Blokbevordering korporaals afgeschaft !!!!!

Gestart door -Peter-, 17/04/2003 | 08:30 uur

-Peter-


Henri Lansink

Na veel wikken en wegen is er uiteindelijk overeenstemming bereikt tussen Koninklijke Marine en de vakbonden over de afschaffing van de blokbevordering voor korporaals. Tijdens de uitgebreide ledenraadplegingen over dit onderwerp (zowel in Nederland als op de Antillen) bleek dat ook de leden van de VBM|NOV de complexiteit van de problematiek inzagen.

Voor de marine moet de blokbevordering verdwijnen omdat deze te veel belemmeringen opwerpt in het dagelijkse functietoewijzingsbeleid. De KM wijst er op dat er ook in de vroeger nog vrij 'homogene' groep van korporaals 'steeds verdergaande specialisatie ontstaan' is. Met name bij de korporaals van de technische diensten ontstonden problemen.

Wat vonden de bonden ervan?

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV gaf in het overleg op dit punt inhoudelijk weerwerk door te wijzen op:

de angst voor nog langere looptijden voor de zittende BOT korporaals;
de mogelijkheid dat de BBT korporaal beter af is dan de BOT korporaal vanwege de noodzakelijke leeftijdsopbouw in rang.
In de ledenraadplegingen gingen de vertegenwoordigers in de BCKM, Jacques Hoogenboom, Louis Schipper en Jan van der Valk, de discussie niet uit de weg. Jan van der Valk noemde in de eerste bijeenkomst (Den Helder, 10 december 2002) de afschaffing van de blokbevordering zelfs 'gewenst', gelet op de toekomstmogelijkheden van de jonge korporaals.

Voor de VBM|NOV was uiteraard wel het uitgangspunt: wat hebben we nu en wat kunnen we krijgen? En dat was niet zo heel veel. Dat wil zeggen: in de eerste voorstellen van de Koninklijke Marine. Tegenover een maximale looptijd van 12 jaar (als korporaal in het huidige systeem) bood de marine een inkomensgarantie na een looptijd van 15 jaar in de rang van korporaal, met als toetje dat de KM wel bereid was om de korporaal met inkomensgarantie uiterlijk twee jaar voor zijn leeftijdsontslag te bevorderen.

Uit de discussies met de leden bleek duidelijk dat de VBM|NOV in ieder geval moest 'gaan' voor twee zaken: - ten eerste een looptijd voor inkomensgarantie van maximaal 12 jaar; - ten tweede een daadwerkelijke bevordering na 12 jaar, met eventuele mogelijkheid tot een feitelijke bevordering na 15 jaar. Met dit doel voor ogen ging de VBM|NOV eind januari de onderhandelingen in. De Koninklijke Marine nam goede nota van deze eisen, maar ook niet meer dan dat. Na diverse informele vergaderingen met de KM hebben de overlegvertegenwoordigers van de VBM|NOV op niet misverstane wijze de problemen van de BOT-korporaals, en de mogelijke consequenties duidelijk gemaakt.

Pas begin maart was de KM bereid om in te gaan op de eis van de VBM|NOV dat er minstens een inspanningsverplichting moest komen om korporaals na 12 jaar te bevorderen. Ook de eis van de VBM|NOV om iedere korporaal na 15 jaar daadwerkelijk te bevorderen werd toen gehonoreerd. Inmiddels is er definitieve overeenstemming over de tekst van de regeling. Het uiteindelijke voorstel komt zeer dicht in de buurt van onze eisen. In verschillende ledenbijeenkomsten zal de VBM|NOV de nieuwe regeling toelichten.

Hoe ziet de nieuwe regeling er uit?

Iedere korporaal zal, nadat hij (zij) 12 jaar die rang heeft bekleed, 'bij voorrang een functie worden toegewezen waaraan de rang van sergeant is verbonden' (nieuw artikel 29, lid 2 AMAR). N.B. Deze bepaling is in feite een 'overgangsregeling' voor iedereen die nu korporaal is. Vanaf inwerkingtreding van de nieuwe regeling is er voor alle korporaals sprake van het gebruikelijke functietoewijzingsproces. De korporaal zal dus moeten solliciteren en de normale selectieprocedure moeten doorlopen. En daarbij dus ook moeten voldoen aan de gebruikelijke criteria (minimaal vier jaar in functie, minimaal twee functies in de hoedanigheid van korporaal uitgeoefend).

Indien het niet mogelijk is om aan de korporaal na 12 jaar een functie op sergeant-niveau toe te wijzen, volgt in ieder geval bevordering op het moment dat hij (zij) 15 jaar de rang van korporaal heeft bekleed (artikel 29, nieuw lid 3 AMAR). Uitzondering: de korporaal die nog twee jaar te gaan heeft tot het leeftijdsontslag, wordt bevorderd tot sergeant (artikel 29, nieuw lid 4 AMAR).


[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...