Meer oefenen op bataljonsniveau!

Gestart door -Peter-, 19/02/2008 | 13:05 uur

HermanB

CitaatIn antwoord op Kamervragen (op 24 januari 2008) geeft de minister toe dat er 'te weinig' wordt getraind op bataljons- en brigadeniveau. Tijdens de operatie 'Kapacha As' – waarbij de verschrikkelijke incidenten plaats vonden – werd er geopereerd op bataljonsniveau.
Volgens mij klopt dit niet. De operatie was zeker niet op bataljons niveau en de procedures die niet gevolgt werden zijn ook niet specifiek voor het optreden op bataljons niveau.

Ik begrijp dat de vakbonden de betreffende eenheden niks willen verwijten maar om dan maar ongerelateerde problemen (te weinig grootschalige oefeningen) de schuld te geven van de mogelijk gemaakte fouten lijkt me ook niet gewenst.

-Peter-

Persbericht                                                 
Datum: 19 februari 2008
Het ministerie van Defensie heeft de Tweede Kamer laten weten dat er in de nacht van 12 op 13 januari 2008 in de buurt van Deh Rawod in Uruzgan 2 Nederlandse militairen 'zeer waarschijnlijk' en 2 Afghaanse militairen zijn omgekomen door vuur van eigen eenheden. Ook een zwaar gewonde militair is 'zeer waarschijnlijk' getroffen door vuur van eigen eenheden.

De minister erkent ook dat er "niet volledig conform de bestaande tactische procedures is gehandeld".
De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is geschokt en ontdaan door deze mededelingen van de minister.

Volgens de bond is zeker niet uit te sluiten dat een en ander een direct gevolg is van het feit dat de krijgsmacht te weinig financiële middelen heeft om op 'hogere' niveaus te oefenen.
In antwoord op Kamervragen (op 24 januari 2008) geeft de minister toe dat er 'te weinig' wordt getraind op bataljons- en brigadeniveau. Tijdens de operatie 'Kapacha As' – waarbij de verschrikkelijke incidenten plaats vonden – werd er geopereerd op bataljonsniveau.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV pleit al enige tijd voor het verder verhogen van het budget voor Defensie. De gebeurtenissen in de nacht van 12 op 13 januari steunen op trieste wijze dit pleidooi.
De bond roept daarom de Tweede Kamer op om meer politieke druk te zetten op het Kabinet ten einde meer middelen vrij te maken voor het trainen van de Nederlandse krijgsmacht. Maar dit mag niet ten koste gaan van de capaciteit en slagkracht ervan.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...