CDA-PvdA: Een kabinet dat niet kon zijn (analyse) 11-04-2003

Gestart door -Peter-, 11/04/2003 | 10:25 uur

Thor

Het houdige politieke systeem in Nederland leidt alleen maar tot kiezersbedrog en zelfverrijking door de politici. We hebben te veel hobby partijtjes die allemaal om het hardst strijden om de gunst van de kiezers (lees kans maken op macht en een riante wachtgeldregeling). Om hun doelstellingen (zoveel mogelijk stemmen) te bereiken, maken ze bergen loze beloftes, die ze nooit waar kunnen/willen maken.
Door de hoeveelheid partijen en loze beloftes weten de kiezers niet meer waar ze op moeten stemmen (dat van die bomen en dat bos). Uiteindelijk hebben ze dan gestemt op een partij waarvan ze achteraf twijvelen of dat wel zo slim is.
En eigenlijk maakt dat ook helemaal niet uit, want geen partij doet wat'ie voor de verkiezingen belooft heeft.
Zo zie je maar weer, dat het besturen van een land zo belangrijk is, dat je dat eigenlijk niet aan burgers over kunt laten. Op belangrijke posities horen mensen die beslissingen durfen nemen en hart voor de zaak hebben. En niet alleen maar met hun eigen politieke carriere bezig zouden moeten zijn.
Militair ingrijpen......??? ;D

D819

Citaat van: Wout op 11/04/2003 | 11:20 uur
Wat dacht je van 2.5 jaar, ruim? We zitten stuurloos op een slagschip op de drukbevaren maas.

Tja, het probleem is de partijpolitiek. CDA, VVD en PvdA verschillen niet zo veel van elkaar. Maar iedere club wil zijn eigen poppetjes in de poppenkast zien. Het gaat eigenlijk nergens meer over.. Inderdaad.
De monetaire discipline binnen Europa vereist, dat er een regeeraccoord gemaakt wordt, en dat stukje huiswerk legt voor 4 jaar de lijn vast, en zet de oppositie in feite buitenspel.

Beste oplossing is een zakenkabinet.
Verdeling van het aantal ministerzetels conform de verkiezingsuitslag ;)
Vervolgens vechten ze het maar uit in het parlement, waar het ook thuishoort ;)

Wout

Wat dacht je van 2.5 jaar, ruim? We zitten stuurloos op een slagschip op de drukbevaren maas.

-Peter-

Het gaat zo onderhand gewoon helemaal nergens meer over in de nederlandse politiek... Ik geloof niet dat ze daar al doorhebben, dat nederland ondertussen al bijna een jaar zonder fatsoenlijke regering zit...  >:(
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

-Peter-


Onderhandelaars Bos en Balkenende zijn er donderdagavond niet uitgekomen. Hiermee is een einde gekomen aan de formatiebesprekingen. Een CDA-PvdA kabinet is hiermee uitgesloten. Sinds informateur Piet Hein Donner op 3 februari bekendmaakte dat het CDA een coalitie met de PvdA wilde onderzoeken, hebben de onderhandelaars verschillende moeilijke momenten gekend.

CDA-leider Jan Peter Balkenende geeft de PvdA op 27 januari toch een kans. Balkenende wil met zijn besluit 'recht doen aan de uitslag van de verkiezingen', die op 22 januari werden gehouden. De demissionair premier wil volgens eigen zeggen gaan werken aan 'een stabiele regering.' In de gesprekken met de PvdA wil hij onderzoeken of er draagvlak is voor de te nemen maatregelen. De partijen moeten volgens Balkenende vertrouwen in elkaar krijgen. "Het is bepaald geen gelopen race." Balkenende noemt zijn veranderde houding ten opzichte van de PvdA 'volwassen politiek gedrag'. De CDA-leider zegt aanvankelijk dat de PvdA niet per definitie de eerste partij zou zijn waarmee hij de mogelijkheden voor een coalitie zou onderzoeken. Balkenende wil eigenlijk met de VVD regeren, maar deze partijen halen samen geen Kamermeerderheid. Als de formatie eenmaal is begonnen, moet er volgens Balkenende en Bos snel een kabinet zijn. "Het past niet meer in deze tijd om maanden te onderhandelen", meent Balkenende.

