’Vikings gaan naar Afghanistan’

Gestart door Lex, 12/07/2008 | 16:29 uur

KapiteinRob

Het is volgens mij een beetje een herhaling van zetten in relatie tot de periode dat de BV's werden ingevoerd, toch?

Lex

GOZ BEIDA - Er is in Den Haag nog geen officieel besluit over genomen, maar de Nederlandse mariniers in die in het oosten van Tsjaad deelnemen aan de Europese missie Eufor weten het zeker. De amfibische, gepantserde Vikings, gaan naar Afghanistan.

"Over twee jaar", zegt de een. "Nee, ik denk volgend jaar al", zegt een ander. De zestig mariniers die in het plaatsje Goz Beida onder Iers commando meedoen aan de missie die vluchtelingen, de bevolking en hulpverleners moeten beschermen, proberen de voertuigen nu voor het eerst tijdens een uitzending uit.
Het regenseizoen is deze week losgebarsten en de mariniers kregen volop de kans te bewijzen wat de voertuigen op rupsbanden kunnen. Tijdens een verkenningspatrouille trokken ze niet alleen een pickup van de lokale politie uit de modder. Ze probeerden het ook met een overvolgestouwde vrachtwagen van de lokale bevolking en tot hun eigen verbazing kregen ze het voertuig met één Viking uit minstens vijftig centimeter blubber.

"Ze hebben ons verteld dat we na deze missie de voertuigen volledig moeten beheersen", vertelt een sergeant. Dus raggen ze met de dubbele bakjes door het gebied. Daarbij gaat af en toe een hekje van een boer stuk. Een boerin die klaagt over haar net geplante mais die geplet wordt, krijgt ter compensatie een stapel lunchpaketten. Waar het oversteken van een wadi (drooggevallen riviertje) in het regenseizoen in Uruzgan met een zwaar gepantserd voertuig als de YPR levensgevaarlijk is - het kostte het leven van een Nederlandse militair - raken de mariniers met hun Vikings opgetogen als ze een modderige stroom zien.
Bij de eerste volgelopen wadi op de patrouille lukte het de meegenomen Laro's (Landrovers) ook nog om op eigen kracht over te steken. Bij de tweede werden de Laro's op sleep genomen. Later wordt besloten dat de Laro's om moeten rijden. Eén-nul voor Viking in Viking tegen Landrover.

Maar iedereen wacht stiekem op de grootste overwinning; het moment dat de Vikings het winnen van de Mowags, de amfibische gepantserde wagens die de Ierse Eufor-militairen hebben meegenomen. De Mowags staan hoog op hun wielen en hebben een propeller die zorgt voor de voortstuwing als het water zo hoog staat dat ze gaan drijven. De Vikings moeten het hebben van de rupsbanden, als het water boven de 1,25 meter uitkomt en de bakken gaan drijven.

"Die wadi's zijn voor onze Mowags geen probleem", zeggen de Ieren desgevraagd. "Neehee, maar de modder wel", schamperen de Nederlanders. "Wacht maar, binnenkort zijn wij de enigen in dit gebied die nog de poort uit kunnen." Het regenseizoen in het oosten van Tsjaad duurt doorgaans vier maanden.

Telegraaf, za 12 jul 2008, 16:10