FNV komt met looneis van 3,5 procent

Gestart door Lex, 17/09/2007 | 19:02 uur

Lex

AMSTERDAM (ANP) - De FNV eist komend jaar bij de cao-onderhandelingen 3,5 procent meer loon. Dat staat in de arbeidsvoorwaardennota die de vakcentrale maandag heeft gepresenteerd. In totaal ziet de FNV een onderhandelingsruimte van 4 procent.
Het gaat economisch weer beter. ,,Alle seinen staan op groen. Het wordt tijd dat werknemers het zoet van de aantrekkende economie in hun loon kunnen terugzien'', aldus cao-coördinator Wilna Wind van de FNV.
Naast de structurele loonsverhoging zijn volgens de vakcentrale afspraken mogelijk over resultaatafhankelijke beloningen of eenmalige uitkeringen. In specifieke situaties is een extra structurele loonstijging mogelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor sectoren waar de loonontwikkeling sterk achterblijft. Vaak werken in deze branches veel vrouwen.

'Groene arbeidsvoorwaarden'

De FNV wil thuiswerken en telewerken stimuleren en besteedt in de nota ook aandacht aan 'groene arbeidsvoorwaarden' om het milieu te ontzien. Te denken valt aan afspraken over het gebruik van milieuvriendelijke leaseauto's.
De achterban moet zich nog uitspreken over de nota. Daarna, op 19 november, stelt de federatieraad het wensenpakket voor de cao definitief vast.

ANP | 17 september 2007

Voor het formele persbericht en de brochure (32 blz'n), zie: http://www.fnv.nl/defnv/actueel/nieuws/looneis_2008_cao_fnv.asp