Rusland dreigt met geweld inzake Kosovo

Gestart door KapiteinRob, 22/02/2008 | 16:48 uur

Demian

In hoevere vinden jullie Rusand een gevaar?
In dit conflict bijvoorbeeld.
In hoevere zou dat bluf zijn?

Demian.

Mourning

Citaat van: Kapitein Rob op 22/02/2008 | 20:58 uur
Citaat van: paul1011 op 22/02/2008 | 20:35 uur
Begon dat niet ook in die hoek van Europa?

Helemaal juist! En dus een niet te onderschatten probleem of zelfs gevaar......

Met beide posts ben iik het volledig eens.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex

Republika Srpska kan zich niet afscheiden

SARAJEVO - De Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap, Miroslav Lajcák, heeft vrijdag laten weten dat de Republika Srpska (RS) zich niet van Bosnië kan afscheiden.

Bosnië en Herzegovina zijn een internationaal erkende staat, waarvan de soevereiniteit en territoriale integriteit is vastgelegd in het Dayton Akkoord, aldus Lajcák. 

Het Bosnisch-Servische parlement zinspeelde donderdag op de afscheiding van Republika Srpska (RS) van Bosnië. Parlementariërs stelden vast dat de Servische entiteit in Bosnië het recht op afscheiding heeft als veel landen de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen. Premier Milorad Dodik van de Bosnisch-Servische entiteit in Bosnië had woorden van gelijke strekking.

Onafhankelijk

Kosovo verklaarde zich zondag onafhankelijk van Servië.

Veel Bosnische Serviërs willen de Servische entiteit Republika Srpska losmaken uit Bosnië en zich aansluiten bij hun 'moederland' Servië. Een referendum van die strekking zou door een grote meerderheid van de bevolking gedragen worden, stellen analisten.

Dayton

Het Dayton Akkoord, resultaat van drie weken vredesonderhandelingen op de "Wright-Patterson Air Force Base" in het Amerikaanse Dayton, maakte in november 1995 een eind aan de burgeroorlog in Bosnië.

Op 14 december 1995 werd het in Parijs plechtig ondertekend door de presidenten van Bosnië, Servië en Kroatië: Alija Izetbegovic, Slobodan Milosevic en Franjo Tudjman.

Het origineel van dit ondertekende akkoord werd bewaard in het gebouw van het Bosnische staatspresidium in Sarajevo, maar onlangs werd bekend dat het is verdwenen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

(c) ANP Uitgegeven: 22 februari 2008 21:14

Lex

Inderdaad. Putin is bezig zich op alle fronten te manifesteren.  Als voorbeelden:
1. De luchtstrijdkrachten voeren vluchten uit met lange afstands patrouillevliegtuigen over diverse zee oppervlakten.Diverse landen hebben hun QRA reeds meermalen moeten inzetten. Ook heeft Rusland met een vleigtuig op een hoogte van 2000 ft gevlogen over een US carrier.
2. Een vlootverband heeft recentelijk vanuit het Noorden een trip gemaakt naar de Med en terug. (Incl. diverse havenbezoeken aan oa Lissabon). In de Golf van Biscaye hebben zij ook diverse projectilen verschoten.
3. De uitgaven voor de vernieuwing van de strijdkrachten is opgevoerd.
4. De export van wapentuig is enorm gestegen.
Al met al is het land bezig zich op allerlei wijze op de kaart te stellen, en zeker de VS overal dwars te zitten.

Ton de Zwart

#4
Citaat van: paul1011 op 22/02/2008 | 20:35 uur
Wordt de discussie rondom Kosovo uit de weg gegaan of ben ik de enige hier die het potentiële gevaar ziet?

