Vrijstelling van uitzending

Gestart door Lex, 18/06/2009 | 16:45 uur

Lex

In de werkgroep Algemeen Personeelsbeleid van 9 juni 2009 is voor het eerste gesproken over de manier waarop Defensie militairen die de zorg voor jonge kinderen hebben gaat vrijstellen van uitzending. De discussie over een concept-regeling is nog niet afgerond.

In de concept-regeling maakt Defensie nadrukkelijk onderscheid tussen de voorziening voor vrouwelijke en mannelijke militairen met een zorgtaak voor jonge kinderen.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vraagt zich af welke intentie Defensie heeft. Kun je - zeker op termijn - een onderscheid op basis van geslacht volhouden? De bonden vinden van niet. Defensie legde het accent zwaar op de financiële consequenties en de bedrijfsvoeringproblemen. Die ontstaan als je iedereen gelijk behandelt. Dan komt het er op neer, aldus Defensie, dat militairen langdurig niet kunnen worden uitgezonden.

Maar Defensie heeft, zo werd in de discussie duidelijk, wel de intentie om te komen tot gelijkheid.

Vervolgens is uitgebreid gesproken over de nadere uitwerking. Een van onderdelen die daarbij extra aandacht heeft gekregen is de bepaling dat er sprake is van een vrijstelling bij inzet.

Daartoe behoren volgens de staatssecretaris alleen de VVHO-operaties. Een benadering die verklaarbaar is als gekeken wordt naar de ontstaansgeschiedenis van het voorstel.

Maar de bonden vinden dat 'inzet' ruimer moet worden geïnterpreteerd. Ook een afwezigheid van langere duur voor bijvoorbeeld varen zou daaronder moeten vallen. Zeker als de staatssecretaris serieus werk wil maken van behoud, diversiteit, etc. van personeel.

VBM/NOV, 18 Jun 09