Frans leger voelt zich miskend

Gestart door Ton de Zwart, 03/07/2008 | 20:50 uur

maristo1958

Citaat van: Ros op 04/07/2008 | 12:22 uur
Nogal heftige en krachtdadige protestactie van deze franse Generaal................6 weken voor je pensioen  :-X
Met het netwerk van een generaal en de defensie industrie die frankrijk heeft zal de periode van thuis zetten van korte duur zijn denk ik. ::)
We weten inmiddels toch wel dat op dat niveau er maar zelden sprake is van één agenda >:(
Zeg niet wat je doet. Doe wat je zegt.

Lex

Frankrijk schorst militairen na schietincident

PARIJS - 
Frankrijk heeft vrijdag vijf legerofficieren en twee militaire eenheden geschorst na een schietincident vorige week in de zuidwestelijke plaats Carcassonne. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend, berichtten Franse media.
Eind juni raakten zeventien burgers gewond, onder wie enkele kinderen, tijdens een open dag van het leger. Een militair schoot tijdens een demonstratie met echte kogels in plaats van losse flodders.

De Franse legerleider generaal Bruno Cuche nam dinsdag ontslag vanwege het incident. De 28-jarige militair die de kogels afvuurde, werd diezelfde dag geschorst. Daarnaast is de schutter beschuldigd van het breken van de veiligheidsregels en het veroorzaken van ,,onbedoelde verwondingen''. De militair kan maximaal drie jaar celstraf krijgen als hij wordt veroordeeld.

ANP | Gepubliceerd op 04 juli 2008, 22:21

mikemans

Citaat van: Ton de Zwart op 04/07/2008 | 13:30 uur
Toe defensie in de afgelopen jaren met draconische bezuinigingen werd geconfronteerd, onder enthousiaste leiding van de VVD-er Kamp, was het misschien wel anders afgelopen als er een peloton generaals hun ontslag hadden ingediend...

Ik denk het niet gezien het feit dat in de tijd van Kamp zelfs 20000 militairen hun pet aan de wilgen hebben gehangen, het maakte weinig indruk. Ook nu, nu we steeds sneller personeel, kwaliteit en ervaring lekken persteert mindef het om delen van de CAO gewoonweg niet na te komen en dood te zwijgen. Mindef doet wat ie wil om een leuk baantje over te houden aan het eind, de rest intereseert hem weinig.

Ton de Zwart

Citaat van: Ros op 04/07/2008 | 12:22 uur
Nogal heftige en krachtdadige protestactie van deze franse Generaal................6 weken voor je pensioen....

Juist daarom een zeer moedige daad. Natuurlijk zal Sarkozy daar niet voor buigen, maar als de "pet aan de wilgen hangende generaal" meer medestanders had gehad, dan weet ik het nog niet zo net.  Zie het als een staking. Als een staking maar groot genoeg is en de politici in het nauw komen, dan wordt er veelal toegegeven, kijk maar onlangs in eigen land met de onderwijzers en de politie.

Toe defensie in de afgelopen jaren met draconische bezuinigingen werd geconfronteerd, onder enthousiaste leiding van de VVD-er Kamp, was het misschien wel anders afgelopen als er een peloton generaals hun ontslag hadden ingediend...

Ros

Nogal heftige en krachtdadige protestactie van deze franse Generaal................6 weken voor je pensioen  :-X

Ik kom er niet uit dus hang ik mijn pet aan de wilgen. Sarkozy zal onder de indruk zijn en het roer radicaal omgooien ten gunste van de franse defensie...............ben bang van niet. Hij zal de nog groter geworden kloof tussen politiek en defensietop eerder handig gebruiken in het hervormingsproces.

Gozo

Citaat van: cabez op 04/07/2008 | 04:05 uur
Je moet opkomen voor je personeel en niet over je heen laten lopen door de politiek.

Ik heb bijna nog nooit meegemaakt dat "men" ten koste van het eigen hachje anderen uit de sh*t probeert te halen. Na mij de zonvloed, was er ook ooit eentje van een koning.
Dat bedoel ik uiteraard alleen maatschappelijk gezien. Over kameraadschap in tijden van nood, heb ik het dat niet. Daar kan ik geen oordeel over geven.

cabez

Citaat van: Ton de Zwart op 03/07/2008 | 23:21 uur
Citaat van: Mourning op 03/07/2008 | 22:33 uur
Misschien zouden een aantal van 'onze' hoogste officieren hier eens een voorbeeld aannemen.

Onze generaals en admiraals gaan pas kritiek leveren als ze met FLO zijn.  Vóór die tijd kijken ze wel uit.  Anders worden ze niks meer....
Anders worden ze niks meer?
Eindrang bereikt toch?
Je moet opkomen voor je personeel en niet over je heen laten lopen door de politiek.

Ton de Zwart

Citaat van: Mourning op 03/07/2008 | 22:33 uur
Misschien zouden een aantal van 'onze' hoogste officieren hier eens een voorbeeld aannemen.

Onze generaals en admiraals gaan pas kritiek leveren als ze met FLO zijn.  Vóór die tijd kijken ze wel uit.  Anders worden ze niks meer....

