Conflict CLAS en bonden

Gestart door Lex, 14/04/2009 | 15:22 uur

Enforcer

Speelt dit alleen bij de CLAS?!

Lex

De bonden hebben een hoog oplopend conflict met het CLAS (commando landstrijdkrachten) over het functietoewijzingsproces. De bonden gaan nu de geschillencommissie inschakelen.

Wat is er aan de hand?

Eind december 2008 heeft het CLAS militairen die voor drie jaar een functie krijgen toegewezen, per brief laten weten dat zij per 1 januari 2009 niet meer automatisch na twee jaar (op functie) beschikbaar komen voor een nieuwe functietoewijzing. Deze maatregel geldt ook voor militairen die vóór 1 januari 2009 een functie toegewezen hebben gekregen. De achterban van de VBM|NOV en andere bonden hebben duidelijk te kennen gegeven zich niet te kunnen vinden in de opgelegde maatregel. De bonden hebben het CLAS duidelijk gemaakt dat veel militairen problemen hebben met het eenzijdig verbreken van de afspraak en daarom wijzen de bonden die maatregel af. Volgens woordvoerders van het CLAS zijn er echter 'geen problemen'. De bonden willen dat het nieuwe beleid van tafel gaat, maar het CLAS voelt daar niets voor. De bonden willen daarom binnenkort naar de geschillencommissie.

De bonden hebben overigens, op initiatief van de VBM|NOV, nog meer bezwaren ingebracht tegen het nieuwe beleid. Zo is de termijn waarbinnen men op een nieuwe functie mag solliciteren verkort van 12 naar 6 maanden. In het oude systeem mocht men solliciteren vanaf 6 maanden vóór het einde van de plaatsingsduur tot 6 maanden daarna. Die termijnen zijn gehalveerd.

Ook dringen de bonden aan op verbetering van de uitvoering van het proces van functietoewijzing. Zij willen een betere actualisering van de 'arbeidsplaatsenbank'.

Op 6 april jl. heeft CLAS laten weten dat het de brief van 4 december 2008 niet zal intrekken. Op 10 april hebben de bonden laten weten dat zij in een extra vergadering het geschil willen vaststellen. Daarna zal de geschillencommissie een uitspraak doen.

De VBM|NOV zal u op de hoogte houden van het verdere verloop van dit geschil.

VBM/NOV, 14 Apr 09