Nee, je bent niet de enige, laat dat duidelijk zijn.  Misschien komt het door de ingewikkeldheid van de politieke verhoudingen op de balkan dat er weinig reactie is.
Het gevaar wat te duchten valt komt van de Serviërs die de afgescheiden provincie niet wiilen laten gaan, voornamelijk uit nationalistische overwegingen.  De Balkanvokeren zijn niet gespeend van uitbundig nationalisme zoals iedereen wel weet. Groter gevaar is dat de Russen zich er mee aan het bemoeien zijn. Rusland heeft altijd een band gehad met de Serviërs en kon Tito met z'n Joego Slavië niet uitstaan. Joego Slavië hoorde duidelijk niet bij het Oostblok onder leiding van de SU en toen Tito eenmaal heen gegaan was werd het Russisch invloed verlangen weer actueel.  Poetin slaakt de laatste tijd voortdurend anti Westersche kreten, voornamelijk tegen de USA, en heeft met de afscheiding van Kosovo weer nieuwe munitie gekregen. Het grote gevaar komt dus duidelijk van Russische zijde. Vooral het nauwelijks verholen dreigen met gewapend ingrijpen is zeer link naar mijn mening. Mogelijk zullen ze Amerika's zwakte van het moment uitbuiten.  De EU is altijd al zwak geweest en wordt militair nauwelijks serieus genomen door de Russen.

KapiteinRob

Citaat van: paul1011 op 22/02/2008 | 20:35 uur
Begon dat niet ook in die hoek van Europa?

Helemaal juist! En dus een niet te onderschatten probleem of zelfs gevaar......

paul1011

Wordt de discussie rondom Kosovo uit de weg gegaan of ben ik de enige hier die het potentiële gevaar ziet? Hier zijn twee partijen die een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem hebben. Als de VN geen uitsluitsel geeft waar beide partijen, ongeacht de uitkomst, zich aan commiteren, dan is alleen gewapend optreden nog een mogelijkheid om het conflict te beslechten. Beide partijen kijken naar de EU voor het lidmaatschap en in het geval van Kossova erkenning. De EU daartegenover is verdeeld als altijd en binnen de gelederen zijn er landen die zich niet kunnen veroorloven om Kosovo te erkennen omdat ze zich daarmee openstellen voor hun eigen problemen. Daarmee wordt voor die landen de keuze voor Servië de enige die overblijft, terwijl andere landen Kosovo inmiddels erkend hebben en daarmee de EU feitelijk buiten spel hebben gezet. Ik zie een potentieel gevaar dat deze kwestie het einde inluidt voor de EU en dat we daarna maar terug vallen op hetgeen we in het verleden al zo vaak gedaan hebben: De verhoudingen nog maar eens duidelijk maken (lees: oorlog voeren). Het lijkt allemaal een beetje doemdenkerij maar dat dachten ze zo'n honderd jaar geleden ook. Begon dat niet ook in die hoek van Europa?
"A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him." - Winston Churchill

KapiteinRob

Rusland kan zich tot het gebruik van brute kracht wenden indien het NAVO-bondgenootschap en/of de Europese Unie de Verenigde Naties inzake Kosovo blijven negeren. Dit zei vrijdag de Russische gezant bij de NAVO, Dmitri Rogozin, tegen Russische journalisten in Moskou.

Rusland beklemtoont dat juridisch de status van de Servische provincie Kosovo en Metohija alleen via de Veiligheidsraad kan worden gewijzigd. ,,Wanneer de EU een gezamenlijk standpunt inneemt (over erkenning) of wanneer de NAVO afwijkt van zijn mandaat voor Kosovo, dan zijn ze in conflict met de Verenigde Naties", volgens Rogozin. ,,Dan zouden wij er van moeten uitgaan dat wij slechts worden gerespecteerd indien we brute kracht, dat wil zeggen de gewapende macht, gebruiken", waarschuwde hij.

Het Servische gezag werd in 1999 met geweld en zonder de zegen van de VN uit Kosovo verdreven. Dat gebeurde door grootschalige luchtaanvallen door de NAVO op het toenmalige Joegoslavië en door aanvallen van etnisch Albanese strijders die werden gesteund door westerse mogendheden. Het bestuur kwam daarna in handen van de VN.

Moskou gaat er net als Belgrado van uit dat de internationale aanwezigheid in Kosovo is gebaseerd op resolutie 1244 van de Veiligheidsraad (1999). Die kan alleen via de raad worden veranderd. Rusland heeft er vetorecht en steunt het Servische standpunt dat Kosovo autonoom binnen Servië moet blijven. Kosovo kan zich niet eenzijdig van de rest van Servië afscheiden zonder de afspraken die bij de VN zijn gemaakt te schenden.

Bron: www.telegraaf.nl dd. 22-02-2008