Israël en Palestijnen leggen 'wegenkaart' verschillend uit 01-05-2003

Gestart door -Peter-, 01/05/2003 | 14:25 uur

-Peter-


Israëlische en Palestijnse leiders hebben een dag na de presentatie van het langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten, de zogenoemde 'wegenkaart', de inhoud ervan op verschillende manieren uitgelegd.


De Israëlische premier Ariel Sharon liet donderdag in een verklaring weten dat hij de wegenkaart had ontvangen om commentaar te formuleren op de woordkeus. De Palestijnse minister van buitenlandse zaken Nabil Shaath riep daarentegen op om de wegenkaart onmiddellijk in praktijk om te zetten.

Volgens de Amerikaanse zaakgelastigde in Israël, Jeff Feldman, is de wegenkaart een richtlijn en geen onaantastbare tekst of een akkoord. Over de uitvoering ervan moet volgens Feldman onderhandeld worden. Uit diplomatieke kringen werd bekend dat de Verenigde Staten misschien een gezant sturen voor onderhandelingen.

Het grootste bezwaar van Israël is dat het zijn deel van de inspanningen, waaronder de politiek riskante bevriezing van de joodse nederzettingen, moet leveren op hetzelfde moment dat de Palestijnen de extremisten aanpakken. Israël wil pas aan zijn verplichtingen voldoen als het geweld is beëindigd.

Wij zien de wegenkaart eerder als een opeenvolging van dan als parallelle maatregelen, aldus Mark Sofer, woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. Eerst en vooral moet het terrorisme en het aanzetten tot terrorisme ophouden.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas zei dinsdag in dit verband dat alle illegale wapens in de Palestijnse gebieden in beslag genomen zullen worden en veroordeelde het terrorisme in al zijn vormen. Toch belooft het geen gemakkelijke taak te worden voor Abbas. Hij wordt door de Verenigde Staten dan wel gezien als aanspreekpunt aan Palestijnse zijde, maar politiek staat hij nog op wankele benen. Yasser Arafat geniet nog steeds veel steun bij de Palestijnen en heeft ook nog rechtstreekse macht via een aantal veiligheidsorganen van de Palestijnse Autoriteit.

Ook lieten leiders van radicale bewegingen weten dat zij geen ontwapening dulden en niet stoppen met aanslagen tegen Israël, getuige de zelfmoordaanslag in Tel Aviv, waarbij maandagavond drie Israëliërs werden gedood. Als vergelding daarvoor doodden Israëlische soldaten donderdag zeven Palestijnen, onder wie een 2-jarige peuter en een 13-jarige jongen, bij een aanval op het huis van een Hamas-leider.

Het doelwit van de operatie was het huis van Hamas-leider Yousef Abu Hein in een oostelijke buitenwijk van Gaza-stad. In de nacht van woensdag op donderdag omcirkelden tanks, jeeps en soldaten de appartementen van Abu Hein en zijn achterban. Door luidsprekers werden de bewoners opgeroepen om hun huizen te verlaten. De soldaten en tientallen gewapende Palestijnen beschoten elkaar tot in de ochtend. De Israëlische troepen gebruikten tankgranaten en helikopters met zware machinegeweren. Zes Palestijnen kwamen om en veertien raakten gewond, van wie er drie in kritieke toestand verkeren.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]


[verwijderd door de admin]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...