Defensie houdt hoog bouwen tegen

Gestart door Lex, 30/03/2009 | 10:48 uur

Enforcer

Wie wil er nu een lelijk hoog gebouw? Het gaat toch weer om prestige projecten...

Lex

UTRECHT - Plannen voor hoogbouw en windmolens kunnen niet doorgaan als ze te dicht bij een radarstation van Defensie staan. Defensie wil niet tornen aan het verbod om binnen een straal van 28 kilometer rond een radarinstallatie hoger te bouwen dan 45 meter.
Onder meer de Utrechtse Belle van Zuylen-toren (262 meter), de Dish-toren in Enschede (120 meter) en een aantal windmolenprojecten van het ministerie van VROM staan door deze regels van Defensie op losse schroeven.
Met een netwerk van radars houdt Defensie het gehele Nederlandse luchtruim in de gaten. Hoge gebouwen belemmeren het zicht. De Belle van Zuylen-toren geeft een te hoge verstoring op de radar van vliegbasis Soesterberg, aldus Defensie.
Behalve bij Soesterberg staan er radarinstallaties van Defensie in Leeuwarden, Wier (Friesland), de vliegbasis Twenthe, Nieuw Milligen (Veluwe), Soesterberg, Volkel (bij Uden), De Kooy (bij Den Helder) en Woensdrecht.
'De radarstations zijn een knelpunt voor de windenergie-ambities van minister Cramer', aldus een woordvoerder van VROM. Bij 13 procent van de windenergieprojecten is de nabijheid van een radar een factor – omgerekend 600 megawatt.
'Veel gemeenten hebben bij bouwplannen last van deze normen. Er moet iets aan gebeuren', aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Defensie is deze maand, tot ergernis van het stadsbestuur, een juridische procedure begonnen tegen een hoogbouwplan in Enschede, dat ligt in de nabijheid van het radarstation op de basis Twenthe. 'Door de starre houding van Defensie gaan te veel plekken in het land op slot', aldus de Enschedese wethouder Roelof Bleker (PvdA).
Defensie benadrukt dat het 'een welwillende houding' heeft tegenover windenergie en hoogbouw. 'Maar we moeten ons ook houden aan de geldende normen. We zijn verantwoordelijk voor de nationale veiligheid', aldus een woordvoerder.
Na druk van het ministerie van VROM en de VNG kondigt Defensie aan medio 2010 met een nieuwe, wellicht soepelere toetsingsmethode komen, maar het ministerie houdt hierover nog een slag om de arm.

Volkskrant, gepubliceerd op 30 maart 2009 08:43