Rusland: NAVO niet ‘geforceerd’ uitbreiden

Gestart door Cobra4, 12/09/2008 | 09:25 uur

Cobra4

Rusland: NAVO niet 'geforceerd' uitbreiden
Van onze correspondent Jan Hunin
gepubliceerd op 12 september 2008 02:45, bijgewerkt op 00:09

WARSCHAU - Tijdens een bezoek aan Warschau heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergiej Lavrov gewaarschuwd voor een 'kunstmatige' en 'geforceerde' uitbreiding van de NAVO. Volgens Lavrov hadden Amerikaanse topambtenaren Moskou verzekerd dat Georgië zich, bij een aanval op Zuid-Ossetië, onmogelijk zou maken als kandidaat-lidstaat.

Het was de eerste keer sinds de Russische invasie in Georgië dat zo'n hooggeplaatste Rus een bezoek brengt aan een EU-lidstaat.

Tijdens zijn bezoek herhaalde Lavrov de Russische bezwaren tegen de installatie van een Amerikaans raketschild in Polen en Tsjechië. Volgens Rusland is het raketverdedigingssysteem in de eerste plaats tegen Rusland gericht.

Moskou heeft de afgelopen maanden bedreigingen geuit aan het adres van landen die meewerken aan het raketschild. Eerder deze week waarschuwde generaal Nikolaj Solovtsov, de bevelhebber van de Russische 'strategische' raketstrijdkrachten dat de Poolse en Tsjechische delen van het raketschild het doelwit zouden kunnen worden van Russische raketten.

'De Russische generaals zouden beter twee keer moeten nadenken voor ze Europa nodeloos aan het schrikken brengen', zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski tijdens de gezamenlijke persconferentie.

Ondanks de meningsverschillen wordt het bezoek van Lavrov gezien als een stap vooruit in de Pools-Russische betrekkingen. Die zijn verslechterd na de Russische invasie in Georgië. Polen staat bekend als een van de trouwste bondgenoten van Tbilisi.

Nadat de Poolse president Lech Kaczynski in augustus samen met zijn Baltische collega's de Russische inval scherp had veroordeeld, dreigde Moskou met represailles. Pas enkele dagen terug trok Lavrov dat dreigement in. Eerder had Moskou Lavrovs bezoek aan Warschau afgeblazen.

Bron: www.volkskrant.nl
Peloton 3 602 Sqn