'Ontwikkelingsgeld naar rebellenleger'

Gestart door Cobra4, 27/10/2008 | 17:41 uur

Lex

Cordaid bestrijdt suggestief artikel in Telegraaf

Dit is een origineel persbericht.


Ontwikkelingsgeld naar vluchtelingen

De Telegraaf heeft de door Cordaid aangereikte informatie over vermeende steun aan het rebellenleger in Noord-Oeganda gemanipuleerd, zo constateert de organisatie. Los van de suggestieve kop 'Ontwikkelingsgeld naar rebellenleger' klopt het artikel dat vandaag verscheen inhoudelijk ook niet. Cordaid betreurt het dat Telegraaf-journalist Slok en VVD-kamerlid Boekestijn zich weinig gelegen laten liggen aan beschikbare informatie. Een ernstige zaak, die roept om een feitelijke toelichting en om een rectificatie.

Cordaid heeft de Telegraaf-journalist vooraf aan publicatie duidelijk aangegeven dat er geen enkele cent van Cordaid aan voedselhulp aan rebellen is besteed. Cordaid heeft 326.491 euro bijgedragen aan een ander project van Caritas in Noord-Oeganda. Dat geld wordt besteed aan steun aan vluchtelingen en de lokale bevolking bij de wederopbouw van Noord-Oeganda.

De Oegandese regering en de internationale gemeenschap hebben in 2007 in het kader van de moeizame vredesonderhandelingen aan Caritas Oeganda gevraagd om voedselhulp te leveren aan de LRA -rebellen. Zij waren toen al ex-strijders en zaten in deze periode van 'staakt-het-vuren' in opvangkampen in Zuid-Sudan. Dit vonden alle onderhandelingspartijen noodzakelijk om vrede te bereiken. Caritas Oeganda is daarop ingegaan en heeft volgens strikte richtlijnen en in samenwerking met onder andere de VN voedselhulp en medicijnen geleverd. Toen het vredesproces in april 2008 stukliep, heeft Caritas vervolgens de hulp stopgezet.

In september 2008 verscheen een artikel in de Oegandese krant New Vision over deze steun door Caritas Oeganda. Naar aanleiding van beschuldigingen van de Oegandese minister van Rampenbestrijding, Kabwegyere, heeft Caritas op 8 oktober 2008 een officiƫle verklaring uitgegeven. Op de website van Caritas staat dan ook heel duidelijk uitgelegd waar het over gaat en wat de huidige situatie is.

Het conflict in Noord-Oeganda is al meer dan twintig jaar gaande. Bij de vredesonderhandelingen tussen de Oegandese regering en de LRA-rebellen zijn vele partijen betrokken, onder meer de aartsbisschoppen van katholieke kerken.

Publicatietijd: 27/10/2008 12:42
Cordaid

Cobra4

'Ontwikkelingsgeld naar rebellenleger'
door Job Slok

DEN HAAG -  Nederlands ontwikkelingsgeld is mogelijk gebruikt om bloeddorstige rebellen in Oeganda te voeden en op te lappen.

Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Boekestijn in vragen aan minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Boekestijn trekt aan de bel na uitspraken van de Oegandese minister van Rampenbestrijding, Kabwegyere. Die beschuldigde hulporganisatie Caritas ervan dat ze de rebellen van het beruchte Verzetsleger van de Heer (LRA) van eten en medicijnen voorziet.

Caritas is de internationale koepelorganisatie waar ook het Nederlandse Cordaid toe behoort. Boekestijn wil zeker weten dat van de 326.491 euro die Cordaid vorig jaar aan de Caritas-afdeling in Noord-Oeganda schonk, geen cent bij de rebellen terecht is gekomen. Als blijkt dat dit wel het geval is, dan moet Koenders de subsidie aan Cordaid onmiddellijk stopzetten, vindt de VVD.

Opvang

Volgens een Cordaid-woordvoerster is er niets aan de hand. "Caritas geeft geen hulp aan LRA-rebellen." De koepel ontkent de beschuldigingen van Kabwegyere. Bovendien gaat het geld van Cordaid naar de opvang van vluchtelingen en hulp aan de lokale bevolking en dus niet naar de rebellen, aldus de zegsvrouw. Het noorden van Oeganda wordt al jaren geteisterd door een gruwelijke burgeroorlog, waarbij de LRA-rebellen zich op grote schaal schuldig maken aan moordpartijen, verkrachtingen en ontvoeringen van kinderen die vervolgens als soldaten worden ingezet. Vredesonderhandelingen verlopen stroef en worden volgens minister Kabwegyere bemoeilijkt door goedbedoelde hulp aan de rebellen. ,,Caritas moet stoppen met de voedselhulp aan de rebellen, zodat de druk om akkoord te gaan met het vredesakkoord toeneemt. Maar zolang zij voorraden krijgen, zullen ze geen noodzaak zien om te stoppen met hun rebellie", aldus de bewindsman onlangs in de Oegandese krant New Vision.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn