Nieuwe Militaire Ambtenaren Wet een feit!

Gestart door Lex, 09/01/2008 | 15:53 uur

Lex

De nieuwe Militaire Ambtenaren Wet (MAW) van 7 november 2007 is door de plaatsing in het Staatsblad 480, d.d. 11-12-2007, een feit. In de nieuwe MAW is een aantal belangrijke wijzigingen voor militairen opgenomen:

Flexibel personeelssysteem (FPS): in de nieuwe wet zijn de grondbeginselen van het nieuwe personeelssysteem opgenomen. Hieronder vallen de condities waaronder militairen instromen, inclusief de daarbij behorende dienverplichting, maar ook de instrumenten om afscheid te kunnen nemen van militairen die niet mogen doorstromen naar fase 3 van het FPS.
Tevens wordt in de wet aangegeven op welke wijze een militair op vrijwillige basis zijn ontslag kan indienen. Als een militair bijvoorbeeld is aangewezen voor een VVHO-uitzending en hij bevindt zich minder dan drie maanden van de vermoedelijke datum van uitzending, dan gaat het ontslag pas in als hij terugkomt van deze uitzending.

Drugs en alcoholtest: in de wet is geregeld dat een militair verplicht is om zich te onderwerpen aan een urine- of ademtest indien dit in het belang van de veiligheid of goede invulling van de taak van de krijgsmacht is. Daarnaast kan de militair verplicht worden om bloed af te staan indien bij een ademtest een alcoholpercentage van ongeveer 2,5 keer het maximaal toegestane alcoholpercentage wordt geconstateerd.

Reservisten: met ingang van 11 december jl. is de oude 'Wet voor het reservepersoneel der Krijgsmacht' ingetrokken. In de nieuwe MAW zijn voor reservisten conform het actief dienend personeel regels opgenomen over de aanstelling, dienverplichting en het in werkelijke dienst oproepen.

Stakingsrecht: in de nieuwe wet is geregeld dat het een militair in werkelijke dienst niet is toegestaan deel te nemen aan een staking. De militair mag echter wel deelnemen aan een collectieve actie, op voorwaarde dat deelname de operationele inzet niet verstoort of belemmert.

Gezondheidszorg: in de wet wordt onder andere geregeld dat de gezondheidszorg aan militairen in werkelijke dienst wordt verleend door de militaire geneeskundige dienst. Dit houdt dus in dat een gang naar een civiele arts alleen mogelijk is indien de militair geneeskundige dienst de zorg niet kan leveren.

Hoe nu verder?
Er is veel woelige water door de Rijn gestroomd voordat in het overleg overeenstemming werd bereikt over de nieuwe MAW. Deze wet is echter pas een begin. Het echte werk moet nog gaan beginnen!

In het overleg moet nu invulling gegeven gaan worden aan de kaders die in de nieuwe wet zijn gesteld. Daarvoor moet het Algemeen Militaire Ambtenaren Reglement aan de nieuwe wet worden aangepast. De FVNO/MHB verwacht dat de nadere uitwerking in betere harmonie zal plaatsvinden dan de totstandkoming van de MAW.

FVNO/MHB
8 januari 2008

Klik hier voor Staatsblad 480