Bewoners mogen niet terug naar Diego Garcia

Gestart door Cobra4, 22/10/2008 | 14:34 uur

Cobra4

wo 22 okt 2008, 13:58
Bewoners mogen niet terug naar Diego Garcia 

LONDEN -  De verbannen bewoners van de Chagos Eilanden in de Indische Oceaan mogen toch niet terug naar huis. Dat heeft de hoogste Britse juridische instantie woensdag beslist, meldde de BBC.

De eilandbewoners werden tussen 1968 en 1973 door de Britse koloniale overheersers gedwongen naar Mauritius en Seychellen te vertrekken waar velen in armoede leven. Zij moesten plaats maken voor een Amerikaanse luchtmachtbasis op het hoofdeiland Diego Garcia.

De Law Lords van het Hogerhuis vernietigden woensdag in hoger beroep met drie tegen twee stemmen een besluit van de Hoge Raad van twee jaar geleden. Toen kregen tweeduizend voormalige bewoners te horen dat ze terug mochten naar 65 eilanden, maar niet naar Diego Garcia.

De Verenigde Staten, die de archipel leasen van Londen, waren fel gekant tegen terugkeer van de oorspronkelijke bewoners. Zij vreesden dat de militaire basis niet meer goed zou kunnen functioneren door de aanwezigheid van de burgers.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, verklaarde na de uitspraak van de Law Lords te betreuren hoe in de jaren zestig met de Chagos-bewoners is omgesprongen. Maar in het verleden is compensatie betaald en hiermee is de zaak voor hem afgedaan.

De verbannen bewoners wilden na hun terugkeer vooral van toerisme gaan leven. Ze gaan nu vermoedelijk de zaak aanhangig maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Diego Garcia was van groot strategisch belang voor de VS tijdens de Koude Oorlog. De afgelopen jaren voerden de Amerikanen hiervandaan bombardementen uit op Irak en Afghanistan. Ook gebruiken langeafstandsbommewerpers de basis om bij te tanken.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn