Defensie zoekt ruzie met bonden

Gestart door Lex, 18/06/2008 | 13:43 uur

Enforcer


Lex

In de vergadering van het Sectoroverleg Defensie op 17 juni jl. heeft Defensie de stelling betrokken dat zij niet met de bonden hoeft te overleggen over het wetsontwerp dat de juridische positie van uitgezonden militairen nader inkleurt. De bonden denken daar heel anders over. Dat Defensie zo'n belangrijk onderwerp als de strafrechtelijke positie van militairen die - bijvoorbeeld tijdens missies - betrokken raken bij (schiet-)incidenten niet met de vertegenwoordigers van het personeel wenst te bespreken, rechtvaardigt in hun ogen de inschakeling van de Advies- en Arbitragecommissie. De eerste stap daartoe, het houden van een tweede vergadering, is gezet. De procedure bij de  Advies- en Arbitragecommissie dus in gang gezet.

De commissie Borghouts deed in haar rapport de aanbeveling om het wetboek van militair strafrecht aan te passen door daarin een specifieke strafuitsluitingsgrond op te nemen. Eind 2007 en begin 2008 hebben de bonden duidelijk gemaakt dat zij met de Staatssecretaris van Defensie wilden spreken over de juridische positie van militairen die betrokken raken bij (schiet-)incidenten.
Defensie meende te kunnen volstaan met het sturen van een kopietje van de brief aan de Tweede Kamer, waarin staat dat de Regering in lijn met de aanbeveling van de commissie Borghouts met een wetsontwerp zou komen. Later heeft Defensie per brief gemeld dat er een wetsontwerp aankwam.

Omdat de bonden bleven aandringen - uit het voorgaande blijkt al dat Defensie overleg eigenlijk niet ziet zitten - is het onderwerp op de agenda van het Sectoroverleg Defensie terecht gekomen. Daar kwam het hoge woord eruit.
Defensie is niet van plan om met de gezamenlijke bonden overleg te voeren. De Commissie Borghouts heeft de bonden 'gehoord'. En daarmee hadden wij volgens Defensie onze rol voldoende ingevuld. De bonden hebben verduidelijkt dat zij willen adviseren over het wetsontwerp. Maar Defensie hield vast aan het eigen standpunt.

De bonden zijn verontwaardigd over deze opstelling van Defensie. Ook vertegenwoordigers van het personeel moet Defensie bij het advies betrekken. Net als de Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak, die - terecht - wel al advies hebben kunnen geven.

De gezamenlijke bonden willen de Advies- en Arbitragecommissie vragen of er ook in dit geval open en reƫel overleg gevoerd moet worden. Maar volgens Defensie was het zelfs niet mogelijk om deze commissie in te schakelen. Uiteindelijk is er overeenstemming bereikt over de voortgang. Er komt nu, zoals de procedure voorschrijft, een tweede vergadering, waarin het geschil wordt geformuleerd.

De VBM|NOV zal u op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.

VMB/NOV, 18 Jun 08