Afghaanse ex-president overleeft aanval Taliban

Gestart door Elzenga, 13/08/2009 | 14:34 uur

Elzenga

Afghaanse ex-president overleeft aanval Taliban

ANP/RTR
Gepubliceerd op 13 augustus 2009 13:57, bijgewerkt op 13 augustus 2009 14:16

KABUL -
De Afghaanse ex-president Burhanuddin Rabbani is donderdag in een hinderlaag van de Taliban terechtgekomen. Hij werd beschoten met raketwerpers en geweren, maar overleefde de aanval. Dat heeft een regionale bestuurder gezegd.

De schietpartij vond plaats in de provincie Kunduz, in het relatief rustige noorden van Afghanistan. Rabbani en zijn reisgenoten bleven ongedeerd, drie opstandelingen zouden zijn omgekomen.

Rabbani vocht in de jaren tachtig tegen de communistische regering van Afghanistan en tegen het leger van de Sovjet-Unie, dat het land was binnengevallen. In 1992 greep hij de macht. Vier jaar later werd hij door de Taliban verdreven. Na de val van het Talibanbewind in november 2001 keerde Rabbani terug. Na een maand maakte hij plaats voor het huidige staatshoofd, Hamid Karzai.

Karzai wordt volgende week donderdag waarschijnlijk herkozen als president. In de aanloop naar de verkiezingen hebben de Taliban de aanvallen tegen de centrale overheid en tegen de buitenlandse troepen in Afghanistan opgevoerd.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1276248.ece/Afghaanse_ex-president_overleeft_aanval_Taliban