Desondanks duren de gesprekken toch 2,5 maand, tot ze uiteindelijk donderdag vastlopen. De trage gang van de informatie oogst veel kritiek van de andere fracties. Toch zeggen Bos en Balkenende regelmatig vaart te willen maken. De diverse moeilijke momenten die vervolgens op het pad van de onderhandelaars komen, zorgen echter voor vertraging in het traject. Allereerst wil Balkenende niet direct beginnen met informatiegesprekken, maar eerst een 'verkenning'.

Na die verkenning, onder leiding van informateur Piet Hein Donner, wees Koningin Beatrix op 5 februari Piet Hein Donner (CDA) en Frans Leijnse (PvdA) aan als informateurs voor het tot stand brengen van een CDA-PvdA-kabinet. Door sommigen wordt dit de 'snuffelronde' genoemd. Bos en Balkenende stellen direct de volgende dag, onder leiding van de informateurs, de agenda vast voor de formatie. Daarna kunnen de onderhandelingen beginnen. De onderhandelingen staan vanaf het begin onder zware druk. Volgens topambtenaren moet 14,5 miljard euro gesnoeid worden om een begrotingstekort in 2007 te voorkomen. Dat is zeker dubbel zoveel als CDA en PvdA in hun programma's verwachtten. Het CDA eiste niettemin dat in 2007 een begrotingsevenwicht wordt bereikt. Deze week stemt zij echter in met een tekort van 0,2 procent.

De eerste fase van de informatie verloopt betrekkelijk voorspoedig en op 26 februari kan er begonnen worden aan de tweede fase. Balkenende zegt over de voortgang van de onderhandelingen: "We zijn de visie aan het ontwerpen die aan een mogelijk regeerakkoord ten grondslag ligt." Balkenende benadrukt wederom de deplorabele toestand van de economie: "De tijd van meevallers liggen achter ons. Bos haakt daar op in: "We moeten niet proberen alles met geld op te lossen. We moeten ook durven de zaken op een andere manier te organiseren." Donderdag 6 maart valt de eerste doorbraak te melden. Bos en Balkenende zijn een basisverzekering overeengekomen. Op de vraag of er nog steeds aan het vertrouwen moet worden gewerkt antwoordt Wouter Bos: "Geenzins"

De slechte financiële situatie in Nederland en de naderende oorlog tegen Irak, verhogen de druk voor de onderhandelaars om snel een regering te vormen. De verschillen van inzicht over de oorlog, leiden dan ook diverse malen tot spanningen tussen PvdA en CDA. Bij het tweede spoeddebat over Irak op 18 maart, zet Bos de formatie op scherp. De PvdA kan zich niet vinden in het verlenen van politieke steun aan de oorlog. Dit terwijl het CDA het liefst politieke en militaire steun zou verlenen. De uitspraken van beide partijen tijdens en na het debat doen de onderhandeling in een impasse geraken. Het vertrouwen in elkaar daalt tot een dieptepunt. Even lijkt het erop dat het einde van de formatie voorbij is.

Het CDA en de PvdA laten na langdurig overleg op 24 maart weten door te willen gaan met het onderhandelen over een gezamenlijk kabinet. De partijen zijn het erover eens dat Nederland zich aan de zijde van de coalitie opstelt, maar dan alleen politiek en niet militair. Het CDA en de PvdA zien resolutie 1441 als de feitelijke grondslag van de oorlog. Balkenende neemt zijn eerdere uitspraak van 'geschonden vertrouwen' niet terug maar zegt wel: "Het was een pittige bespreking die heeft geleid tot een nieuwe eenheid. Op dit punt is het vertrouwen duidelijk toegenomen. Er is een belangrijke basis gelegd."

De onderhandelingen tussen PvdA en CDA worden vervolgens weer voortgezet. Er wordt in de gesprekken over veiligheid, zorg en integratie redelijk snel overeenstemming bereikt. De nieuwe problemen beginnen als de gesprekken over financiën van start gaan. PvdA en CDA hebben daar altijd verschillende ideeën over gehad. Het CDA streeft naar een begrotingsevenwicht in 2007, terwijl de PvdA juist geld wil steken in punten als zorg en onderwijs. Maxime Verhagen vervangt Balkenende regelmatig tijdens de gesprekken over de financiën. Zo zegt hij eerder na een gesprek: "Wij zijn voor ons examen geslaagd wanneer we eruit zijn." De onderhandelaars maken zich, evenals het Centraal Planbureau (CPB), voortdurend zorgen over de economische toestand in het land. Premier Balkenende uit zijn zorgen: "We moeten nog een aantal moeilijke dossiers bespreken. Het is geen Paars, we hebben geen meevallers. Het wordt een moeilijke boodschap." Ook Wouter Bos maakt zich zorgen en legt de nadruk op werk: "We moeten de mensen aan het werk houden."

