Oplossing voor ‘militaire’ grensganger in zicht

Gestart door -Peter-, 18/02/2008 | 21:06 uur

KapiteinRob

Tjonge jonge, men wil wel in het buitenland wonen vanwege allerhande voordelen (beter onderwijs, (veel) goedkopere woningen), maar begint dan wel te piepen over de hoge ziektekostenverzekeringen ter plaatse? Leuk dat het blijkbaar geregeld gaat worden, maar ik vind het niet kloppen. Iets met keuzes, consequenties en afwegingen.....

-Peter-

Twee amendementen op de coördinatieverordening sociale zekerheid ingediend door Ria Oomen- Ruijten (CDA) in het Europese Parlement (EP) zullen binnenkort het probleem van de militaire grensganger oplossen. Na de invoering van de aangepaste verordening komt er een einde aan de situatie dat militairen die zich buiten Nederland (in het grensgebied) vestigen, in sommige situaties te maken krijgen met torenhoge premies als zij hun gezinnen tegen ziektekosten verzekeren. De amendementen zijn inmiddels in het EP behandeld en de verwachting is dat de invoering in mei van dit jaar zal plaatsvinden. De AFMP/FNV en de MARVER/FNV hebben zowel in de media als bij de politieke partijen aandacht gevraagd voor de onrechtvaardige behandeling van de gezinnen van militairen. Dank zij de inspanningen van Ria Oomen en Ger Essers vertegenwoordiger in het EVV komt er einde aan deze onrechtvaardige situatie.

Bij de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet (ZVW) zijn een groot aantal problemen ontstaan. Een van die problemen betrof die van de (militaire) grensganger. Als de militair zicht buiten Nederland (in het grensgebied) vestigt krijgt het gezin van de militair in sommige situaties te maken met buitengewone hoge premies als deze zich voor de ZVW wil verzekeren. Dit is het directe gevolg van het feit dat de militair niet onder de ZVW valt.

In het arbeidsvoorwaardenoverleg was slechts voor een half jaar een tijdelijke voorziening getroffen voor de militairen die al in het grensgebied woonden. Militairen die zich na de overgangstermijn in het grensgebied vestigden kregen te maken met de situatie dat zij hun gezinnen slecht tegen zeer hoge kosten tegen ziektekosten konden verzekeren.
Hoewel er door de media aandacht aan het probleem werd besteed en het ook door Tweede Kamerleden werd onderkend was er tot voor kort weinig zichtbare beweging in het dossier. Echter achter de schermen werd er door Ria Oomen-Ruijten, zij is voor het CDA lid van het Europese Parlement en Ger Essers vertegenwoordiger van het EVV hard gewerkt aan een oplossing. De AFMP/FNV en de MARVER/FNV danken beiden voor hun inzet voor onze beroepsgroep.

Dankzij de amendementen worden de gezinsleden van de actieve militairen nu als verdragsgerechtigden beschouwd en krijgen zij aanspraak op geneeskundige zorg in hun woonland én in Nederland. Zij moet in Nederland zorgbijdragen betalen. Voor Duitsland bedraagt deze zorgbijdrage € 67,28 per maand. Voor België € 61,49 per maand. Kinderen jonger dan 18 jaar betalen geen bijdrage.

De AFMP/FNV en de MARVER/FNV zullen het verdere proces nauwlettend volgen en u op de hoogte houden van de verdere ontwikkeling.

Bron: Verordening (EEG) nr. 1408/71 van de Raad betreffende de toepassing van de socialezekerheidsregelingen op werknemers en zelfstandigen, evenals op hun gezinsleden, die zich binnen de Gemeenschap verplaatsen .
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...