SALARISUITBETALINGEN NATRES-PERSONEEL 2005 - 2007

Gestart door -Peter-, 01/10/2009 | 16:30 uur

Enforcer

De betalingsproblemen bij reservisten in het algemeen komen mijns inziens mede voort uit het gebrek aan juiste regelgeving. Met name met bepaalde  specifieke reservisten omstandigheden wordt niet altijd even goed rekening gehouden.

-Peter-

Bijna een 'never ending story'! In juli 2008 heeft de VBM|NOV het CLAS schriftelijk voor de zoveelste keer op de hoogte gebracht van de problemen bij salarisbetalingen voor het Natres-personeel. Deze problemen zijn al een (te) lange tijd aan de orde zonder dat er zicht is op een oplossing.
De VBM|NOV heeft veel tijd en energie geïnvesteerd in het in beeld brengen van het probleem bij het CLAS. Het CLAS heeft de zaak uitgezocht en kwam vervolgens met een tegenovergestelde boodschap: het Natres-personeel moest blij zijn want over de periode 2005-2007 kon het wel eens zijn dat men te veel had uitbetaald gekregen!
Uiteraard heeft de VBM|NOV duidelijk gemaakt dat we het niet eens zijn met deze uitleg en interpretatie.
Omdat er te veel onduidelijkheden waren is het onderwerp voorlopig aangehouden. Maar het wordt tijd dat het Natres-personeel duidelijkheid krijgt.
De VBM|NOV heeft indruk dat er weliswaar enige historie bij elkaar is gezocht, maar dat de regelgeving niet helder genoeg is.
De voorwaarden voor de betaling van opleidingsactiviteiten en kaderstafbesprekingen op een avond/halve dag (50% betaling) zijn overigens duidelijk. Alle overige activiteiten vallen niet onder dit 50%-regiem. Voorbeelden van deze overige activiteiten zijn er genoeg zoals steunverleningen, onderhoud, logistieke werkzaamheden, ceremoniële taken en voorbereidingen, P-zaken (functioneringsgesprekken, sollicitatiegesprekken), administratieve zaken enz.
In een brief van het CLAS is naar de mening van de VBM|NOV een duidelijke opdracht gegeven. Die is niet uitgevoerd in een deel van het land en in een deel wel. Jarenlang was dit bekend en heeft men dit op zijn beloop gelaten.
DC-HR heeft de betaling volgens deze regelgeving uitgevoerd vanaf 1 november 2007. Het niet aanpassen van de regelgeving op de praktijk kan en mag de Natres-militair niet worden aangerekend. Het nu beargumenteren dat de uitbetalingen naar een deel van het personeel 'niet in de geest van de regelgeving' was, vindt de VBM|NOV op zijn zachtst een zwaktebod.
Overigens geldt deze regelgeving voor een 50%-uitbetaling alleen maar voor reservisten van de Natres en niet voor andere reservisten zoals bijvoorbeeld bij de geneeskundige troepen, bij een RMC of bij de KLu. Ook vanuit deze optiek is er jarenlang sprake geweest van een vreemde rechtsongelijkheid.
Door de invoering van het nieuwe uurloonsysteem per 1 januari 2008 is gelukkig een en ander voor alle categorieën reservisten rechtgetrokken (de aanpassing van het AMAR aan de nieuwe situatie is gereed).
De VBM|NOV heeft voorgesteld om, net zoals dit voor 2008 is gedaan bij de invoering van het uurloon, de appellijsten over de periode 1-10-2005 t/m 31-12-2007 opnieuw in te voeren voor een juiste uitbetaling op basis van de (oude) regelgeving.
Helaas heeft de CLAS tot nu toe niet bewogen. De VBM|NOV heeft aangegeven nog één keer een poging te willen doen om er met Defensie er uit te komen. Indien dit niet lukt, zit er niets anders op dan het conflict juridisch op te pakken. Daarom is er een afspraak gemaakt met de CLAS om er alsnog uit te komen.
Defensie wacht het gesprek af en zal waar nodig interveniëren. Wordt vervolgd ...

LEGERING WEZEP / HUISVESTING & INFRA

Voor Wezep moet er snel een oplossing komen. Volgens de bonden gaat het juist niet over de vraag of een gebouw op de oudbouwlijst moet worden geplaatst waardoor er geen kosten voor inwoning hoeft te worden betaald. CLAS moet vooral streven naar het voldoen aan de normering voor gebouwen.

Defensie vindt dat nader onderzoek nodig is naar aanleiding van de problematiek van de legering in Wezep. Zijn de legeringsnormen nog wel valide? Defensie komt nog terug op de huisvesting en infra. 

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...