'Drankdiscriminatie' Koninklijke Marine

Gestart door Lex, 28/02/2008 | 10:42 uur

Lex

DEN HELDER - De Koninklijke Marine wil matrozen en lager burgerpersoneel verbieden sterke drank te drinken op hun kamer, terwijl (onder)officieren en hoger ingeschaalde civiele medewerkers dit wel mogen.

Dit meldt de commandant der zeestrijdkrachten in de nota 'leefregels legeraccommodatie'. Deze voornemens zijn onlangs ter behandeling voorgelegd aan de militaire vakbonden, waaronder de VBM/NOV. Deze reageert ziedend op de tweedeling. "Het is pure discriminatie als hogere militairen in hun vrije tijd een borrel mogen, terwijl matrozen droog worden gezet."
VBM-onderhandelaar Louis Schipper noemt het onderscheid tussen hogere en lagere rangen "niet meer van deze tijd". Namens de voorzitter van de vakbond meldt woordvoerder Henri Lansink dat "iedereen op zijn zachtst gezegd zeer verbaasd is over de alcoholplannen van de marine".

Geen wijziging
De staf van de zeestrijdkrachten zegt dat het verschil in recht op een borrel tussen matrozen en de (onder)officieren in de praktijk al jaren bestaat. "Er is dus geen wijziging van beleid. We willen de regels nu alleen formeel vastleggen, zodat ze voor iedereen klip en klaar zijn", aldus Maarten Hilbrandie namens de marineleiding. De zegsman meldt dat de maatregel mede berust op het wettelijke verbod om sterke drank te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. "Wij hebben matrozen van 17 jaar rondlopen. Om geen misverstanden te laten bestaan, is het idee ontstaan om alle lagere manschappen, ongeacht hun leeftijd, het gebruik van sterke drank te ontzeggen."

De vakbond VBM/NOV rept van leeftijdsdiscriminatie. De bond eist dat de maatregel van tafel gaat. De marineleiding belooft nu de voornemens nogmaals tegen het licht te houden. Ze is dan ook geïrriteerd dat de vakbond ze nu openbaar maakt. "We zijn nog in overleg en dan is dat voorbarig", aldus zegsman overste Richard Keulen. Anderhalf jaar geleden legde toenmalig commandant zeestrijdkrachten Kelder de marine enkele maanden volledig droog. Dit gebeurde na een reeks incidenten waarbij marinepersoneel in opspraak kwam.

door Roy Klopper
Telegraaf,
do 28 feb 2008, 05:30