Mourning

Misschien zouden een aantal van 'onze' hoogste officieren hier eens een voorbeeld aannemen. Hier wordt namelijk al een tijd bezuinigd, waarna er een visie bij bedacht wordt en als daar kritiek op komt is degene die dat doet meteen "niet-loyaal" of whatever.

Politici zouden in het Westen (ja, ook de VS) eens wat vaker in de beoordeling van de militairen die ze altijd roemen om hun proffesionaliteit moeten geloven. Het is nl. idd hun professie en niet een tijdelijke functie zoals voor de meeste politici.

Regards,

Mourning  8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ton de Zwart

Vertrouwenscrisis tussen Sarkozy en militairen bereikt dieptepunt
Marijn Kruk, Parijs
Het ontslag van de hoogste Franse militair legt de vertrouwenscrisis tussen president Sarkozy en zijn legerleiding bloot. Net nu het Franse leger zich drastisch moet hervormen.

'Een zeer krachtig gebaar', zo begroette het Elysée het aftreden deze week van Bruno Cuche, de chef-staf van het Franse leger. Over de verdiensten van de generaal werd in de verklaring niet gerept. Dat lijkt symbolisch voor de vertrouwenscrisis die is ontstaan tussen de Franse president Sarkozy en de legertop.

Directe aanleiding voor het aftreden van Cuche was een schietincident op een legerbasis van de Zuid-Franse stad Carcassonne. Op een open dag raakten zondag zeventien mensen gewond, onder wie vier burgers, toen een militair geen losse flodders maar echte kogels rondschoot.

Bij de vervolging van de bewuste militair wegens doodslag bleef het niet. Daags na het ongeluk begaf Sarkozy zich naar Carcassonne, waar de verzamelde legertop onder uit de zak kreeg. Getuigen zagen dat Sarkozy de aanwezige generaals bij aankomst weigerde te groeten en dat hij hen met opgeheven vinger uitmaakte voor ,,amateurs".

Voor Cuche, die in 1999 een Franse divisie de – toen nog – Servische provincie Kosovo inleidde, was deze donderpreek meer dan hij kon verdragen. Zes weken voor zijn pensioen besloot hij zijn beige kepi (hoofddeksel) af te zetten en zijn ontslag in te dienen. Sindsdien weigert hij ieder commentaar. In dagblad Le Monde vertolkte een (anonieme) generaal gisteren een sentiment dat wijdverspreid lijkt: ,,Zeker, het was een ernstig incident, maar zijn we daarom allemaal halve garen die maar wat aanmodderen?"

,,Het lijkt erop of met deze daad de sluimerende vertrouwenscrisis tussen Sarkozy en de Franse legertop bloot is komen te liggen", meent Jean-Vincent Holeindre, strategiespecialist aan het Parijse instituut voor sociale studies EHESS. Holeindre ziet een direct verband tussen de vertrouwenscrisis en de onlangs door Sarkozy aangekondigde hervorming van het Franse leger.

Het Franse leger moet hervormen en zich bezinnen op andere missies, aldus de Franse politiek, die deze plannen samenvatte in het zogeheten 'Livre blanc'. De president wil dat het leger zich meer gaat richten op het bestrijden van terrorisme en cybercrime. Hij wil een kleine maar effectieve strijdmacht, en daartoe zullen de komende jaren 54.000 van de 350.000 banen verdwijnen. Ook sprak hij de wens uit dat Frankrijk zal terugkeren in de commandostructuur van de Navo.

Bij de legertop zetten de aangekondigde hervormingen veel kwaad bloed. In een open brief in dagblad Le Figaro noemde een groep generaals, onder de schuilnaam 'Surcouf', Sarkozy's plannen 'amateuristisch' en 'incoherent'. ,,Op zijn best krijgen we de beschikking over betere inlichtingen, maar kunnen we daar wegens gebrek aan middelen niets mee doen", aldus de opstellers van de brief. Sarkozy reageerde hoogst geprikkeld op deze kritiek en gaf opdracht de identiteit van de Surcouf-groep te achterhalen.

Op de nationale feestdag van 14 juli, waar het leger traditiegetrouw in het zonnetje wordt gezet, zullen dit jaar géén Légions d'honneur aan militairen worden uitgereikt. Veel dieper kan de relatie tussen president en leger niet zinken, zo lijkt het.

Een diepere oorzaak voor de crisis ligt volgens Holeindre in Sarkozy's visie op het leger. ,,Sarkozy heeft een losse, informele stijl van regeren en het leger met zijn ceremonieel en erecodes beschouwt hij als een archaïsch instituut, dat niet door heeft wat er in de buitenwereld speelt. Zijn sympathie ligt bij de politie, niet bij de militairen. De legertop voelt zich niet langer gesteund door de politiek. Generaal Cuche heeft daar conclusies aan verbonden en is afgetreden. Begrijpelijk, maar onterecht, want het leger is nu juist een van de weinige Franse instituties die wél goed functioneren."


Bron: Trouw van 030708