Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 06/05/2024 | 22:12 uurDat staat toch vol met SAMS en Anti Scheepsraketten en anti tank raketten?

 :angel: kan beter
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

#10649
Citaat van: Huzaar1 op 06/05/2024 | 21:19 uurLaten we ook in Polen een detachement plaatsen. Suwalki gap is the place to be.

Vanaf Malbork wordt al door andere NAVO landen gevlogen. Op dit moment door Italië. In de periode 09-2023 tot 02-2024 met de F-35A en sinds 02-2024 met de Eurofighter Typhoon. Het komt echter zelden voor dat één NAVO land zowel vanaf Malbork als vanaf één van de Baltische Staten tegelijkertijd vliegt.

https://ac.nato.int/archive/2024/ITA_EF_eAP_POL_update
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 06/05/2024 | 21:19 uurLaten we ook in Polen een detachement plaatsen. Suwalki gap is the place to be.

Dat staat toch vol met SAMS en Anti Scheepsraketten en anti tank raketten?

Master Mack

Citaat van: Huzaar1 op 06/05/2024 | 21:19 uurLaten we ook in Polen een detachement plaatsen. Suwalki gap is the place to be.
Litouwen nieuwe Seedorf. Polen het nieuwe Bergen Hohne ;D

Huzaar1

Laten we ook in Polen een detachement plaatsen. Suwalki gap is the place to be.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Nederlandse F-35's naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim

ANP, 06-05-2024 15:52

DEN HAAG
Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35's naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.
Met de gevechtsvliegtuigen gaan zo'n 90 tot 150 militairen mee naar de Baltische staat. Daarnaast reist een veertigkoppig team af dat helpt bij de onderlinge uitwisseling van informatie tussen de verschillende eenheden.

De Nederlandse deelname draagt niet alleen bij aan de verdediging van het NAVO-luchtruim, maar is ook een belangrijk signaal naar Rusland, zegt Ollongren. Ook dient de inzet ter geruststelling van Estland en de omringende landen.

Van december tot en met maart stelt Nederland minimaal drie F-35's ter beschikking aan de NAVO. Dat aantal kan indien nodig worden opgeschroefd naar tien. De toestellen worden direct aangestuurd door het bondgenootschap.

Ollongren meldt verder dat de Nederlandse deelname aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen, die eind dit jaar zou aflopen, met twee jaar wordt verlengd. Er zijn nu circa driehonderd Nederlandse militairen in dat land.

Lex

Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

Daarmee reageert het ministerie op de uitspraak van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron eind vorige week. Die had toen gezegd dat Kiev "absoluut het recht heeft om Russische doelen te raken met wapens die het kreeg van het Verenigd Koninkrijk".

De Britse ambassadeur moest zich maandag melden bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "De ambassadeur werd aangespoord om na te denken over de onvermijdelijke catastrofale gevolgen van dergelijke vijandige stappen van Londen", zei het ministerie na afloop van de bijeenkomst.

Moskou spoorde de ambassadeur ook aan "om onmiddellijk en op de krachtigste manier de oorlogszuchtige en provocerende uitspraken van Cameron te weerleggen".

Met een aankondiging dat Rusland ook zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou "heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen", stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.   

Ook richting de Verenigde Staten uit Moskou dreigementen. Het ministerie zegt dat Rusland zich het recht behoudt om met gelijke middelen te reageren wanneer het Amerikaanse korte- en middellangeafstandsraketten ziet verschijnen.

De VS noemen de aankondiging van de nucleaire oefeningen "onverantwoordelijke retoriek". Volgens een woordvoerder van het Pentagon "is het volkomen ongepast gezien de huidige veiligheidssituatie, maar deed Moskou in het verleden soortgelijke uitspraken". De woordvoerder zegt nog geen verandering te zien in de strategische positie van de Russische strijdkrachten.

Telegraaf, 06-05-2024.

Ace1

Cubanen met paspoort gelokt naar Russisch front: 'Hun overlevingskans hooguit paar uur'

Oekraïne pakt vaker buitenlandse strijders op

Honderden Cubanen hebben zich met de belofte van een flink loon en een paspoort laten verleiden om aan Russische kant mee te vechten in Oekraïne. Ze zijn echter niet opgeleid, waardoor hun overlevingskans in de voorste linies volgens militair deskundigen vaak niet meer dan uren is.

