Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

Gestart door -Peter-, 04/05/2003 | 16:28 uur

-Peter-


Uitgegeven: 4 mei 2003 12:42

AMSTERDAM - In heel Nederland worden zondag de slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies zijn omgekomen.

De nationale dodenherdenking vindt traditiegetrouw plaats op de Dam in Amsterdam in aanwezigheid van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Even voor 20.00 uur leggen de koningin en de Prins van Oranje een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Daarna wordt in heel Nederland twee minuten stilte in acht genomen.

Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Nieuwe Kerk. Daar zullen dichter/theoloog Huub Oosterhuis en schrijver Remco Campert een voordracht houden.

'Vrijheid is niet te koop'

Het thema voor de dodenherdenking van 2003 is 'Vrijheid is niet te koop'. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil hiermee aangeven dat je met geld kunt vluchten en een mensensmokkelaar kunt betalen, maar dat de vrijheid om te zijn wie je wil en te gaan waar je wil niet met geld is af te kopen.

Stille tocht

Zondagochtend vond er in Amsterdam al een herdenking plaats op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in aanwezigheid van burgemeester Cohen en de consuls van Engeland en de Verenigde Staten. In het begin van de avond loopt Cohen voorop bij de jaarlijkse stille tocht door Amsterdam. De stoet eindigt op de Dam, waar de burgemeester een toespraak zal houden.

Ook op andere plaatsen in Nederland, zoals op de voormalige fusilladeplaats op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar, worden de oorlogsslachtoffers herdacht.

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...