Overdraagbaarheid reisaanspraak

Gestart door Lex, 11/09/2009 | 19:33 uur

Lex

 Militairen die buiten Europa zijn geplaatst, kunnen 1 keer in een periode van 2 jaar op kosten van Defensie naar Nederland reizen. De KM verstrekte dit ticket ook aan de partner of aan een gezinslid van de militair om van Nederland naar het land van plaatsing te reizen. Op aandrang van de VBM|NOV geldt deze regel nu voor militairen van alle defensieonderdelen.

Het gaat hierbij om een tegemoetkoming die is geregeld in artikel 22, lid 1 van het Verplaatsingskosten Besluit Militairen (VKBM, MP-bundel 1210). Op grond van dit artikel vergoedt Defensie alleen een ticket vanuit de plaatsing naar Nederland. Als partner/gezinsleden meeverhuizen, dan vergoedt Defensie ook hun tickets. Voorwaarde is wel dat de militair langer dan 2 jaar buiten Europa is geplaatst.

Het komt echter vaak voor dat de militair geen gebruik kan maken van dit recht. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn, wanneer de functie buiten Europa met zich meebrengt dat er veel gevaren wordt. Of dat er regelmatig geoefend moet worden of dat er vaak dienstreizen moeten worden gemaakt.

Dat is vooral vervelend wanneer een partner en/of gezinsleden van de militair in Nederland blijven wonen.

De KM (CZSK) heeft het daarom mogelijk gemaakt dat militairen die voor CZSK buiten Europa zijn geplaatst de (retour)ticket kunnen overdragen aan één partner of gezinslid in Nederland. De commandant kan daarvoor toestemming geven.

Volgens de VBM|NOV moet dit KM-beleid ook voor militairen van andere defensieonderdelen gelden.

Begin juni heeft de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV daarover een vraag gesteld in het overleg. Op 1 september heeft de staatssecretaris geantwoord.

Per 1 april 2009 kan iedere militair, geplaatst en wonende buiten Europa, het recht op een vergoeding van een ticket overdragen aan de partner of aan één van de andere gezinsleden die in Nederland woont.

VBM/NOV, 11 Sep 09