Eind 2023 kwamen de eerste bewijzen al naar buiten dat Cubanen dienst hadden genomen onder Poetin. De onderzoekssite InformNapalm hackte Russische computerbestanden met paspoortgegevens waaruit bleek dat al minstens tweehonderd rekruten uit het Caribisch gebied actief waren.

De site en later ook de BBC trokken die uitgelekte namen na en troffen op sociale media foto's aan van Cubanen in Russisch uniform.

Verliezen aanvullen
Het leger van Poetin lijdt al sinds het begin van de oorlog enorme verliezen. Er zouden volgens Amerikaanse cijfers minstens 50.000 soldaten zijn gesneuveld, en tegen de half miljoen zwaar gewond zijn geraakt. De Russen zelf hebben maar een keer iets gezegd over het aantal doden; het zouden er 6.000 zijn.

Om het thuisfront te ontlasten, wordt ook zoveel mogelijk gekeken naar buitenlandse soldaten. Cuba ligt dan voor de hand: beide landen zijn al meer dan een halve eeuw bondgenoten. Cubanen hebben ook geen visum nodig om naar Rusland te reizen en er zijn directe vluchten naar Moskou. De Russen profiteren van de aanhoudende malaise in de communistische 'heilstaat' waar het gemiddelde maandloon nog steeds maar enkele tientallen euro's bedraagt.

Paspoort
De Cubanen krijgen een voor hen astronomisch loon van 1900 euro in het vooruitzicht gesteld. Een ander voordeel: ze krijgen na een paar maanden in het leger ook het Russische staatsburgerschap en een paspoort van Poetin. Reizen over de hele wereld wordt daardoor makkelijker. Als Rus ben je in 117 landen welkom, Cubanen slechts in 61. Ter vergelijk: wij kunnen zonder visum naar 188 landen. Alleen Japanners hebben wereldwijd meer bewegingsvrijheid: 193.

Hoeveel Cubanen er precies actief zijn, is onduidelijk. De Wall Street Journal sprak een bron die het voorlopig op 400 houdt. Een Cubaanse officier in Rusland, Lázaro Gonzalez, vertelde een radiostation in Miami eerder dat 90 Cubanen onder zijn bevel dienden. Volgens hem worden ze vooral ingezet in reeds bezette delen van Oost-Oekraïne, in plaats van in frontlinieposities.

Recruiters
Er circuleren ook verhalen dat speciale recruiters op Cuba niet de waarheid vertellen over de 'baan' die ze aanbieden. In veel gevallen horen ze dat ze als bouwvakker aan de slag kunnen. Een populaire YouTuber had voorbeelden van twee 19-jarigen die direct naar het front gingen.

De Cubaanse autoriteiten zitten in hun maag met de ronselverhalen. In de tussentijd zou een aantal recruiters zijn opgepakt, maar er is nog geen echt eind gemaakt aan de praktijken.

India en Nepal
Ondertussen neemt het leger van Oekraïne steeds vaker vijandelijke soldaten gevangen die niet uit Rusland komen. Naast Cuba ook uit India, Nepal en diverse Afrikaanse landen. Het zou wekelijks om minstens vijf 'vreemdelingen' gaan.

Volgens het Oekraïense leger gaat het vaak om soldaten zonder militaire vaardigheden die blij mogen zijn als ze levend gevangen worden genomen. ,,Hun overlevingskans op het slagveld is hooguit een paar uur", citeert de BBC een woordvoerder.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2090909677/cubanen-met-paspoort-gelokt-naar-russisch-front-hun-overlevingskans-hooguit-paar-uur

Benji87

Zoals het er nu naar uitziet hoeven wij dit jaar geen vuurwerk te verwachten van Oekraïne nee. Het is inmiddels wel duidelijk dat Oekraïne een defensieve houding heeft aangenomen en Rusland het initiatief heeft aan het front, hetzij met gemixt resultaat. De Russische inspanning focust zich nu nog op 2 assen (Avdiivka en Chasiv Yar) waar mogelijk nog een 3e front wordt geopend richting Kharkiv. Alledrie de assen zijn van strategisch belang voor een verdere opmars dus Oekraïne kan zich geen misstap permitteren.

