Doden bij inval leger Israël in Rafah, cameraman gedood in Nablus 20-04-2003

Gestart door -Peter-, 20/04/2003 | 12:20 uur


-Peter-


Tientallen Israëlische tanks en pantservoertuigen, vanuit de lucht gesteund door gevechtshelikopters, hebben in de nacht van zaterdag op zondag een inval uitgevoerd in het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah in de Gazastrook. Soldaten schoten zeker vijf Palestijnen, onder wie een 15-jarige jongen, dood en verwondden veertig Palestijnen. Een Israëlische soldaat werd doodgeschoten door een Palestijnse sluipschutter.

 
Als reactie op de inval schoten Palestijnen drie raketten af op de Israëlische plaats Sderot in de Negevwoestijn. Een raket kwam terecht op huizen in het centrum van Sderot. Daarbij raakte een vrouw gewond. Ook ontstond er brand.

In Nablus op de Westoever werd zaterdag een cameraman van Associated Press Television News (APTN) doodgeschoten bij een vuurgevecht tussen Israëlische soldaten en Palestijnen.

In Rafah vernietigde het Israëlische leger naar eigen zeggen twee tunnels waardoor wapens uit Egypte naar de Gazastrook werden gesmokkeld. Ook werd het huis van een plaatselijke leider van de radicale Hamas-beweging, Mahmoud Abu Shamala, opgeblazen. Het leger gaf een verklaring uit waarin stond dat een aantal Palestijnen was omgekomen, toen Israëlische soldaten terugschoten toen ze onder vuur werden genomen en met explosieven en raketten werden bestookt. Voor zonsopgang trok het leger zich weer terug.

Het leger valt Rafah de laatste tijd geregeld binnen. Buitenlandse vredesactivisten hebben zich als menselijk schild opgeworpen om het leger tegen te houden. Een Amerikaan werd daarbij eerder deze maand doodgeschoten en een Brit raakte ernstig gewond.

Bij het geweld in Nablus raakten ook zeventien mensen gewond. De doodgeschoten cameraman was de 43-jarige Nazeh Darwazeh. Hij werd in het hoofd getroffen toen hij de beschietingen tussen Israëlische soldaten en Palestijnen stond te filmen. Volgens Palestijnse getuigen werd Darwazeh doodgeschoten door een Israëlische soldaat, maar volgens het leger is het niet duidelijk door wie het schot werd gelost. Opnamen van Darwazeh zelf, het persbureau Reuters en een plaatselijke televisiezender lijken echter te bevestigen dat de schutter een Israëlische soldaat was.

Het leger zei Nablus te zijn binnengevallen om een Palestijnse vrouw te arresteren die een zelfmoordaanslag zou willen plegen, plus degene die haar zou hebben gerekruteerd. Het tweetal werd inderdaad opgepakt.

De aankomende Palestijnse premier Mahmoud Abbas is zaterdag kwaad weggelopen uit een bespreking die hij met de Palestijnse leider Yasser Arafat en diens naaste medewerkers hield over de samenstelling van zijn regering. Abbas en Arafat zijn het niet eens over de rol die de voormalige veiligheidschef van de Gazastrook, Mohammed Dahlan, toebedeeld moet krijgen. Abbas wil Dahlan tot minister van binnenlandse zaken benoemen, maar leiders van Arafats Fatah-beweging willen niet dat Dahlan iets te zeggen krijgt over veiligheidskwesties. Veiligheid zit in de portefeuille van de minister van binnenlandse zaken. Abbas, die nog tot woensdag de tijd heeft om zijn regering te presenteren, zou zaterdag met aftreden hebben gedreigd.

De Israëlische premier Ariel Sharon zei afgelopen week dat hij Abbas direct na diens beëdiging wil uitnodigen voor onderhandelingen, maar dat de kans op een vredesakkoord kleiner wordt als Arafat achter de schermen aan de touwtjes blijft trekken.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]



Het blijft ook een puinhoop daar!  >:(

[verwijderd door de admin]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...