Op 31 maart komen de onderhandelaars met een financieel plan. Het CDA en de PvdA willen vasthouden aan een begrotingsevenwicht én investeren in zorg, onderwijs en arbeid. Dit was een voorstel van de informateurs Donner en Leijnse. De bezuinigingsvoorstellen gaan vervolgens naar het CPB om doorberekend te worden. De fracties krijgen op 7 april de bevindingen van het CPB voorgeschoteld. Het bureau toont zich in het rapport niet positief over het bezuinigingspakket van 20 miljard euro dat CDA en PvdA hebben opgesteld in de formatieonderhandelingen. Volgens de berekeningen van het planbureau is het voorstel nadelig voor de economie, de werkgelegenheid en de koopkracht.

"De effecten zijn onaanvaardbaar", aldus Bos maandag 8 april na het fractieberaad over het rapport. "Niemand is blij met zulke uitkomsten", aldus Bos. Hij geeft daarbij dan ook te kennen er nog eens goed met Balkenende over te willen praten. "Ik kan me niet voorstellen dat het CDA akkoord gaat met een pakket dat zo slecht scoort", meent Bos. "Het wordt niet makkelijk", denkt Bos. "Het is kiezen of delen", voegde hij daar tot slot aan toe. De gesprekken van maandag kunnen de partijen niet tot elkaar brengen. Een breuk in de formatie lijkt een feit. Na ruim 9 uur vergaderen kunnen PvdA en het CDA niet tot overeenstemming komen inzake de bezuinigingen. Beide partijen verlaten dan ook onafhankelijk van elkaar het pand. "Vanavond stemt niet hoopvol", zeggen beide onderhandelaars onafhankelijk van elkaar.

De voorstellen over een nieuw financieel pakket van informateurs Donner en Leijnse houden in dat de partijen toe moesten geven op hun eerder ingenomen standpunten. Het eerste voorstel behelsde een begrotingstekort van 0,2 % in 2007. Het tweede voorstel hield in dat 0,6 % minder geïnvesteerd zou kunnen worden. Volgens Balkenende heeft Bos het tweede voorstel 'tot twee keer toe' afgewezen. Bos wil echter het verlies delen. Balkenende zei echter bereid te zijn een begrotingstekort van 0,2 procent te accepteren. Volgens de PvdA-leider komt hij er over de laatste 3 a 4 miljard niet uit met Balkenende. Bos typeerde dit als 'strijd'. "Als we die miljarden samen delen, dan hebben we allebei iets uit te leggen aan de achterban", redeneert Bos. Volgens Bos heeft hij namens de PvdA getracht er maandag 'ongelooflijk hard geprobeerd' er uit te komen. Als 'de pijn niet eerlijk gedeeld kan worden' dan is er volgens Bos weinig reden om door te gaan'.

Premier Balkenende vindt het 'buitengewoon jammer' dat hij er niet met Bos uit kon komen. Hij kenschetste de onderhandelingssessie die tot 01.15 dinsdagochtend duurde als 'een ultieme poging eruit te komen.' Op de vraag of er een kans is dat er geen CDA-PvdA kabinet komt zegt Balkenende dinsdagochtend: "Ik denk dat het die kant uitgaat." Hij geeft aan dat hij het maximale heeft toegegeven in de onderhandelingen: "Op een gegeven moment zijn er ook grenzen." Balkenende verwijt de PvdA terughoudendheid en merkt daarbij op dat de kans klein is dat de pogingen een kabinet te vormen met de PvdA verder zal gaan.