Ace1

Hooggeplaatste Oekraïense generaal: "Ik zie geen manier waarop we de oorlog alleen op het slagveld kunnen winnen"

Een nieuw Russisch offensief zou het Oekraïense leger wel eens tot het uiterste kunnen testen. Dat zegt generaal Vadym Skibitsky, adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, in een interview met The Economist. Volgens Skibitsky zijn onderhandelingen met Rusland op lange termijn dan ook onafwendbaar.

Het Oekraïense leger kreunt al maandenlang onder een gebrek aan munitie en wapens, daarbij niet geholpen door vertragingen bij westerse bondgenoten. Skibitsky is volgens The Economist dan ook "verontrust" als hij het heeft over de Oekraïense vooruitzichten op het slagveld. "De omstandigheden zijn op dit moment even moeilijk als in de eerste dagen van de Russische invasie, en het gaat nog erger worden. Ons probleem is heel eenvoudig: we hebben geen wapens. De Russen hebben altijd geweten dat april en mei een moeilijke periode zouden worden voor ons."

Volgens Skibitsky zal Rusland eerst doorduwen in het oosten van het land, waar Russische troepen al langer proberen om de regio's Donetsk en Loegansk te "bevrijden". "Het Kremlin heeft het bevel gegeven om 'iets' te veroveren voor de fanfare van de Dag van de Overwinning in Moskou (op 9 mei, red.), of als dat niet lukt voor het bezoek van Vladimir Poetin aan Peking een week later. De snelheid en het succes van die opmars zal bepalen wanneer en waar de Russen daarna zullen toeslaan."

Van Chasiv Yar naar Soemy
Experts wijzen al langer op het gevaar dat Rusland het strategisch belangrijke stadje Chasiv Yar verovert, het laatste bolwerk van het Oekraïense leger in de oblast Donetsk. "Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voor die stad hetzelfde lot ondergaat als Avdiivka in februari: naar de vergetelheid gebombardeerd door de Russen. Dat zal natuurlijk niet vandaag of morgen gebeuren, maar het hangt slechts af van onze voorraden en reserves."

De Oekraïense weerstand daar zal volgens Skibitsky bepalen waar Rusland daarna aanvalt. "Ze hebben nu al een oogje op Soemy en Charkov (twee steden die nog een stuk noordelijker liggen, red.), maar voorlopig hebben ze nog niet genoeg personeel voor een groot offensief."

President Volodymyr Zelenskiy sloot gesprekken met het Kremlin in het verleden meermaals uit, en vaardigde zelfs een presidentieel decreet uit dat onderhandelingen verbood. Maar gelet op zijn pessimistische inschatting van de oorlog, is Skibitsky van mening dat Oekraïne op een bepaald moment wel zal moéten onderhandelen met Rusland over het einde van de oorlog.

"Ik zie geen manier waarop Oekraïne de oorlog alleen op het slagveld kan winnen", klinkt het. "Zelfs als we de Russische troepen kunnen terugduwen tot aan de grens – wat steeds meer onwaarschijnlijk lijkt – zou het de oorlog niet beëindigen. Zulke oorlogen kunnen alleen eindigen met een verdrag. Beide partijen strijden nu om de meest gunstige positie bij het begin van potentiële gesprekken." Volgens Skibitsky kunnen die onderhandelingen bovendien pas "ten vroegste in de tweede helft van 2025" beginnen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba sprak zich eerder deze week in een interview met het tijdschrift Foreign Policy al uit in dezelfde zin. "Uiteindelijk kan je een oorlog niet beëindigen zonder instemming van beide partijen", klonk het.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240504_96217814?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=oekraine&utm_content=wide_1&utm_term=0-1&M_BT=4233484026835

Lex

FT: inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

LONDEN-
Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties aan het voorbereiden is. Dit bericht zakenkrant The Financial Times, dat inzage kreeg in analyses uit drie Europese landen.
Uit die gegevens komt naar voren dat Rusland lijkt te werken aan een agressievere aanpak. Er kunnen bijvoorbeeld bom- en brandaanslagen worden uitgevoerd en infrastructuur kan worden gesaboteerd.

De autoriteiten in verschillende landen hebben al actie ondernomen om dat te voorkomen. Zo zijn vorige maand in Duitsland twee mannen opgepakt vanwege vermeende plannen om aanslagen te plegen op militaire en logistieke locaties.

Desinformatie
Veiligheidsdiensten kijken volgens de krant nu ook of ze mogelijke doelwitten hebben gemist. Als voorbeeld wordt een onverklaarde explosie uit april genoemd bij een munitiefabriek in Wales.

