Waarop zou volgens u defensie kunnen bezuinigen?

Gestart door -Peter-, 25/01/2003 | 12:28 uur

Sipko

Gezien de ontwikkelingen bij Defensie zal eerst eens aan de orde moeten komen om hier enige rust aan te brengen. Deze organisatie heeft de laatste jaren zoveel over zich heen gekregen dat personele onrust en een warrige organisatie het resultaat is. Laat men na alle bezuinigingen nu eens een goed perpectief bieden. Wat wil Europa en welke rol zullen/kunnen wij hierin spelen. Grote onzin om nu nog weer maar eens te gaan bezuinigen. Laat men eerst maar eens een duidelijke visie en beleid opstellen voordat nog  weer eens gereorganiseerd moet worden. Daardoor wordt het op termijn alleen maar weer duurder. Gebroken geweertjes ervaring zou ons dit hebben moeten geleerd. Wij ,Nederlanders, hebben liever de problemen bij de buurman in de tuin liggen. Met een dergelijke visie? krijg je op termijn vanzelf de problemen vanzelf op je eigen bordje. Mogelijk dat enig doordenken in de breedte hierin mee kan werken.

Airpower

Citaat van: Mourning op 24/02/2003 | 19:00 uur
anderen stellen voor hele krijgsmachtdelen op te heffen en anderen om de F-16 tot 2040 te laten vliegen. God wat een nitwits, met alle respect, maar als wij zulke mensen in de Kamer kiezen wat zegt dat dan over ons???


WOW  :o :o 2040 grapjassen...dat redden ze toch nooit! Het zal alleen maar duurder uitvallen (moeilijk verkrijgbare onderdelen etc.)!

En continu blijven updaten van de F-16's  :-\
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com

Mourning

#7
Hoi naamgenoot! De bezuinigingen zijn inderdaad IDIOOT, maar helaas wel de realiteit. Vorige week was er op Teletext een klein miniscuul berichtje waarin melding werd gemaakt van een nieuwe bezuiniging die de PvdA heeft neergelegt bij de formatiebesprekingen, ik geloof 500 miljoen Euro SRUCTUREEL, het CDA was het er (nog) niet mee eens, maar reken er maar op dat defensie nog veel verder zal worden uitgeknepen dan nu al in de plannen is voorzien. Waar dat geld naar toe gaat?

1) herstel van de economie
2) het zwarte gat dat we de gezondheidszorg noemen en niet te stillen is
3) de criminaliteitsbestrijding

Nootwaardig dat er dus vrijwel GEEN aandacht aan dit voorstel is geschonken en het bezuinigingsvoorstel dat betrekking heeft op het onderwijs breed overal werd uitgemeten. Defensie is gewoon niet "flashy" of "populair" genoeg bij de bevolking en DUS als gevolg ook niet bij de politici. Een land krijgt uiteindelijk het leger dat het verdiend. Ons kruidenierslandje wil kennelijk een miniscule krijgsmacht die alleen als politieagent in Kabul kan optreden en bij het eerste het beste schot evacuatieplannen gaat maken en opstarten. Waar komt het dus op neer?
Ons land heeft een bovenproportioneel aantal lafaards onderzich en wat het nog erger maakt is dat ze over het algemeen nog een grote mond hebben ook internationaal gezien over normen en waarden, etc. Als het erop aankomt is de gemiddelde nederlander een nogal wereldburger als je het mij vraagt en dus krijgen we ook zulke politici en zulke bezuinigingen, helaas maar waar. Wel erg lullig voor de militair die ons land vertegenwoordigd en soms zijn leven op het spel moet zetten.
Je hebt geen idee wat voor stelletje onbenullen er trouwens in de 2e kamer commissie voor defensie zitten. Ik luister de begrotingsbehandeling aan het eind van het jaar meestal, maar het is echt "staggering" om voorstellen te horen om alle gevechts en transport heli's in te wisselen voor een type multi-purpose heli die alles een klein beetje (en dus niet goed genoeg) kan om logistieke kosten te besparen. Die discussie hebben we gehad bij de invoering van de helis een paar jaar geleden en is toen genadeloos onderuit gehaald en wordt nu door sommigen wederom als "de oplossing" naar voren gehaald, anderen stellen voor hele krijgsmachtdelen op te heffen en anderen om de F-16 tot 2040 te laten vliegen. God wat een nitwits, met alle respect, maar als wij zulke mensen in de Kamer kiezen wat zegt dat dan over ons???

