Beter kazerneleven laat op zich wachten

Gestart door KapiteinRob, 30/04/2008 | 13:02 uur

mikemans

Zou bovendien makkelijk opgelost kunnen worden met een gratis abonnement bij een bevriende sportschool. Kan gelijk weer een deel van die 80 miljoen doorgepompt worden naar politieke vriendjes.

KapiteinRob

Het heeft allemaal weer eens een bedroevend gehalte. Alsof je draadloos internet niet even makkelijk aan kan leggen. Het eerste beste hotel heeft dat al. Daarbij is de installatie van draadloos internet dermate goedkoop, dat je het helemaal niet Europees hoeft aan te besteden. Bovendien kun je met draadloos internet meerdere gebruikers op 1 kamer van dienst zijn, terwijl je met een draadje uit de muur dit weer een stuk lastiger maakt.

En dan dat gepiep over het verhuurd zijn van sportaccommodaties; los van het feit dat men hier gewoon durft toe te geven defensieaccommodatie te "verhuren", is bij dergelijke zaken ook gewoon een sportinstructeur aanwezig, al is het maar als toezichthouder. En als er militairen ooit 's avonds massaal gaan sporten omdat dit blijkbaar als een geweldige, dagelijkse vrijetijdbesteding schijnt te worden beoordeeld, heb ik niet de illussie dat er substantieel meer sportinstructeurs de wacht zullen hebben.

KapiteinRob

Defensie maakt beloftes niet waar

Defensie kan de beloften die ze vorig jaar deed over de snelle verbeteringen van de leefomstandigheden op de kazernes niet waarmaken.
       
De toegezegde internetaansluitingen in alle kazernekamers komen pas komend najaar beschikbaar, bijna een jaar later dan gepland. Ook de beloofde structurele uitbreiding van de sportfaciliteiten in de avonduren laat nog een half jaar op zich wachten.
       
Het beschikbaar stellen van meer vertier voor 'binnenslapers' op de kazernes is een belangrijke pijler onder de gedragscode die ruim een jaar geleden is ingevoerd na talrijke incidenten met militairen. Deze lijst verplichte omgangsvormen bracht een forse beperking van de vrijheden met zich mee. Zo zijn drugs en vaak ook alcohol taboe.
       
Anderzijds beloofde de krijgsmachtleiding haar personeel 'zoete' maatregelen om het saaie kazerneleven te verbeteren. De invoering hiervan laat echter om uiteenlopende redenen op zich wachten, zo meldt staatssecretaris Jack de Vries van Defensie deze week in een voortgangsrapportage.
 
De internetverbindingen op alle kamers waren voor eind 2007 toegezegd, maar zijn vertraagd door de verplichte Europese aanbesteding. Ook blijkt de uitvoering van de plannen technisch ingewikkelder dan gedacht. Momenteel zijn alleen de marinekazernes voorzien en is net begonnen met de eerste van de vele landmachtgebouwen.
       
Ook bij de sportplannen doemden problemen op. ,,Sommige kazernesporthallen waren bijvoorbeeld al jaren in de avonduren verhuurd aan clubs, die je er niet zo maar kunt uitzetten. Ook moeten er extra instructeurs komen, hetgeen tijd in beslag neemt", aldus woordvoerster Sascha Louwhoff.
       
De militaire vakbond AFMP signaleert bij monde van voorzitter Wim van den Burg een gebrek aan evenwicht. ,,Om draagvlak te krijgen voor de strenge gedragsregels, moet Defensie de beloftes aan haar personeel waar maken. Dus moet de voor de verbeteringen gereserveerde 80 miljoen euro zo snel mogelijk beschikbaar komen."

Bron: De Telegraaf dd. 300408