Een inlichtingenbron voorspelt in de FT dat de Russische president Vladimir Poetin op allerlei manieren grenzen gaat opzoeken in Europa. Het kan dan naast sabotage ook gaan om de verspreiding van desinformatie of hackaanvallen.

ANP, 05-05-2024, 12:08

Benji87

Britten: Oekraïne heeft recht om doelen in Rusland te bestoken met Britse wapens

De Britse minister Cameron van Buitenlandse Zaken zegt dat er "zo lang als nodig is" jaarlijks 3 miljard pond (ruim 3,5 miljard euro) wordt uitgetrokken voor militaire steun aan Oekraïne. Hij voegt daaraan toe dat Londen er niets op tegen heeft als geleverde wapens ook in Rusland worden gebruikt. Die uitspraak is Moskou in het verkeerde keelgat geschoten.

In gesprek met persbureau Reuters in Kyiv zei Cameron gisteravond dat Oekraïne het recht heeft om doelen in Rusland te bestoken met Britse wapens. "Het is hun recht om te beslissen hoe ze deze wapens inzetten, want ze verdedigen hun land. Ze zijn op illegale wijze binnengevallen door Poetin en moeten die stappen ondernemen."

"Omdat Rusland aanvallen uitvoert in Oekraïne, kun je je goed voorstellen dat Oekraïne de noodzaak voelt om zichzelf te verdedigen, de Russen het land uit te krijgen en terug te slaan", zei Cameron.

Directe escalatie

Het Kremlin noemt Camerons uitspraken een "directe escalatie" van het conflict. Woordvoerder Peskov omschrijft de opmerkingen van de minister als gevaarlijk en zorgwekkend. Hij zegt dat de uitspraken het hele Europese veiligheidsbestel in gevaar kunnen brengen. Er is daarop geen reactie uit Londen gekomen.

Het was het tweede bezoek van Cameron aan Kyiv sinds hij enkele maanden geleden aantrad als minister van Buitenlandse Zaken. Hij presenteerde daar het steunpakket, dat volgens hem de grootste levering van militaire hulp tot nu toe is uit het Verenigd Koninkrijk.

Cameron stond daarnaast stil bij een langverwacht steunpakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro), dat onlangs na maanden gesteggel werd goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. "Dat succes moeten we vieren. Het pakket is absoluut cruciaal, niet alleen omdat er wapens worden geleverd, maar ook omdat het een opkikker betekent voor het moreel van de mensen in Oekraïne."

Bron: nos.nl

Ace1

Oekraïne wil mannen die in buitenland wonen terug, Polen en Litouwen willen handje helpen

Litouwen bekijkt of het tienduizenden Oekraïense dienstplichtigen kan terugsturen naar Oekraïne. Ook buurland Polen is bereid Oekraïne te helpen om mannen van gevechtsleeftijd terug naar huis te sturen. Kan dat zomaar en wat doet Nederland? ,,We zullen zien of deze landen zich aan de afgesproken richtlijnen houden. Anders hebben ze een probleem.''

De nood is hoog in Oekraïne. Het land heeft niet alleen een tekort aan militair materieel, maar ook aan soldaten. Het parlement in Kyiv nam onlangs een nieuwe mobilisatiewet aan, waardoor 25- en 26-jarigen ook kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst. Die leeftijdsgrens lag eerst op 27 jaar. President Volodymyr Zelensky gaf eind vorig jaar aan dat er 500.000 rekruten moeten worden gemobiliseerd om de strijd tegen de Russen vol te houden.

Paspoort niet meer verlengen
Kyiv kijkt daarbij steeds nadrukkelijker naar landgenoten die in het buitenland wonen en voert de druk op om ze naar huis te dirigeren. Zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week bekend dat het consulaire diensten opschort voor mannen die onder de dienstplicht vallen en in het buitenland wonen. Dat betekent onder meer dat zij hun paspoort niet kunnen verlengen.

Sinds de oorlog in februari 2022 uitbrak, is het voor mannen tussen 18 en 60 jaar verboden het land te verlaten. Uitzonderingen zijn mantelzorgers of mannen die drie of meer kinderen hebben. Ondanks dit verbod zijn er de afgelopen twee jaar honderdduizenden mannen de grens overgegaan. Exacte cijfers zijn er niet, maar het zou gaan om ongeveer 850.000 mannen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, vindt het onaanvaardbaar dat Oekraïense mannen in het buitenland 'in restaurants gaan zitten', terwijl anderen sterven. Volgens Kuleba is de regering verplicht een 'eerlijker beleid' ten opzichte van de militairen aan het front te voeren. ,,We proberen nu meer mensen bij onze strijd te betrekken.''

