'Iran heeft data om atoombom te maken'

Gestart door Elzenga, 04/10/2009 | 15:58 uur

Elzenga

#2
Datum geprikt voor inspectie IAEA in Iran

Uitgegeven:    4 oktober 2009 11:55
Laatst gewijzigd:    4 oktober 2009 13:55

TEHERAN - Inspecteurs van atoomwaakhond IAEA van de Verenigde Naties mogen op 25 oktober de nieuwe Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie in de heilige stad Qom komen onderzoeken.

Dat maakte Mohammed ElBaradei, het hoofd van het IAEA, zondag bekend na overleg in Iran.

Volgens ElBaradei kunnen conflicten over de nucleaire ambities van Iran opgelost worden door middel van diplomatie. Hij zei dat de manier waarop Iran naar het Westen kijkt verschuift van ''samenzwerend'' naar ''samenwerkend''.

ElBaradei stelde tijdens de persconferentie verder dat Iran het IAEA eerder op de hoogte had moeten stellen van de bouw van de installatie in Qom.

Openheid

Volgens Teheran was het ruim op tijd omdat er nog geen nucleair materiaal in de gebouwen is geplaatst. Het IAEA heeft geen ''concreet bewijs'' dat Iran een atoombom wil maken.

De Verenigde Staten vrezen al jaren dat Teheran dat uiteindelijk wel wil bereiken, maar Iran zegt de fabrieken alleen voor vreedzame doeleinden te willen gebruiken.

Volgens ElBaradei blijft de atoomwaakhond wel bezorgd over de mogelijkheid dat Iran wapens maakt en eist dan ook meer openheid over het Iraanse nucleaire programma.

Bezoek

De hoogste Iraanse nucleaire ambtenaar, Ali Akbar Salehi, bestempelde de gesprekken met het IAEA als ''zeer succesvol''.

Salehi zal op 19 oktober een bezoek brengen aan het hoofdkantoor van het IAEA in het Oostenrijkse Wenen om verder te praten. Daar zullen ook Franse, Russische en Amerikaanse afgevaardigden bij aanwezig zijn.

Nieuwe inspanningen

De toenadering tussen Iran en het IAEA komt enkele dagen na onderhandelingen tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland.

Dat overleg in Genève leidde tot nieuwe inspanningen om tot overeenstemming te komen over het Iraanse atoomprogramma.
© ANP

Elzenga

#1
'Iran heeft data om atoombom te maken'

Uitgegeven:    4 oktober 2009 07:06
Laatst gewijzigd:    4 oktober 2009 07:06

WASHINGTON - Iran heeft voldoende gegevens om een atoombom te kunnen ontwikkelen en produceren. Dat staat in een vertrouwelijke analyse van hoge medewerkers van de het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Dat meldde The New York Times zaterdag.

In de inleiding van het rapport wordt echter benadrukt dat de conclusies voorlopig zijn en dat meer bevestiging voor het bewijs, afkomstig van inlichtingendiensten en eigen onderzoek van het IAEA, nodig is.

De conclusies in het rapport, door hoge Europese functionarissen aan de krant verteld, gaan verder dan de officiële standpunten die door verschillende regering worden ingenomen, waaronder de Verenigde Staten.

Complex programma

Het rapport met de titel 'Mogelijke militaire dimensies van Iran's nucleaire programma' is in samenwerking met een serie nucleaire experts binnen en buiten het IAEA opgesteld. Het document schetst het beeld van een complex programma, dat door het Iraanse ministerie van Defensie wordt geleid.

Doel is de ontwikkeling van een nucleaire springlading die op de langeafstandsraket Shahab 3 geplaatst kan worden. De Shahab 3 kan doelen in het Midden-Oosten en delen van Europa bereiken.

Het programma zou in 2002 zijn begonnen. Iran heeft de benodigde informatie hoogstwaarschijnlijk in het buitenland verkregen en op de eigen behoeften afgestemd.

Confrontatiepolitiek

De afgelopen maanden zou er een discussie zijn geweest of de analyse openbaar gemaakt zou moeten worden, meldde The New York Times.

Daarbij stond IAEA-directeur Mohammed ElBaradei tegenover hoge naaste medewerkers en buitenlandse regeringen die de druk op Iran verhogen willen. ElBaradei wil geen confrontatiepolitiek tegen Iran.

Geheime faciliteit

Op dit moment is ElBaradei in Teheran voor gesprekken over het Iraanse atoomprogramma. Hij zal over verschillende kwesties gesprekken voeren, onder meer over de geheime faciliteit voor uraniumverrijking die recentelijk bekend werd.

Het bezoek komt enkele dagen na onderhandelingen tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Dat overleg in Genève mondde uit in een vernieuwing van de onderhandelingen over Irans atoomprogramma.

© ANP