Niet lullen maar doen!

Gestart door -Peter-, 06/06/2008 | 20:27 uur

maristo1958

Dit is inmiddels een "evergreen" aan het worden. Iets andere bewoordingen maar tot het OOO van grond kwam waren deze geluiden er al en naar mijn mening zullen ze ook nooit verstommen.

Met meer als tien jaar ervaring in zowel het OOO als MC zie ik weinig tot geen verbeteringen (tsja zit dan ook niet bij de CLAS :D). Hoe hard de bond ook roept de progressie om de MC's op de kaart te zetten gaat heeeeeeeeeeeel langzaam voorruit.
Zeg niet wat je doet. Doe wat je zegt.

-Peter-

05 Jun 08 Tekst: Louis Schipper

Er zijn diverse Regelingen Overlegprocedures bij Reorganisaties, de UROR's die de uitvoering van een reorganisatieprocedure beschrijven. In die regelingen is altijd veel ruimte ingebouwd voor overleg met medezeggenschap en de bonden. De VBM|NOV heeft de stellige indruk dat de uitvoerders de reorganisatieprocedures alleen maar lastig vinden. Zij lijken te denken: "Hoe kunnen we die verrekte medezeggenschap en vooral de bonden van ons af houden? Die houden de reorganisaties alleen maar op. Vervelend!" Want de opdracht van de politieke leiding moet je nu eenmaal slaafs uitvoeren. Dat is goed voor je eigen carrière!

Dit is volgens mij een volstrekt verkeerde grondhouding bij reorganisaties. Maar je ziet het steeds meer! Bij die houding past ook de wens om vooral zo veel mogelijk functies (FTE'n) te reduceren. Wat anderen (de medezeggenschap en ook de betrokken hoofden van dienst) hiervan vinden, is voor veel uitvoerders niet relevant. Bij reorganisaties zijn mensen betrokken (met een mooi woord: human capital). Wie dit niet serieus neemt, veroorzaakt veel frustratie bij het betrokken personeel. Dat demotiveert enorm!

Volgens de UROR' s gelden reorganisatieprocedures alleen als het om 5 of meer functies gaat. De afspraak is: bij een reorganisatie overleg je eerst met de medezeggenschap over het Voorlopig Reorganisatie Plan (VRP). Nadat je overeenstemming hebt bereikt, moet je met de bonden praten over de Algemene Personele Aspecten. Zeg maar: de rechtspositionele zaken. Duurt dit lang? Ja, dit kan. Maar je kunt ook afspraken maken met medezeggenschap en bonden om de tijdsduur in te perken. Slimme (althans dat denken ze) projectleiders / hoofden van dienst proberen onder de afspraken in de UROR's uit te komen. Zij beperken dan het aantal functies voor de voorgenomen maatregel tot minder dan 5. Maar ja, zo duurt een reorganisatie wel heel erg lang, Men denkt tijd te winnen, maar in de praktijk gaat er alleen maar tijd verloren.

Vertraging ligt niet aan de medezeggenschap en de bonden. Echt, met de medezeggenschap en de bonden zijn prima afspraken te maken als het om tijdwinst gaat. Projectleiders / hoofden van dienst (HDE'n) proberen dus steeds vaker bij reorganisaties de te schrappen/wijzigen functies op te knippen in deeltjes. Niet intrappen! Informeer de VBM|NOV hierover. Laat verder één ding duidelijk zijn: bij minder dan 5 functies is het Besluit Medezeggenschap Defensie (BMD) onverkort van toepassing. Dus moet een projectleider / HDE ook bij een voornemen om minder dan 5 functies te wijzigen de medezeggenschap advies vragen en vervolgens overeenstemming bereiken. Alleen zijn in dat geval de bonden niet betrokken bij de bespreking van de Algemene Personele Aspecten.

De KMar heeft een jaar geleden de politieke opdracht gekregen om 70 functies te reduceren. Opdracht is opdracht, dus gewoon uitvoeren en vooral de minster niet tegenspreken. De VBM|NOV heeft vorig jaar aangegeven dat het UROR KMar onverkort van toepassing is. Maar de KMar heeft er alles aan gedaan om het UROR niet uit te voeren. Na een jaar heeft de KMar onderkend dat dit wel had moeten gebeuren. Voor sommige mensen bij de KMar is het een rampscenario geworden dat nog lang niet is afgerond. De medezeggenschap is in eerste instantie niet geraadpleegd, later wel, maar de bonden nog nooit. Dit is niet goed. Als je als organisatie denkt het even te regelen en je komt er later op terug, dan duurt het alleen maar langer!

Maar erger is het feit dat je met uitermate teleurgesteld en gefrustreerd personeel zit. Een trieste constatering. Zo zie je dat veel defensieonderdelen liever energie steken in de vraag hoe men het overleg kan ontlopen dan gewoon aan het werk gaan. Een positieve uitzondering hierop is de CLAS. Die houdt zich nog steeds wel aan de afspraken! Dus het advies van de VBM|NOV aan verantwoordelijken voor reorganisaties luidt: niet lullen maar doen (volgens de afspraken!). 

[bron: www.vbmnov.nl
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...