Geen voorkeurspositie Defensie inzake huurwoningen

Gestart door Lex, 23/06/2009 | 21:39 uur

pewe64

Ik kan me nog een tijd herinneren dat defensie mee betaalde bij nieuwbouwprojecten, waardoor defensiemedewerkers voorrang hadden bij het betrekken van die woningen. Hierdoor had deze ook inspraak bij het vaststellen van de hoogte van de huur, schijnbaar is dit dus verleden tijd.

Lex

In het overleg is aandacht gevraagd voor de problematiek die militairen ondervinden bij het verkrijgen van een huurwoning als zij terugkeren na een buitenlandse plaatsing. Na een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is gebleken dat er geen draagvlak bij ´defensiegemeenten´ bestaat om defensiemedewerkers bij terugkeer uit het buitenland een voorrangspositie te geven op de wachtlijst van huurwoningen. Dit zou kunnen door het defensiepersoneel de status van remigrant toe te kennen. In artikel 13c van de woningwet is namelijk opgenomen dat gemeenten niet verplicht zijn om aan remigranten vestigingseisen te stellen.
Het is teleurstellend om te vernemen dat defensiepersoneel dat een aantal jaar in het buitenland heeft gewerkt voor de B.V. Nederland in de kou wordt gezet bij terugkomst naar Nederland.

Defensie heeft dus een uitdaging om er voor zorg te dragen dat de terugkerende defensiemedewerker tijdig wordt geïnformeerd over zijn nieuwe standplaats. Dit om er voor zorg te dragen dat de desbetreffende medewerker zich tijdig kan oriënteren op de (huur)woningmarkt. Daarnaast dient Defensie met 'defensiegemeenten' goede relaties op te bouwen en te onderhouden. Immers voor een aantal van deze gemeenten is Defensie een belangrijke werkgever. Daar mag dan best iets tegenoverstaan.

Mocht hier desondanks toch problemen ontstaan dan moet de defensiemedewerker kunnen terugvallen op zijn werkgever. Dit laatste heeft Defensie onderkend. Het Dienstencentrum Buitenland (DCB) zal deze taak op zich nemen.

FVNO, 22 juni 2009