Volgens informateur Piet Hein Donner moeten de onderhandelaars er wel uit kunnen komen. "Wij hebben geconstateerd dat de verschillen zo klein zijn, dat je ze zou moeten kunnen overbruggen". Donner gaf aan dat het voorstel waar de informateurs dinsdag mee komen, aangeeft dat zowel zij nog kansen zien voor een PvdA-CDA kabinet. "Er is geen reden om te concluderen dat er niet uit te komen zal zijn", meent Frans Leijnse. Jan Peter Balkenende zegt dinsdag dat 'duidelijk dat het uur van de waarheid steeds dichterbij komt'. Hij doet zijn uitspraak na het overleg met zijn fractie. "Het begint nu wel heel spannend te worden", aldus Balkenende. De fractie voert overleg over het feit dat CDA en PvdA er niet uit kunnen komen. De gehele CDA-fractie staat volgens de demissionair premier volledig achter de beslissingen van haar onderhandelaar. "Dat is een club mensen die graag ziet dat er een stabiele regering komt", aldus Balkenende. "De laatste uren en dagen dragen niet bij aan het vertrouwen", aldus Balkenende.

Informateurs Donner en Leijnse doen dinsdagavond een 'ultiem' voorstel. Als de partijen er niet uit komen, dan is de kans op een kabinet van PvdA en CDA verkeken. "We hopen dat het goede plannen zijn", meent Balkenende. Hij wil dan ook 'afwachten wat de informateurs hebben te bieden'. Beide partijen, CDA en PvdA, hebben volgens Balkenende slechts af te wachten. Wouter Bos zegt ook het nieuwe voorstel van de informateurs af te wachten. "Als er een beter voorstel is dan sta ik daar open voor." Volgens Bos reageerde de PvdA-fractie 'met begrip' op de ramkoers die de PvdA-voorman heeft ingezet. De sfeer tussen Bos en Balkenende is verstoord: "Het is alsof wij steeds moeten uitleggen waarom wij ergens tegen zijn. Het werkt niet als de liefde steeds van één kant moet komen."

Dinsdagavond leidt niet tot een breuk in de informatie. Beide partijen komen overeen verder te willen praten. Woensdag en donderdag spreken Bos en Balkenende onder vier ogen. Donderdagmiddag gaan beide onderhandelaars afzonderlijk naar de informateurs. Later op de avond schijven Bos en Balkenende samen bij Donner en Leijnse aan. Het mocht echter niet meer baten.

Aan het eind van de avond maakt Balkenende bekend dat de formatie mislukt "We hebben twee-en-een-halve maand voor niets gepraat. Het laatste uur van de onderhandelingen is alles met een grote pennenstreek van tafel geveegd", zegt Bos na afloop van de formatiebesprekingen. Volgens Balkenende was er 'onvoldoende vertrouwen'. Hoewel bronnen binnen de PvdA het CDA de schuld geven van het einde van de formatie, zegt Balkenende: "We hebben het uiterste geprobeerd". De CDA-leider ziet geen kans op een lijmpoging. "Anders wordt het een zaak van langdurig praten."

Een eerder voorstel van de informateurs is volgens Bos door het CDA verworpen. Donderdagavond kwam het CDA met een eigen voorstel dat volgens Bos nog slechter is voor de groei van de werkgelegenheid en de inflatie. Volgens Bos heeft Balkenende geen enkel concreet voorstel gedaan tijdens de ontmoetingen onder vier ogen. Zelf zou Bos twee voorstellen hebben gedaan, hij is dan ook teleurgesteld over het voorstel dat het CDA vanavond deed. "Ik denk dat het ook voor de informateurs een klap in hun gezicht was", aldus een zichtbaar boze Bos.

Zo behelst het voorstel dat het CDA deed onder meer 2 miljard bezuinigingen op sociale zekerheid, 1 miljard op de AWBZ een half miljard op het grote stedenbeleid. "Ik ben niet belazerd! Het zijn verdomme de mensen in het land", zo zei Bos. De PvdA-leider merkte over Balkenende op: "Hij heeft een voorstel ingediend waar Nederland niet beter van wordt." Balkenende is echter van mening dat het plan beter zou zijn voor de werkgelegenheid en groei.

Vrijdag zullen de informateurs met een eindverslag komen en vervolgens hun ontslag aanbieden bij de Koningin. Daarna zal er gekeken worden met welke partijen een nieuw kabinet gevormd kan worden. Over andere partijcombinaties die tot een kabinet kunnen leiden zei Balkenende: "Daar wil ik nu niet op ingaan. We hebben een kabinet nodig dat vragen van de toekomst aan kan."

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...