Defensieraad

Gestart door D819, 25/04/2003 | 10:18 uur

Wat denkt u van het idee om een defensieraad op te richten ?

Voor
6 (54.5%)
Tegen
0 (0%)
Geen mening
1 (9.1%)
Moet over gepraat worden
4 (36.4%)

Totaal aantal stemmen: 0

Ton de Zwart

Citaat van: Reinaert op 09/06/2003 | 15:38 uur
Het lijkt wel of ze in Den Haag de Donald Duck lezen in plaats van Von Clausewitz!

Soms kun je TV beelden zien uit de 2e kamer.  Die paar man (vrouw) die er dan zijn zitten vaak ook nog te lezen, z.g.n in de "stukken"  Misschien ligt daar Donald Duck in.  Sommigen houden overduidelijk "rust bij de stukken"......

Overigens werd Johan van Oldenbarneveld niet door het gepeupel vermoord maar door de Staatsbeul, met het zwaard op de trappen van de ridderzaal, na een "gerechtelijke" procedure....  

Ton de Zwart

#4
Eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn.  We hebben al zoveel commissies en allerlei andere instanties die iets te zeggen willen hebben over het regeringsbeleid.  Hoewel het instellen van een defensieraad op zichgeen slecht idee is, zouden we dicht moeten kunnen varen op de controle van de regeringsbeslissingen door de volksvertegenwoordiging.  Daar hebben we ze voor gekozen uit ons midden en daar betalen we ze een flinke vergoeding voor.  (naar hun mening veel te weinig natuurlijk, maar ze willen allemaal oh zo graag kamerlid worden)
Mocht het eens zo zijn dat kamerleden tijdens de operationele uren ook in de kamer aanwezig zouden zijn, en indien aanwezig eens niet de krant zitten te lezen, te O-H-en of zitten snurken, dan konden deze democratisch gekozen lieden op correcte wijze het regeringsbeleid controleren en bijsturen. Dan kunnen andere mensen gewoon aan het werk blijven en hoeven niet in dure commissies of raden te gaan zitten.  Daar hebben we eigenlijk veel te veel van.
Zo hoort het mijns inziens te zijn.  De regering initieert, de kamer controleert en stuurt bij (amandementen)  En al die "deskundigen" moeten zich maar uitleven op een forum of zo, dat kost ons verder niets en ze kunnen toch hun ei kwijt, en worden lekker geattackeerd door Reinaert, Oud_zijde etc, etc...

Mourning

Idee klinkt op zich interressant!

Er zou echter wel meer duidelijkheid moeten komen wie er inderdaad zitting in zo'n raad zou moeten nemen. Ik denk een combinatie van een aantal hoge militairen van de verschillende krijgsmachtdelen, ambtenaren van BUZA, Ontwikkelingssamenwerking, een paar afgevaardigden van inderdaad bijv. Clingendael, een paar defensiedeskundigen een paar staats(recht)kundigen, afgevaardigden van de vakbonden zouden evt. ook zitting kunnen nemen, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik daar niet echt een voorstander van ben, daar de beklangen van haar leden zonder meer direct tegengesteld kunnen zijn aan die van de voorgestelde missie en dat in principe geen rol zou mogen spelen.
Denkzelf dat de invloed van het staatshoofd wel groter mag zijn dan nu bij uitzendingen e.d., maar het Veto gaat mij net even wat te ver.

Regards,

Mourning 8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ton de Zwart

Een vetorecht voor het staatshoofd is m.i. in principe prima, daar hebben we een staatshoofd voor, maar....

In onze staatsvorm hebben we te maken met een staatshoofd die die functie bekleedt door geboorte.  Of hij of zij capabel is of niet, de functie valt hem of haar gewoon toe.  Stel dat we een daardoor staatshoofd zouden hebben die niet het niveau zou bezitten om zulke beslissingen met de nodige wijsheid en kennis als basis te kunnen nemen.  Omdat deze persoon dan door geboorte het recht van veto heeft, of sterker nog, beslissingen zou kunnen nemen omdat hij/zij nu eenmaal opperbevelhebber is, zou er toch een gevaarlijke situatie ontstaan.  Voorzichtigheid in deze is dus geboden.

Verder is het opnemen van "deskundigen" en leden van de raad van state ook nog discussie waard.  Genoemde functionarissengroepen zijn niet democratisch gekozen en zouden buiten de kiezers (wij dus) om, invloed kunnen uitoefenen op de inzet van strijdkrachten. Waarom dan ook niet b.v. de vakbeweging uitgenodigd?  

Er zitten dus nog al wat haken en ogen aan, zoals zo vaak  met nieuwe ideeĆ«n.

D819

#1
Sinds Nederland de dienstplicht niet meer uitvoert, is de situatie ontstaan dat we een beroepsleger hebben.
De krijgsmacht is nu volledig overgelaten aan de grillen van wie er toevallig in de regering rondloopt. In het verleden heeft dat al tot een aantal twijfelachtig tot rampzalige voorvallen geleid.
Zo was de vredestaak in Libanon ondoordacht, en was de vredestaak in Yougoslaviƫ ronduit rampzalig.

Je kan zo iets voorkomen, door een Defensieraad in te stellen, die bestaat uit leden van de Raad van Staten, militairen, politici en deskundigen.
Bij voorbeeld:  
Deskundigen Clingendaal en Internationaal Recht
Vakbonden (Toevoeging van Tom de Zwart)

Een minister mag in dit gezelschap dan komen uitleggen, wat zijn plannen zijn ;) De Raad kan vervolgens een advies aan het Staatshoofd geven.

Ik denk dat het niet verkeerd is het Staatshoofd als Opperbevelhebber van de Krijgsmacht  een veto recht te geven.
Wat automatisch betekent dat het Staatshoofd ook kennis van zaken op militair terrein hoort te hebben.
Natuurlijk heeft dit consequenties voor de rol van het Staatshoofd.
(Aanvulling n.a.v. opmerking Tom de Zwart)
 
Kenmerk van de Republiek als organisatievorm is, dat het Staatshoofd in diverse landen een tamelijk grote zeggenschap heeft over het militaire apparaat. In de praktijk leidt dit tot avonturen. In een land met een constitutionele monarchie, zien we dat bepaalde ministers in de verleiding komen om zich internationaal te profileren door militiar op te treden.

Daarom is het goed dat het automatisme van het naar de afgrond hollen een noodrem krijgt.