ODB ontstaan uit onvrede

Gestart door Lex, 14/07/2008 | 12:42 uur

Enforcer

3 jaar na oprichting laten ze zich pas zien?! Klopt de verslaggeving wel?

Lex

Den Helder – Tijdens de afgelopen weekeinde gehouden Marinedagen én op de daaraan voorafgaande Veteranendag van de Koninklijke Marine, was dit jaar voor het eerst een vertegenwoordiging aanwezig van de Onafhankelijke Defensie Bond (ODB). Deze bond is op 2 juni 2005 opgericht, onder meer uit onvrede over wat de reguliere defensie vakbonden (aan de onderhandelingstafel voor de CAO) voor hun achterban wisten te bereiken. Het secretariaat van de bond is gevestigd in Den Helder.
Ook het feit dat, in de ogen van het bestuur van de ODB, de defensie vakbonden vaak te weinig of niets doen aan ondersteuning op persoonlijk civielrechtelijk gebied aan de gezinsleden van de aangesloten militairen en de burgers in dienst van het Ministerie van Defensie, postactieve burgers en postactieve militairen, speelde mee bij de beslissing de nieuwe bond op te richten. Verder speelde de logge/complexe, bureaucratische en formalistische organisatiestructuur van de bestaande bonden nog mee. Dat maakte het voor de aangesloten militairen en hun naaste familieleden vaak moeilijk om op tijd problemen kenbaar te kunnen maken. En dat had weer gevolgen voor het op tijd kunnen analyseren, beoordelen en oplossen van de problemen.
Gelet op de onvrede met betrekking tot bovenstaande problematiek hebben de initiatiefnemers drie jaar terug besloten een nieuwe, onafhankelijke defensie vakbond op te richten. Daarbij staan de aangesloten personen en hun familieleden centraal, ook op persoonlijk civielrechtelijk gebied. Daartoe heeft de OBD bijvoorbeeld een collectieve rechtsbijstandverzekering afgesloten met DAS.
Leden van de ODB kunnen bij civielrechtelijke problemen rechtstreeks contact opnemen met de verzekering, zonder tussenkomst van de ODB. Binnen de vakbondsorganisaties is dat redelijk uniek te noemen.
Omdat de ODB geen deel uitmaakt van het reguliere CAO-overleg met de andere defensie vakbonden en de vertegenwoordiging van het Ministerie van Defensie, probeert zij op andere manieren invloed uit te oefenen. Dat doet zij bijvoorbeeld door rechtstreeks de vaste kamercommissie van Defensie te benaderen en deze direct en concreet (onderbouwd met feiten) op de hoogte te stellen welke onvrede er onder het defensiepersoneel heerst.
De ODB bestaat op dit moment uit acht afdelingen, te weten: Zeestrijdkrachten, Landstrijdkrachten, Luchtstrijdkrachten, Koninklijke Marechaussee, Burger defensiepersoneel, Voormalig militair personeel, Voormalig burger defensiepersoneel en de afdeling Internationaal. Volgens het bestuur zijn er concrete voornemens het aantal afdelingen verder uit te breiden, maar dit is afhankelijk van de voorkeur van de leden.
Het bestuur bestaat op dit moment uit voorzitter Theo Berendsen, penningmeester Arjan Kievoets en de kaderleden Nico van Delft en Erik Jurriens.Het motto van de ODB is: Stop afbraak, begin met opbouw. De leden van de bond worden voornamelijk geïnformeerd via de website, e-mail en forumdiscussies.

www.denhelderactueel.nl. ,14 juli 2008