Vrouwen mijden het leger

Gestart door Cobra4, 03/11/2008 | 10:41 uur

Enforcer

Misschien zien vrouwen beter hoe het zit met het gevoerde personeelsbeleid voordat ze binnenkomen.

Positive discriminatie: voor vrouwen en allochtonen de dienstplicht activeren. Dan is het meteen opgelost qua afspiegeling van de maatschappij.

Cobra4

'Defensie dwingen tot oplossing'

Angelien Eijsink is defensiewoordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer. Ze wil vandaag staatssecretaris De Vries (Defensie) aanspreken op het achterblijvende aantal vrouwen in het personeelsbestand.


Waarom vindt u dit zo'n groot probleem?

,,Defensie heeft een enorm wervingsprobleem. Als je dat serieus wilt oplossen, moet je kijken naar groepen die nu nog weinig voor het leger kiezen. Dat zijn vrouwen en allochtonen. Wij hebben ondanks de mooie woorden van de staatssecretarissen niet het idee dat er genoeg op die groepen wordt gericht. Voor alle duidelijkheid, ik maak dit punt niet als vrouw die voor vrouwen opkomt.''

Waar gaat het volgens u nu dan mis?

,,Er zijn te weinig wervingsactiviteiten die zich op vrouwen richten. Erger nog, we weten niet eens waarom vrouwen niet voor Defensie kiezen. Die analyse zal het ministerie eerst moeten maken voordat het gericht vrouwen kan werven.''

U signaleert dat ook het aantal vrouwen dat zich aanmeldt voor de officiersopleiding laag is. Wat is daar erg aan ?

,,Vrouwen in leidinggevende posities vervullen een voorbeeldfunctie voor meisjes en vrouwen die erover denken het leger in te gaan. Daarom moet je er werk van maken. Defensie heeft de afgelopen jaren met veel tromgeroffel de eerste twee vrouwelijke generaals gepresenteerd, maar nu valt het stil. Dat is slecht.''

Hoe zou het volgens u beter kunnen?

,,Er is een complete gedragsverandering nodig. Vrouwen in de Defensieorganisatie worden nu als iets vrijblijvends gezien. Niemand vat het op als een verantwoordelijkheid, terwijl we een groot probleem hebben. We moeten Defensie dwingen met een oplossing te komen en haar afrekenen op resultaten.''

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

#2
Citaat van: Cobra4 op 03/11/2008 | 10:41 uur
[Volgens Ingeborg Broeksema, die zich als voorzitter van het Defensie Vrouwen Netwerk jaren inzette om meer vrouwen naar de krijgsmacht te halen, is het leger als werkgever te star. Door de vele, lange uitzendingen naar het buitenland en de weerstand van veel commandanten tegen korter werken of later beginnen, kiezen veel vrouwen volgens Broeksema voor een carrière elders.

Wat wil die Broeksema (toepasselijke naam trouwens) dan? Uitzendingen van een week en werktijden van 09.00-15.00 ?

Citaat,,Als je deze cijfers ziet, hoeven we de komende jaren weinig meer te verwachten,'' reageert PvdA- Kamerlid Angelien Eijsink. De Kamer praat vandaag met staatssecretaris De Vries over het personeelsbeleid.

Ah, daar is Eijsink ook weer...   :-X
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

Vrouwen mijden het leger
Door OLOF VAN JOOLEN

DEN HAAG - De animo onder vrouwen voor een baan in het leger neemt snel af. Dat blijkt uit cijfers die Defensie na Kamervragen heeft vrijgegeven.

Bijna 4500 vrouwen hebben nu een militaire functie bij de krijgsmacht, ruim honderd minder dan drie jaar geleden.

Het ministerie van Defensie probeert al jaren het personeelsbestand gemengder te krijgen. Toch neemt het aantal vrouwelijke militairen juist af.

Volgens Ingeborg Broeksema, die zich als voorzitter van het Defensie Vrouwen Netwerk jaren inzette om meer vrouwen naar de krijgsmacht te halen, is het leger als werkgever te star. Door de vele, lange uitzendingen naar het buitenland en de weerstand van veel commandanten tegen korter werken of later beginnen, kiezen veel vrouwen volgens Broeksema voor een carrière elders.

Wat het burgerpersoneel betreft, is het beeld iets positiever. Vrouwen vervullen een derde van de ondersteunende functies. Dat is een toename van 5 procent ten opzichte van het jaar 2000. Het aantal ligt echter nog ver af van de afspiegeling van de samenleving die Defensie wil zijn. De krijgsmacht heeft 65.000 arbeidsplaatsen.

De negatieve trend lijkt hardnekkig. Uit dezelfde cijfers komt namelijk naar voren dat het aantal vrouwen dat zich aanmeldt voor de Nederlandse Defensie Academie afneemt. Dit instituut leidt officieren op. Ten opzichte van 2003 gaat het om een daling van ruim een kwart. De ergste klappen krijgt de marineafdeling. De opvolger van het Koninklijke Instituut voor de Marine heeft vijf vrouwelijke studenten tegen 18 vijf jaar geleden.

,,Als je deze cijfers ziet, hoeven we de komende jaren weinig meer te verwachten,'' reageert PvdA- Kamerlid Angelien Eijsink. De Kamer praat vandaag met staatssecretaris De Vries over het personeelsbeleid.

Defensie wil nog niet reageren.

Bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn