordt gebruikt.

In het originele artikel staan links richting artikelen die dat hebben onderzocht. Ik post hier de originele link wel even zodat je die links kan aanklikken. Ik kan ze helaas niet copy pasten hier.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/08/nieuwe-spoorverbinding-in-bezet-oekraine-geeft-moskou-een-alternatief-voor-kwetsbare-krimbrug-a4198283

https://kyivindependent.com/media-russia-no-longer-using-crimea-bridge-to-supply-front-lines/

Maarrr... om het even op zijn gaals te stellen:

Gebruiken ze die brug niet meer omdat ze een andere verbinding hebben of gebruiken ze die brug niet meer omdat ze het risico niet meer willen lopen?

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 08/05/2024 | 19:26 uurDit beamen ze in het artikel ook maar stellen tegelijkertijd dat het repareren van een spoorlijn op land makkelijker gaat dan wanneer een brug wordt uitgeschakeld. En dat klopt ook wel. Russische spoortroepen hebben hier een specialisme van gemaakt.

Maar een belangrijkere strekking vind ik dat Rusland er dus klaarblijkelijk al in geslaagd om van hun logistieke afhankelijkheid van die brug af te komen. Blijkbaar vinden er dus al geen militaire transporten meer plaats over die brug. Belangrijkere is dan: waar liggen hun logistieke lijnen dan wel langs?

En vervolg vraag: liggen er langs het nieuwe spoor ook kwetsbare punten zoals bruggen ofzo?

Je kunt met een dergelijke landverbinding voor afdoende problemen zorgen zodat de lijn onbruikbaar wordt. Oorlog is wiskunde, en je verstoort dit al snel.

Overigens geloof ik er niks van dat de krimbrug niet meer wordt gebruikt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 08/05/2024 | 18:57 uurGeneuzel, alsof de spoorlijn die door honderden kilometers bezet gebied loopt onkwetsbaar is. De Oekrainers infiltreren dagelijks, en je blaast met explosief formaat schoen al een paar meter spoorrails op.


Dit beamen ze in het artikel ook maar stellen tegelijkertijd dat het repareren van een spoorlijn op land makkelijker gaat dan wanneer een brug wordt uitgeschakeld. En dat klopt ook wel. Russische spoortroepen hebben hier een specialisme van gemaakt.

Maar een belangrijkere strekking vind ik dat Rusland er dus klaarblijkelijk al in geslaagd om van hun logistieke afhankelijkheid van die brug af te komen. Blijkbaar vinden er dus al geen militaire transporten meer plaats over die brug. Belangrijkere is dan: waar liggen hun logistieke lijnen dan wel langs?

En vervolg vraag: liggen er langs het nieuwe spoor ook kwetsbare punten zoals bruggen ofzo?

Huzaar1

Geneuzel, alsof de spoorlijn die door honderden kilometers bezet gebied loopt onkwetsbaar is. De Oekrainers infiltreren dagelijks, en je blaast met explosief formaat schoen al een paar meter spoorrails op.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Nu Moskou een alternatieve transportroute optuigt lijkt een aanslag op Krimbrug vooral van symbolische waarde

Door de aanleg van een nieuwe spoorweg in het bezette zuiden van Oekraïne wordt de Krimbrug minder van belang voor Rusland. De kwetsbare brug wordt nauwelijks meer gebruikt voor militaire transporten.

Zowel symbolisch als militair geldt de Krimbrug voor Oekraïne als het belangrijkste doelwit in de oorlog tegen Rusland. Maar het militaire belang van het negentien kilometer lange bouwwerk – als verkeersader voor het Russische leger naar de bezette Krim – is de afgelopen maanden in waarde afgenomen: Moskou heeft een nieuwe treinverbinding aangelegd die 'bovenlangs' loopt, van de Russische stad Rostov aan de Don door het bezette zuiden van Oekraïne in de richting van de Krim.

Met de nieuwe spoorlijn creëert Rusland een alternatief voor de kwetsbare brug en is de afstand tot de troepenmacht in het bezette zuiden van Oekraïne zelfs ingekort met zo'n tweehonderd kilometer. Daardoor kan Moskou zijn troepen ook sneller voorzien van wapens en munitie.