Litouwen en Polen willen Kyiv een handje helpen om dat voor elkaar te krijgen. In Litouwen wonen 29.000 mannen die het Oekraïense leger in kunnen. De Litouwse minister van Defensie Laurynas Kasčiūnas zegt dat zijn land inspanningen wil leveren om de Oekraïners naar huis te sturen. ,,Oekraïne heeft een groot tekort aan rekruten, dit is niet eerlijk tegenover de inwoners die voor hun land vechten'', aldus de minister. Ook zijn Poolse collega gaf aan bereid te zijn om het buurland te helpen met het terugbrengen van dienstplichtige mannen. In Polen wonen tussen de 300.000 en 400.000 Oekraïense dienstplichtigen.

Juridisch instrument
De vraag is alleen of de landen op dit moment een juridisch instrument in handen hebben om de Oekraïense vluchtelingen in een bus te stoppen met een enkeltje Kyiv op zak. Carolus Grütters, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en gespecialiseerd in vreemdelingen- en migratierecht, heeft een duidelijk antwoord: Nee.

,,Iedereen die na 26 november 2021 uit Oekraïne is gevlucht heeft binnen de Europese Unie recht op tijdelijke bescherming. Deze vluchtelingen vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming, kortweg RTB en dat geeft ze recht op onder meer opvang, visumvrij reizen tussen EU-landen, onderwijs voor minderjarigen en de mogelijkheid om te werken. Deze richtlijn is opgesteld door de Europese Raad - feitelijk dus door de regeringsleiders van de EU - en is verlengd tot in ieder geval maart 2025. Het betekent in de praktijk dat de Oekraïense vluchtelingen in EU-landen Litouwen en Polen zijn beschermd door deze RTB en niet naar huis kunnen worden gestuurd, juridisch is dat niet houdbaar'', aldus Grütters.

Lastig verhaal
Deze bescherming kan alleen door een gezamenlijk Europees besluit worden gewijzigd, stelt Grütters. ,,En dan nog zal het een lastig verhaal worden om deze mensen terug naar Oekraïne te sturen. Zij zullen dan vermoedelijk asiel aanvragen.'' De Poolse regering liet doorschemeren dat ze van plan is om uitkeringen of werklicenties voor Oekraïense mannen zonder geldig paspoort in te trekken, maar ook die mogelijkheden zijn volgens Grütters beperkt door de huidige (beschermende) regels uit Brussel. ,,Het enige wat een regering kan doen is beknibbelen op bijvoorbeeld een dagvergoeding voor Oekraïners. We zullen zien of deze landen zich aan de afgesproken richtlijnen houden. Anders hebben ze een probleem en zullen ze door een rechter worden teruggefloten.''

Ook al is het juridisch een duidelijk verhaal, de kans bestaat dat Oekraïners die in Polen wonen bang zijn dat ze alsnog de grens worden overgezet. ,,Uit angst dat er toch wat gebeurt, kan het zijn dat er heel wat Oekraïners Polen verlaten richting Duitsland of ons land.''

Voor de Nederlandse regering is het terugsturen van Oekraïense vluchtelingen in ieder geval geen issue. Ons land houdt zich volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de afgesproken EU-richtlijn.

https://www.ad.nl/buitenland/oekraine-wil-mannen-die-in-buitenland-wonen-terug-polen-en-litouwen-willen-handje-helpen~a2a36993/

Enforcer

Citaat van: bergd op 01/05/2024 | 20:51 uurDe Democraten hadden in mijn ogen gewoon een jong fris kandidaat naar voren moeten schuiven i.p.v. Biden.

Exact.

Huzaar1

Citaat van: bergd op 01/05/2024 | 20:51 uurDe Democraten hadden in mijn ogen gewoon een jong fris kandidaat naar voren moeten schuiven i.p.v. Biden.

Er moet inderdaad wel wat beters te vinden zijn. Het draait allemaal om geld. Er is geen andere democratische capabele biljonair te vinden met ambitie die deze shitshow in wil gaan, en kan volhouden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"