Luchtmachthelikopters oefenen boven Bergsche Maas

Gestart door Lex, 15/03/2009 | 16:06 uur

Lex

RIJEN - 
Transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht mogen vanaf maandag boven delen van de Bergsche Maas oefenen in brandbestrijding. Rijkswaterstaat heeft een permanente vergunning verleend om op drie locaties water te scheppen.

Dat heeft het ministerie van Defensie zondag bekendgemaakt. De Bergsche Maas werd in 1904 gegraven en voert het water van de Maas tussen het Gelderse dorp Well en het Noord-Brabantse Geertruidenberg naar de Amer en het Hollands Diep. De Cougar- en Chinook-helikopters mogen alleen bij daglicht en bij meer dan 1 kilometer zicht water scheppen. De bemanningen van de helikopters hebben die training nodig om zowel in het binnen- als buitenland te helpen in de strijd tegen (bos)branden. De helikopters zijn gestationeerd op de vliegbasis Gilze-Rijen.

De helikopters maken bij de aanpak van branden gebruik van een zogeheten bambibucket. Dat is een buigzame waterzak die onder het vliegtuig kan worden gehangen. Op die manier kan een Cougar-helikopter 2500 liter en een Chinook 10.000 liter vervoeren. De helikopters zijn de afgelopen jaren onder meer gebruikt bij een cacaobrand in Zaandam, een brand in een natuurgebied bij het Utrechtse dorp Austerlitz en bij grote bosbranden in Portugal en Griekenland.

ANP | Gepubliceerd op 15 maart 2009, 13:46