De nieuwe railverbinding die de Russen aanleggen tussen de Russische grens en Jakymivka bij de bezette stad Melitopol bestaat voor 63 kilometer uit nieuw spoor en voor ongeveer 140 kilometer uit vernieuwing van bestaand spoor.



Ook al is de nieuwe spoorverbinding voor de Oekraïense strijdkrachten een gemakkelijker doelwit dan de Krimbrug – alleen al vanwege de afstand – een spoorweg repareren is beduidend eenvoudiger dan een kilometerslange brug over een zeestraat.

Serieus probleem

Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Kyrylo Boedanov, erkende onlangs al dat de nieuwe spoorlijn langs de kust ,,een serieus probleem" kan opleveren voor de Oekraïners. De Russen zouden de nieuwe spoorlijn over de 'landbrug' langs de Zee van Azov binnen een jaar hebben aangelegd.

De spoorlijn maakt deel uit van een nieuw traject dat de Russische president Poetin enkele weken geleden aankondigde: die lijn loopt van Rostov aan de Don, via Marioepol en Berdjansk, tot aan de haven van Sevastopol op de bezette Krim, ruim zeshonderd kilometer verderop. Deze spoorlijn, zei Poetin in maart, ,,maakt ons aanzienlijk sterker".

Volgens een recente analyse van satellietbeelden door het Britse dagblad The Independent en het Oekraïense onderzoeksbureau Molfar heeft Moskou de afgelopen drie maanden al geen treinen met militaire goederen meer laten rijden over de Krimbrug. Welgeteld één militaire transporttrein met brandstofwagons zou de brug in die periode zijn gepasseerd.

De brug van het Russische vasteland naar Kertsj op de Krim zou sinds de laatste Oekraïense aanslag, in juli vorig jaar, veel minder zijn gebruikt voor militaire transporten. In oktober 2022 liep de brug grote schade op bij een enorme explosie en een brand in een passerende brandstoftrein, ook vanwege een Oekraïense aanval. Daarbij stortte een deel van het wegdek in en raakte de spoorlijn onbruikbaar. Daarna was de brug maandenlang gesloten wegens herstelwerkzaamheden.

In 2018 geopend

De brug van het Russische vasteland naar Kertsj op de Krim werd aangelegd na de Russische invasie op het schiereiland, in 2014. De bezetting is illegaal onder het internationaal recht en alle werkzaamheden aan de brug vallen onder Europese sancties. In 2018 werd het bouwwerk geopend door president Poetin en reden de eerste auto's over de brug. Een jaar later werd ook de spoorlijn over de brug geopend.

Sindsdien gebruikte Moskou de brug onder meer voor het transport van troepen, wapens en munitie naar het schiereiland. Na de grootscheepse Russische invasie in Oekraïne in 2022 werd de brug een cruciale schakel voor de bevoorrading van de snel groeiende troepenmacht op de Krim en in de overige bezette gebieden, met name de zuidelijke regio's Cherson en Zaporizja.

Vasyl Maljoek van de Oekraïense veiligheidsdienst zei in maart dat tot aan de laatste Oekraïense aanval elke dag ,,42 tot 46" Russische goederentreinen met munitie en wapens over de spoorbrug naar de Krim reden. Dat aantal was begin dit jaar teruggelopen tot één vrachttrein en vier passagierstreinen per dag. Die reductie had te maken met de constante dreiging van Oekraïense aanvallen op Russische doelen op de Zwarte Zee en op het schiereiland.

De Oekraïense regering van president Volodymyr Zelensky heeft gedurende de oorlog verschillende keren gezegd dat de Krimbrug een militair doelwit is, en dat het bouwwerk moet worden ,,geneutraliseerd". Zelensky noemde de brug vorig jaar ,,een vijandelijke voorziening die onwettig is gebouwd, buiten de internationale wetten en alle geldende normen om".

Aanval op Krimbrug

De afgelopen weken gonsde het van de speculaties over een nieuwe Oekraïense aanval op de Krimbrug. Die zou moeten samenvallen met de inauguratie van president Poetin, afgelopen dinsdag, of met de viering van de Russische Dag van de Overwinning, op 9 mei. Die dag herdenkt Moskou dat de Duitsers werden verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Zo postte de Oekraïense VN-ambassadeur Sergi Kyslytsja een bericht op X waarop zes soorten bruggen te zien zijn; alleen de Krimbrug is onzichtbaar.

