TRAAMAN of 'tranen man'?

Gestart door -Peter-, 17/04/2008 | 18:16 uur

-Peter-

Eind vorig jaar hebben de bonden en het ministerie van Defensie overeenstemming bereikt over de Tijdelijke regeling aanwijzing aanwezigheidsdiensten met afwijkende normering (TRAAMAN). In die regeling is neergelegd welke defensiemedewerkers door het lopen van aanwezigheidsdiensten buiten de normen van de Arbeidstijdenwet kan komen te werken, hoelang dat dit maximaal mogelijk is en welke vergoeding daar tegenoverstaat.

Zelden is een regeling van zoveel toelichtende teksten voorzien. De bonden hebben echter moeten constateren dat de intentie van de regeling niet is opgepakt. Daarom is er in de uitvoering behoorlijk wat onvrede ontstaan.

Op 15 april 2008 hebben de bonden en Defensie opnieuw gesproken over de TRAAMAN. In het overleg heeft de VBM|NOV krachtig afstand genomen van een mentaliteit die in de kern getuigt van knijperigheid, van het uitsluitend naar het belang de organisatie toe interpreteren en van een gebrek aan personeelszorg.

De problematiek speelt op meerdere plekken bij Defensie.

Er komt een nadere toelichting op de regeling en de aanvraagperiode wordt verlengd, zo is afgesproken. Met deze nadere toelichting wordt niet alleen de duidelijkheid vergroot, maar de ruimte voor eigen interpretatie bij de uitvoering verkleind.

De VBM|NOV vindt overigens dat men nu al moet beginnen met de uitvoering van de gemaakte afspraken, ook al moet er nog een nadere toelichting komen.

In goed overleg hebben Defensie en de bonden eind vorig jaar aan de regeling terugwerkende kracht gegeven. Omdat Defensie geen absolute zekerheid kon geven over de in het verleden gewerkte arbeidstijd, wordt in de regeling aan de medewerker gevraagd met een aanvraag te komen.

De intentie is dus overduidelijk: proberen om samen tot een goed beeld te komen over de gewerkte tijden. Maar die intentie wordt echter op vele plaatsen gefrustreerd door de opvatting dat Defensie niets hoeft te doen! En dat het gewoon domme pech is als de medewerker niet alle tijden boven tafel krijgt!

Een dag verlof of ziekte die voor de arbeidstijdenwetgeving gewoon tot de arbeidtijd behoren worden voor de uitvoering van deze regeling niet als arbeidstijd gerekend.

Zomaar een paar voorbeelden uit de praktijk.

Voor de VBM|NOV is er geen enkele rechtvaardiging waarom Defensie niet zou kunnen beginnen met het uitbetalen van de tegoeden die mensen hebben. De onduidelijkheid die er misschien op een aantal plaatsen nog is, wordt door de nadere toelichting weggenomen, die er binnenkort aankomt. Hierin zal staan dat een dag afwezigheid wegens ziekte of verlof gewoon arbeidstijd vormen. Bovendien wordt het moment waarop aanvragen voor een tegemoetkoming ingediend moeten zijn van 1 mei 2008 naar achteren geschoven.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...