Marine vermindert werkdruk

Gestart door Lex, 12/12/2007 | 14:30 uur

Apies

De marine zoekt verder naar mogelijkheden om het aantal individuele vaar- oefen en inzetdagen in beeld te krijgen.

Hoeft de marine niet echt lang of ver te zoeken. Loop eens een rondje over de verschillende gebouwen, personeel zat! De een zit lekker de hele dag koffie te doen, de ander wat te internetten of te lezen en een derde holt van vergadering naar vergadering om daarna te klagen dat hij het zo druk heeft (met vergaderen).

Echt, ik meen het: laat de Generaal eens een onaangekondigd rondje over de verschillende gebouwen lopen, ik verzeker je dat binnen een mum van tijd ineens alle schepen vol bemand zijn en dat personeel het op de wal niet eens merkt dat zij personeel minder hebben.

Helaas zal die vlieger niet op gaan omdat geen enkele lijnmanager zijn toko wil opgeven en dus de meest belachelijke argumenten zal aandragen zodat hij/zij baas van de toko kan blijven. Jammer, operationeel geplaatst personeel, de core business, moet leiden onder het absoluut niet operationeel geplaatst personeel  :-\

Lex

De marine weet dat de wal het schip keert en handelt daarnaar. Nu de overige defensieonderdelen nog! Dit vindt de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV. Het is tijd voor behoudmaatregelen, want anders zou het wel eens te laat kunnen zijn voor de krijgsmacht.

Onlangs maakte de staatssecretaris van Defensie bekend dat een werkgroep onder leiding van generaal der mariniers Van Ede maatregelen gaat bedenken voor de verbetering van de werving, maar ook voor het behoud van personeel bij Defensie. Bij de Zeestrijdkrachten (ZSK) wil men daar niet op wachten. Want de uitstroom is te hoog, de werving blijft achter en 'de omstandigheden blijven lastig', aldus de leiding van de marine.
Tijdens een 'alle hens' en in een zogeheten 'maralg' heeft de admiraliteitsraad op 11 december '07 bekend gemaakt dat 'een te hoge werkdruk die te lang duurt onwenselijk is'. Daarom is besloten een aantal maatregelen te nemen dat de werkdruk op de operationele eenheden en bij de onderzeedienst in het bijzonder moet wegnemen.
Zo wil de marine dat de operationele jaarplannen meer ruimte gaan bieden voor ontspanning tussen het opwerken/oefenen en de tijd dat een eenheid deelneemt aan een operatie of missie. Er moet na de vaarperioden voldoende tijd zijn voor het compenseren van de overuren. Ook mag een uitgelopen onderhoudsperiode niet meer leiden tot een ingekorte opwerk- en oefenperiode. De marine zoekt verder naar mogelijkheden om het aantal individuele vaar- oefen en inzetdagen in beeld te krijgen.
De Marine gaat proberen om meer personeel te interesseren voor een plaatsing bij de groep onderzeeboten. Men zal onder meer dienstverlaters aanschrijven en proberen die te bewegen tot herintreding. Bestaand en nieuw marinepersoneel zal intensief worden benaderd met de vraag om over te stappen naar de onderzeedienst. Er komt verder een bindingspremie voor onderbezette groepen personeel op de onderzeeboten. In 2008 komt er een 'financiƫle behoudmaatregel' voor bemanningen van onderzeeboten bij een langere opwerk- en inzetperiode. Verder zal de marine de hoofddirecteur personeel proberen te bewegen om bij het eerstkomende arbeidsvoorwaardenoverleg de onderzeeboottoelage te verhogen.
De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV staat positief tegenover de maatregelen die de commandant ZSK wil en gaat nemen. Ook andere defensieonderdelen zouden soortgelijke maatregelen moeten nemen om de te hoge werkdruk bij militairen en burgers weg te nemen, zo vindt de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV.

VBM/NOV
12 Dec 07