Ondanks verschillende pogingen met zeedrones en explosieven slaagde Oekraïne er tot nu toe niet in de brug te vernietigen. De Krimbrug is één van de redenen waarom de Oekraïense strijdkrachten reikhalzend uitkijken naar de levering van de Duitse Taurus, een langeafstandsraket die zich dankzij een dubbele springlading door verschillende lagen beton kan boren voordat hij explodeert. Dat zou deze raket tot het ideale wapen maken voor een aanval op de pijlers van de brug. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz weigert de raket echter te leveren aan Oekraïne, uit angst voor escalatie van de oorlog.

De Russen hebben de afgelopen jaren uitvoerige verdedigingswerken opgebouwd in de wateren rond de Krimbrug, onder meer om het bouwwerk te verdedigen tegen Oekraïense maritieme drones. Ook wordt de brug regelmatig in dikke rookwolken gehuld als vermoed wordt dat een Oekraïense aanval op handen is.

Dat de Russen op het punt staan een alternatieve transportroute in gebruik te nemen door het zuiden van Oekraïne is een streep door de rekening voor Kyiv. Het zomeroffensief van vorig jaar was mede bedoeld om te voorkomen dat Rusland gebruik zou kunnen blijven maken van de 'landbrug' naar de Krim. Kyiv hoopte die landverbinding door het bezette zuiden af te snijden. Maar het Oekraïense offensief strandde na enkele maanden op de diepe verdedigingslinies van mijnenvelden en andere obstakels die Rusland langs de frontlinies hadden aangelegd.

Bron: nrc.nl

Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 06/05/2024 | 22:12 uurDat staat toch vol met SAMS en Anti Scheepsraketten en anti tank raketten?

 :angel: kan beter
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

#10649
Citaat van: Huzaar1 op 06/05/2024 | 21:19 uurLaten we ook in Polen een detachement plaatsen. Suwalki gap is the place to be.

Vanaf Malbork wordt al door andere NAVO landen gevlogen. Op dit moment door Italië. In de periode 09-2023 tot 02-2024 met de F-35A en sinds 02-2024 met de Eurofighter Typhoon. Het komt echter zelden voor dat één NAVO land zowel vanaf Malbork als vanaf één van de Baltische Staten tegelijkertijd vliegt.

https://ac.nato.int/archive/2024/ITA_EF_eAP_POL_update
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 06/05/2024 | 21:19 uurLaten we ook in Polen een detachement plaatsen. Suwalki gap is the place to be.

Dat staat toch vol met SAMS en Anti Scheepsraketten en anti tank raketten?

Master Mack

Citaat van: Huzaar1 op 06/05/2024 | 21:19 uurLaten we ook in Polen een detachement plaatsen. Suwalki gap is the place to be.
Litouwen nieuwe Seedorf. Polen het nieuwe Bergen Hohne ;D

Huzaar1

Laten we ook in Polen een detachement plaatsen. Suwalki gap is the place to be.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Nederlandse F-35's naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim

ANP, 06-05-2024 15:52

DEN HAAG
Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35's naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.
Met de gevechtsvliegtuigen gaan zo'n 90 tot 150 militairen mee naar de Baltische staat. Daarnaast reist een veertigkoppig team af dat helpt bij de onderlinge uitwisseling van informatie tussen de verschillende eenheden.

De Nederlandse deelname draagt niet alleen bij aan de verdediging van het NAVO-luchtruim, maar is ook een belangrijk signaal naar Rusland, zegt Ollongren. Ook dient de inzet ter geruststelling van Estland en de omringende landen.

Van december tot en met maart stelt Nederland minimaal drie F-35's ter beschikking aan de NAVO. Dat aantal kan indien nodig worden opgeschroefd naar tien. De toestellen worden direct aangestuurd door het bondgenootschap.

Ollongren meldt verder dat de Nederlandse deelname aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen, die eind dit jaar zou aflopen, met twee jaar wordt verlengd. Er zijn nu circa driehonderd Nederlandse militairen in dat land.