Belgischse Legerhelikopter stort neer in Ardennen

Gestart door Dennis123, 27/06/2008 | 15:24 uur

KapiteinRob

En zo zie je maar dat ook in Belgiƫ men vrouwelijke militairen ook nog steeds bijzondere aandacht geeft........

Piranha

Hetzelfde nieuws, maar dan uitgebreider:

Helipiloot uit Lanaken zwaar gewond bij crash in Ardennen
Twee helikopterpiloten van het Belgische leger, uit Lanaken en Tienen, zijn vrijdagvoormiddag zwaargewond geraakt bij een crashlanding in de Ardennen. De twee waren met hun Agusta A109-helikopter op weg naar de Mars van Herdenking en Vriendschap toen ze nabij La Roche een noodlanding moesten uitvoeren.

Een van de piloten komt uit Lanaken, de andere is Christel Struyven uit Tienen, een van de twee vrouwelijke helikopterpiloten in het Belgische leger. De twee hadden een arts en verpleger als passagier. De A109 was onderweg van zijn basis Bierset naar La Roche. Daar zou het toestel in standby blijven als medisch evacuatietoestel voor de deelnemers aan de jaarlijkse Mars van Herdenking en Vriendschap.

Rond 11.15 uur crashte de helikopter om een nog onbekende reden langs een weg even buiten de dorpskom van Halleux, op 5 km van La Roche (Luxemburg). Volgens experts probeerde de piloot nog een gecontroleerde noodlanding uit te voeren. Het toestel kantelde en werd zwaar beschadigd. Wellicht scheurde de kerosinetank. De hulpdiensten waren snel en massaal ter plaatse. De piloot uit Lanaken en zijn collega Christel Struyven uit Tienen waren zwaargewond. Beide luitenanten-vliegers werden met een burgerhelikopter overgevlogen naar Luik. Hun toestand bleek gisteravond stabiel.

De Vlaamse dokter, een kapitein van de para's van Marche-les-Dames, werd lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis van Leuven. De militaire verpleger werd verzorgd in Marche-en-Famenne. De gewonde piloten kregen vrijdag al het bezoek van minister van Defensie Pieter De Crem. Het Licht Vliegwezen vliegt sinds 1993 met de Agusta's en vloog er alles samen al 85.000 uren mee. Tot dusver gingen twee toestellen verloren, onder meer door turbulenties. Daarbij vielen nooit gewonden.

Bron: www.defensieforum.be - d.d. zaterdag 28 juni 2008
Piranha, een vriendelijk visje met echte tandjes

Dennis123

CitaatLegerhelikopter neergestort in Luxemburgvr 27/06/08 13:16 (UPDATE) - In de buurt van Halleux in de provincie Luxemburg is deze ochtend een medische helikopter van het Belgische leger neergestort. De vier bemanningsleden zijn daarbij gewond geraakt.
De legerhelikopter, een Agusta A109 van de eenheid van Bierset, stortte neer in Halleux, vlak bij Laroche-en-Ardenne. Het toestel ging de Europese Mars van Herdenking en Vriendschap ondersteunen.

Volgens woordvoerster Ingrid Baeck van het ministerie van Defensie zijn er zeker geen doden gevallen. Maar over de toestand van de bemanningsleden is verder nog niets bekendgemaakt.

De piloot en de co-piloot zouden er het ergst aan toe zijn. De twee andere inzittenden, een dokter en een verpleger, werden over de weg naar Leuven gebracht.

Het federale parket is ter plaatse om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Deze namiddag om 14.30 uur volgt een persconferentie op het hoofdkwartier van Defensie in Evere.

bron: deredactie.be

Foto's nieuwsblad.be