Best regards,

Mourning 8)

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Joost

Wanneer begrijpen ze in Den Haag dat het vrdesdivident van na de koude oorlog allang is geïnd en dat als Nederland mee wil doen met die internationale operaties dat centen kost en er niet zoveel meer vanaf kan.


Mourning

Ja, het is een klassieker, maar ikzeg toch dat de onderzeebootdienst de eerste kandidaat is voor afschaffing.
Ook de mijnenbestrijdingsdienst kan wat mij betreft wel wat minder. De Belgen zouden zich hier meer op kunnen toeleggen als zij zouden besluiten geen nieuwe fregatten te kopen om hun antieke Wielingen fregatten te vervangen, maar een aantal mijnen jagers/vegers. Nederland zou met 4/5 mijnen jagers en 3/4 mijnen vegers wat mij betreft meer dan genoeg hebben om de directe wateren veilig te kunnen houden en oude mijnen op te blijven sporen, kennis intact te houden en af en toe met andere landen een mijnenbestreidingseskader naar een "hot spot" in de wereld te sturen.
Nederland moet zich echter toeleggen op amphibisch transport/operaties en een "brown water" navy-achtig geheel krijgen van schepen (minder geconcentreerd op onderzeeboot bestreiding en meer op lucht en oppervlakte/landdoel bestreiding).

De Landmacht zou wat "overhead" bij de staven kunnen wegsnijden, maar te veel willen is in verband met verlies van expertise en een in de hand te houden werkdruk ook weer niet wenselijk en dit geld eigenlijk voor alle staven van de krijgsmacht.

Maar overal kan er eigenlijk niet verder bezuinigd worden zonder dat de capaciteiten die we kunnen inzetten direct worden aangetast. Het bedroevende niveau van de investeringsniveaus is daarvan een goed voorbeeld. 25% is de standaard die door de NAVO als geheel wordt gehanteerd. Onze Landmacht zit op 14%, de luchtmacht op ongeveer 21% en de marine in iedergeval ook niet op 25%.

Regards,

Mourning :)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

YPR-chauf

ach 1 grote klere zooi die bezuiniginge...oefeningen worden gecanceld..voertuigen zijn naar de klote maar worden niet vervangen..ik wens ze veel veel succes er mee..maar ik denk datb ze over 20 jaar nog niet bij het bedrag zitten wat ze willen bezuinigen..

maar er zijn 1001 goede dingen om te bezuinigen...
KUT YPER

Peter

Altijd een leuk onderwerp, maar bij defensie is deze vraag al gesteld aan alle medewerkers, daar zijn hele goede ideeen uitgekomen zoals:
Geen verzending van diverse defensie lectuur op de huisadressen van de militairen, deze bladen liggen ook in de koffiekamers.
Licht en energie disipline in lege gebouwen.
Militaire kleding (PSU) alleen verstrekken aan personeel wat ook daadwerkelijk paraat zit.
Jammergenoeg is er van al die ideeen nog geen duidelijk zichtbaar verbeterd

no problem

Ik denk dat ze binnen defensie op het inkoopbeleid wel behoorlijk kunnen bezuinigen.  ;D

-Peter-

Op welke dingen zou volgens u defensie kunnen bezuinigen zonder dat dit gevolgen heeft voor de operationele gereedheid van defensie?
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...